婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然我未有小朋友,但同你情況有D似,呢排唔知99睇咩大6網,又話呢樣好健康果樣會食死人,搞到咩都唔食得...有時同C6去完SUPERMARKET返到黎,我地就會好似過海關咁比99過"X光機",發現違禁品就係咁"鵝鵝鵝鵝...."

別墅

Caroly212 發表於 17-1-3 15:39
雖然我未有小朋友,但同你情況有D似,呢排唔知99睇咩大6網,又話呢樣好健康果樣會食死人,搞到咩都唔 ...
你未有小朋友可能會好d,磨擦唔會好緊要,不過我認同你,返到屋企好似要比佢過目咁 , 買多左小小野,就會轉大圈同我老公講,搞到好似唔見得光

複式洋房

如果您本身depress底的話,係會負面d,您如果持續唔開心落去對自己唔好,對大家都唔好,您要積極醫呀~如果無條件搬出去就,自己無做工都要充實d 生活,有自己圈子~相信您奶奶都係好勤力0既人,想幫您地,以為您地無能力,應該唔係衰人0既~不過唔係自己阿媽,又要甘close,都係煩0既~

大宅

樓主奶奶同我奶奶一模一樣
根本控制狂
搬開住會舒服啲

大宅

回覆樓主:

建議樓主,如真係夾唔到就選擇搬出去,大前提係要你同c6計掂條數,始終相處好同住難(更何況有左小朋友),身為媽媽既一定愛護個仔,而嫲嫲都一樣愛錫個孫,只不過係奶奶以前個套湊仔方式唔適合依家個年代! 加油,樓主,祝福你可以每日過得開心

ps 我都係ftm,仲要一湊二。。都係自己一家四口搬出來住,經濟上係會辛苦啲,但我好肯定係開心,值得! 因唔洗寄人籬下!

別墅

chanlouisa 發表於 17-1-25 08:59
建議樓主,如真係夾唔到就選擇搬出去,大前提係要你同c6計掂條數,始終相處好同住難(更何況有左小朋友),身 ...
多謝你既鼓勵,我都有同老公傾過搬出去,但係佢唔太想,我都無辦法,無可能我帶埋個仔搬,所以....我都係要忍耐><我都相信搬出去會開心好多,希望我有呢一日。

別墅

tszha0909 發表於 16-12-24 00:02
我唔敢黑面 , 我奶奶講野有骨 , 我都唔知點對佢 , 一聽到佢講往時既野 , 我就好想叫佢收聲 ...

你好叻呀 無黑面 我都忍唔住黑左面

別墅

回覆 tszha0909 的帖子

明白你個感受呀...或者唔係邊一個人有問題,唔好咁諗先,99動機上都係對你好,只係佢未必用一個令人舒服嘅方法...
始終99唔係自己阿媽,唔會好了解自己,佢年紀比我地大,又未必明白我地而家教小朋友唔同以前...
所以我覺得首先係樓主要放鬆,唔好太在意,佢未必係反對你教小朋友方法,佢可能係覺得自己個方法好。其實小朋友個個都唔同,冇得咁樣比,又冇得用一套方法教晒所有人。在個小朋友黎講,佢對住媽媽同GRANDMA 都會有唔同反應。第二樣野,如果你READY,我覺得可以試下同99講下你都想同個仔有多D 相處時間,或者講你休息都OK 左,唔會累,可以自己黎之類

加油呀!!! 抑鬱係會影響個人對人事物嘅睇法,但會好的,放寬心就可以了~

首頁

尾頁

跳至