家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

crshk 發表於 17-1-12 08:46
新填地街的大五金鋪有得賣, 你可以試下搵下旺角道至鼓油街一段的大五金鋪問下.

淘 X 都有.
Thx a lot!

侯爵府

momososo 發表於 17-1-14 00:02
Thx a lot!
Welcome.

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

crshk 發表於 16-12-23 08:15
呢個程況,如你非常肯定係隔離屋一開水喉就有聲,就係水錘效應。
好大機會係你鄰居的喉管係老化,但對方有 ...

我居企情況差不多,樓下裝修好入伙不久。一開水喉全屋都聽到聲。
work hard PLAY hard

侯爵府

jenniferK 發表於 17-2-22 23:16
我居企情況差不多,樓下裝修好入伙不久。一開水喉全屋都聽到聲。

水錘聲同一般流水聲不同, 你聽到的聲係點?

子爵府

近兩年,因樓上半夜沖涼流水聲噪音,我向水務署救助. 樓上每次半夜沖涼,我全家人都會被嘈醒,之後水務署派職員來看,檢查水錶房,入我屋內看,又去同管理處取图則看水管怎樣走,雖然最後都找不出原因,但是令管理處正視,勸喻樓上住客. 他們還說如勸喻後仍是這樣,唯有我們報警. (以前向管理處反映,他們聽了就算.) 現在樓上除了不會半夜兩點沖涼,連平日流水聲也較以前細.

侯爵府

若曦 發表於 17-2-23 13:57
近兩年,因樓上半夜沖涼流水聲噪音,我向水務署救助. 樓上每次半夜沖涼,我全家人都會被嘈醒,之後水務署派職員 ...

坦白講,呢種情況你報警都無用。

可以做的,只有在鄰居同意又不影響佢正常用水的情況下,將水錶的供水掣收細,令水流無咁急,以減低入水流量。

子爵府

我都不想報警, 幸好樓上聽勸喻. 水聲是由樓上主廁發出,聲音大到我隔鄰兩間房都聽到,巳經隔了三道門,好不尋常. 住咗十幾年都冇發生過.

侯爵府

若曦 發表於 17-2-23 17:23
我都不想報警, 幸好樓上聽勸喻. 水聲是由樓上主廁發出,聲音大到我隔鄰兩間房都聽到,巳經隔了三道門,好不尋 ...

好彩你樓上合作。 之前見有些客好唔合作,最後真係要搞到打官司同攞禁制令。

複式洋房

若曦 發表於 17-2-23 13:57
近兩年,因樓上半夜沖涼流水聲噪音,我向水務署救助. 樓上每次半夜沖涼,我全家人都會被嘈醒,之後水務署派職員 ...

其實我同你情況好似
由11月到而家都仲未解決個問題,
有次咁啱撞見隔離屋主,俾左段錄音佢聽,佢話會處理,但到而家都未搞,只係無喺凌晨開水。我最想係俾佢入我屋聽下有幾嘈

有時一聽到啲水聲噪音就心煩氣燥

侯爵府

比比的媽媽 發表於 17-2-23 18:21
其實我同你情況好似
有次咁啱撞見隔離屋主,俾左段錄音佢聽,佢話會處理 ...

管理處無幫你手???

子爵府

比比的媽媽 發表於 17-2-23 18:21
其實我同你情況好似
有次咁啱撞見隔離屋主,俾左段錄音佢聽,佢話會處理 ...
水務署職員講,如平日都是好大水流聲,好大機會是改了間隔,不知道你的情況水務署會否受理?如他們肯來看,最好約埋你鄰居,因為水務署職員說,要看到發出噪音單位水喉怎樣走,才可找到方法解決.

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Good post!

我又長知識了!

複式洋房

crshk 發表於 17-2-23 19:13
管理處無幫你手???

無呀,有一次假日朝早八點左右又有水聲,
叫管理處上嚟,上到嚟啲聲又停左⋯⋯

複式洋房

若曦 發表於 17-2-23 20:39
水務署職員講,如平日都是好大水流聲,好大機會是改了間隔,不知道你的情況水務署會否受理?如他們肯來看,最好 ...

係呀係呀!你咁講好大機會係改間隔
因為個位置原本係「晾衫房」,而家佢改咗做廚房
水務署會唔會受理我呢個case?

侯爵府

比比的媽媽 發表於 17-2-24 07:46
無呀,有一次假日朝早八點左右又有水聲,
叫管理處上嚟,上到嚟啲聲又停左⋯⋯
...

其實你應該叫管理處幫你約有關住户一齊做測試。我之前已講過,如果你無實際證據在手,你好難再做進一步……

侯爵府

比比的媽媽 發表於 17-2-24 07:48
係呀係呀!你咁講好大機會係改間隔
因為個位置原本係「晾衫房」,而家佢改咗做廚房
水務署會唔會受理我呢 ...

其實單位內改装水務署係好難幫到手,除非證明佢觸犯 “水務條例”,例如咸淡水喉亂駁,來水喉有滲漏又不理會等等……

侯爵府

crshk 發表於 17-2-24 08:57
其實單位內改装水務署係好難幫到手,除非證明佢觸犯 “水務條例”,例如咸淡水喉亂駁,來水喉有滲漏又不理 ...

當然你可以話佢非法改裝大廈圖則,但如果佢有依足手續入則 BD 的話,佢原則上無問題。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

crshk 發表於 17-2-23 07:53
水錘聲同一般流水聲不同, 你聽到的聲係點?

嗚嗚聲,好似條水喉叫救命咁。聽落是開水聲。我都唔知係邊户人的水喉。咁點算?

侯爵府

jenniferK 發表於 17-2-24 19:52
嗚嗚聲,好似條水喉叫救命咁。聽落是開水聲。我都唔知係邊户人的水喉。咁點算?
...

你呢個係水錘聲, 如果係好“應聲" 一定係上下隔離左右, 你搵管理處幫手先。。。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

crshk 發表於 17-2-24 20:27
你呢個係水錘聲, 如果係好“應聲" 一定係上下隔離左右, 你搵管理處幫手先。。。
...

謝謝你

首頁

尾頁

跳至