婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

手術喺2年前的今日做,又咁岩見到有人問懷孕期間做手術的問題,所以都想同大家分享下,希望幫到有需要嘅人。

# 情況大概係咁:
懷孕7W做B超,發現有個10CM大嘅畸胎瘤,一直好擔心,睇左好多唔同醫生,有好多唔同意見,好彩比我遇到一個好有經驗又好好嘅醫生,建議我等到懷孕13W時做微創手術割左佢。由發現有BB,到第1次做B超,到到做手術嘅一刻,內心真係好忐忑,一直怪責自己冇做清楚所有檢查就要BB。

# 做手術果一日:
朝早10點入院,手術喺下午2:00做,做手術前會有姑娘確認返所有情況。而由於自己真係好擔心,不停同姑娘強調而家係懷孕13W,希望唔會有任何差錯。由於真係好怕好怕保唔住呀B,喺手術室外邊等嘅時候喊左出黎,姑娘、麻醉師同醫生全都好好,都有安慰我,叫我唔洗擔心,呢D手術其實好普通。但自己緊張到好似個心都跳埋出黎咁。唯有係咁摸住個肚,叫呀B要加油!叫佢一定唔可以走左去呀...

入到手術室,唔知點解見到換左手術衫嘅醫生,個心自自然然定左落黎,突然好安心,麻醉師同醫生話:「好啦,我地而家訓覺喇!」就好安心咁訓左了。到手術完左,喺觀察室,曚曚曨曨有人拍醒我,醫生話幫我分別割左2個瘤,大果個成12CM。我暈下暈下,用盡力氣問醫生BB點,聽到醫生話手術好成功,BB冇事,我就好似暈左咁大覺訓 =)

返到房都繼續訓,到清醒時已經6點幾,等到8點幾姑娘話可以食野,就食D粥水,點知食左一陣間,就大吐左一場,唔知係麻藥反應定還是本身有BB反應。咁一直都未落得床,直至第二日朝早,姑娘幫我抹身,洗傷口等等,到中午試下坐,冇咩大反應就開始可以落床慢慢走動。肚上的3個傷口其實唔係太痛,只係因為走動,間唔中有D血水滲出,反而覺得係自己去小便嘅時候痛感會強烈一啲。(其實醫生有開止痛藥比我,但因為總覺得有BB唔放心食咁多藥,就話出邊3個傷口都唔痛,唔洗食啦,之後我問佢我點解覺得入邊痛,醫生笑話因為你入邊有傷口,所以先叫你食止痛藥,最後還是乖乖吃左幾次,就無咁痛了。)

到第三日,又好似精神返D,姑娘會鼓勵多D落床行,胃口又開始返黎,好想食野。醫生巡房見到我食到野,都好似好開心咁話:胃口咁好,即係冇事啦!

唔知係唔係訓得多,抑或係麻醉嘅反應,第4日開始覺得個膊頭好酸痛,但姑娘話係正常反應黎嘅。

由於做手術後跨左聖誕節,係醫院假期,醫生有特意回來巡房,但唔開診,佢又想我安心,make sure照左BB 無事先出院,所以住左5日4夜(一般情況3日2夜就OK了),等待嘅時間真係好漫長,終於等到可以照BB 嘅日子,見到呀B喺度手舞足蹈,果刻嘅心情真係開心到好似中六合彩咁,勁想錫個醫生一啖!

雖然係微創手術,但始終係有傷口同埋有左BB,個人好累,而我本身已有地貧,有BB貧血情況更嚴重,面色好倉白,所以都係休息休息再休息。一星期後覆診,情況都好OK,咁做手術呢件事就告一段落了。

題外話:
喺手術後,醫生話其實見到我卵巢定子宮旁仲有一個陰影,估計都係畸胎瘤,但由於係懷孕期間,佢覺得唔適合喺呢個時候處理呢個陰影,因為當時子宮已變大,遮住左,又唔想郁到子宮,所以建議生左BB後再處理。

**
以上,係當時超擔心嘅經驗分享,現在BB已經一歲半啦 =) 希望幫到各位有需要嘅朋友,亦希望大家身體健康。

smilingfacee    發表於 17-11-30 12:01
happycat55    發表於 16-12-23 11:59

大宅

而喺手術時時發現嘅陰影,我喺生完BB1年後,再返去搵醫生做手術割。呢次無懷孕,情況簡單得多。

同一個麻醉師,同一個醫生。入手術室前無上一次咁多顧慮,同麻醉師、姑娘仲有講有笑,除左有小小掛住呀B,其他一切都OK。

做完手術,反應亦較上次好,無吐,胃口都OK,亦冇上一次嘅膊頭酸痛。住左3日2夜,醫生話無咩事就可以出院了。

做手術嘅時候醫生會打D氣入個肚度以騰出更多嘅空間,而呢D氣好似排唔走咁,上一次可能係有左BB所以唔覺,但今次好明顯,成個星期都覺得個肚好漲,訓喺度都唔會變平咁。

而另一個比較大嘅分別係,上次係有左呀B,好有堅強嘅動力同埋強烈嘅意志,所以做手術後知道呀B無事,其實痛都覺得不是甚麼。但今次情況唔同,成個星期都覺得頭暈、好攰,除左想攤喺度訓覺就咩都唔想做。

之後都有睇過中醫,中醫話其實我身體好累啦,喺1年半時間之內,做手術、生BB、再做手術,所以覺得好累好暈都係正常。

休息左2個星期,感覺就正常返了。

別墅

Thanks for sharing!

複式洋房

回覆 amipulou 的帖子

你好,我情況同你有D似,宜家好彷徨,亦好擔心, 請問可以給幫你做手術個醫生D資料我嗎?謝謝!

大宅

回覆 kenyuehua 的帖子

可以呀! 你收唔收到PM?

大宅

回覆樓主

岩有左細b六週,畸胎瘤係陀大女前已經有,但size只係3.幾cm,所以一直拖拖拉拉無攪佢,直到前日照陰超無啦啦大到4.9,真係好驚,醫生仲話有啲作小產

大宅

回覆 cathy728 的帖子

記得多休息呀!! 醫生有冇咩建議比你?

大宅

amipulou 發表於 17-11-13 09:52

記得多休息呀!! 醫生有冇咩建議比你?

佢話無野做到,有咩過12週先算

大宅

祝順利呀!

大宅

amipulou 發表於 17-11-14 09:34

祝順利呀!

謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

amipulou 發表於 16-12-23 11:01
手術喺2年前的今日做,又咁岩見到有人問懷孕期間做手術的問題,所以都想同大家分享下,希望幫到有需要嘅人 ...

我照咗都懷疑係畸胎瘤,想睇多個婦科攞意見,請問可以pm我,你嘅婦科醫生資料嗎?

大宅

回覆 Vin仔媽 的帖子

send左,有收到嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

amipulou 發表於 17-11-20 09:22
回覆 Vin仔媽 的帖子

send左,有收到嗎?

收到,thx!

別墅

amipulou 發表於 16-12-23 11:12
而喺手術時時發現嘅陰影,我喺生完BB1年後,再返去搵醫生做手術割。呢次無懷孕,情況簡單得多。

同一個麻 ...

請pm醫生資料,謝謝!

大宅

回覆 lithian214 的帖子

可以,please check =)

洋房

你好,我懷孕8week,也發現有懷疑畸胎瘤,6cm,請問可給我你的醫生資料嗎?你當年手術費大概多少)

大宅

amipulou 發表於 16-12-23 11:01
手術喺2年前的今日做,又咁岩見到有人問懷孕期間做手術的問題,所以都想同大家分享下,希望幫到有需要嘅人 ...

可以介紹你的醫生給我嗎?(emoji)(emoji)

大宅

thisislalakam 發表於 18-3-20 15:45
你好,我懷孕8week,也發現有懷疑畸胎瘤,6cm,請問可給我你的醫生資料嗎?你當年手術費大概多少) ...
唔好意思呀,我而家先睇到你嘅留言,未能及時share 信息。你而家點呀?

大宅

回覆 2018mamaww 的帖子

唔好意思呀,我而家先睇到你留言,你而家點呀?

複式洋房

回覆樓主

可否pm我醫生資料嗎?thx!

首頁

尾頁

跳至