醫護健康

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我媽証實有思覺失調,但初時我地最先懷疑佢係腦退化,但照過腦同測試過都唔係,最後得出思覺失調

一直食藥,都係冇咩進展,藥每次都加少少,之前只得幻聽,最近有幻覺,而且佢開始唔認得我爸爸,所以我想知道初期驗到唔係,會唔會之後驗到係腦退化?

象牙宮

shop_baby 發表於 16-12-28 03:04
我媽証實有思覺失調,但初時我地最先懷疑佢係腦退化,但照過腦同測試過都唔係,最後得出思覺失調

一直食藥 ...

但初時我地最先懷疑佢係腦退化,good.

好多時, 家人少留意, 不觀察長者, 察覺不了。等醫生發現己太遲了。

我老媽有.... 一時正常, 一時似3歲幼兒。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

一直食藥 ...

真是很相似!

根據我的觀察,
早期的腦退化,病者是知道自己冇記性,到後期才有幻覺,但幻聽就未試過。

公爵府

AhC 發表於 16-12-29 00:04
真是很相似!

根據我的觀察,

佢就係冇記性,但是如果約佢食飯,帶佢去街,佢一定記得,覆診都記得,佢初時得幻聽,係最近先幻覺,仲要唔認得我爸,我先懷疑佢腦退化症

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

shop_baby 發表於 16-12-29 00:10
佢就係冇記性,但是如果約佢食飯,帶佢去街,佢一定記得,覆診都記得,佢初時得幻聽,係最近先幻覺,仲要 ...

我爸最初係搭巴士唔認得路,唔知係邊落車;之前佢好鍾意出街,自己一個搭巴士四圍去,港九新界差唔多條條線都坐過,轉車又轉車咁返回屋企。
跟著可能係溝通唔到,飲茶攞位,明明一直是不搭枱,侍應話搭枱佢又話係。

公爵府

AhC 發表於 16-12-29 15:30
我爸最初係搭巴士唔認得路,唔知係邊落車;之前佢好鍾意出街,自己一個搭巴士四圍去,港九新界差唔多條條 ...

真係有少少似,人地問佢咩,係唔係都話好呀,係呀,但其實佢唔知自己想點

男爵府

shop_baby 發表於 16-12-29 21:20
真係有少少似,人地問佢咩,係唔係都話好呀,係呀,但其實佢唔知自己想點
...

佢D詞(emoji)係越來越少,
答得唔具體。
舉例:我叫咩名?
答案:大小姐、大姑娘⋯⋯
好嗎?(emoji)中中地⋯⋯

公爵府

AhC 發表於 16-12-29 23:34
佢D詞(emoji)係越來越少,
答得唔具體。
舉例:我叫咩名?

自理有冇差到?沖完涼好似冇沖咁,對腳都係黑蚊蚊,個頭立到飛起,洗完都係立,我幫佢洗完就唔立,但我唔想佢倚賴我

珍珠宮

一直食藥 ...

私家睇完排政府九個月確診,用左年半時間

男爵府

shop_baby 發表於 16-12-30 00:30
自理有冇差到?沖完涼好似冇沖咁,對腳都係黑蚊蚊,個頭立到飛起,洗完都係立,我幫佢洗完就唔立,但我唔 ...

初期自理能力看不到有什麼分別,
但隨著時間,會擔心佢一個人在廁所會有意外,照顧就多左。

你說得對,佢做到的事情盡量讓他做!

BTW, 有個30分滿分的認知障礙測試量表/問卷,長者有沒有做過?

我記得初次做呀爸都有27分,但從佢反覆問同一條問題,做斷定有病!

公爵府

AhC 發表於 16-12-30 17:45
初期自理能力看不到有什麼分別,
但隨著時間,會擔心佢一個人在廁所會有意外,照顧就多左。

有呀,佢都係差唔多1滿分,最近又做過一次,又係好高分

我地個測試係計加數呀,數數,記詞語,記物件咁

別墅

回覆:shop_baby 的帖子

你仲可以幫到至親洗頭, 是你福氣, 人生世事難料, 就由他依赖下你吧

珍珠宮

一直食藥 ...

都年半,因为有好多病有類似病徵!我爸爸中風引致,所以用好多時間check

公爵府

紫翹 發表於 17-1-24 10:49
都年半,因为有好多病有類似病徵!我爸爸中風引致,所以用好多時間check
...

thx,我昨日同佢覆診,同醫生傾完,安排加藥,下次覆診如沒好轉會再檢查多次

子爵府

shop_baby 發表於 17-1-24 11:01
thx,我昨日同佢覆診,同醫生傾完,安排加藥,下次覆診如沒好轉會再檢查多次
...

腦退化的多數是家人發現有問題先去找醫生,一般做評估已經知道,有些會驗埋腦!好似我媽也有5年了,現在食的藥已是最多了,醫生話若情況再嚴重便不需要食藥了,因為藥都幫唔到手了!

公爵府

boaangel 發表於 17-1-27 10:30
腦退化的多數是家人發現有問題先去找醫生,一般做評估已經知道,有些會驗埋腦!好似我媽也有5年了,現在食 ...

我媽評估完驗埋腦都話唔係腦退化症,但最近做既野連醫生都覺得好似,會安排過年後再檢查

男爵府

shop_baby 發表於 17-1-27 12:09
我媽評估完驗埋腦都話唔係腦退化症,但最近做既野連醫生都覺得好似,會安排過年後再檢查
...

就算唔知係咪腦退化,
建議樓主與媽咪多D互動,
訓練下佢腦部。

例如:多問她問題,多給她選擇,
又或同佢打麻將、玩電腦遊戲等!

男爵府

AhC 發表於 17-1-27 21:48
就算唔知係咪腦退化,
建議樓主與媽咪多D互動,
訓練下佢腦部。

你媽咪今年多少歲?

公爵府

AhC 發表於 17-1-27 21:49
你媽咪今年多少歲?

剛56,其實佢個腦有時轉得好快,計數佢叻過我,只係有時問非所答,佢一向都係咁,只係自理越來越差同冇記性

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至