在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱生完b,諗住bb半歲就繼續學業,我係讀廣告設計,諗住出嚟都係做返平面設計。原本諗住只要真心鐘意呢一行低人工無限ot又點話,但係而家有咗b,就算工時唔穩定都希望收入穩定,但我見做平面設計好似捱5年先得17000,有冇行內人可以講下現時情況?邊種設計最搵錢?(我淨係知平面設計係最唔搵錢。。)

民房

唔計product類

專d的ui、app、3d designer值錢
其次是web
最後是graphic

最好識多d multimedia

翡翠宮

學3D同CAD咯,其實設計行業都差唔多,都勁辛苦,你睇人哋做動畫嘅好賺錢,但系幾乎24小時部電腦都work緊。so揾自己最精通嘅軟件同特長,一直學習研究,就會同其他人有差距,你值錢就值係度,同埋年紀大,無D後生咁傲氣,做管理或者客戶會輕鬆D

別墅

mancer 發表於 16-12-29 22:06
唔計product類

專d的ui、app、3d designer值錢

想問下web/graphic入行如果係hd畢業人工大概幾多?捱5年有17000係咪其實都唔易架?

別墅

wahiuma 發表於 16-12-29 22:47
學3D同CAD咯,其實設計行業都差唔多,都勁辛苦,你睇人哋做動畫嘅好賺錢,但系幾乎24小時部電腦都work緊。s ...

無知一問,3D同CAD係咪室內設計專用?定係咩類型既設計都需要用?因為我讀緊廣告設計仲係係平面層面。。。

我明白會好辛苦,但我而家20歲會想試下捱,我對呢行有熱誠,同埋有我老公支持,所以我想搵一搵資料先,起碼對bb有基本保障

民房

Entry level的話in house人工比agency高

3d high level過cad
Cad多是draftman用於工程上

3D cad多應用於工程、建築、產品設計
3d比客preview個效果
Cad實際施工

基本上唔係designer都好多人識adobe ai ps indesign dreamweaver,要求唔太高的公司會由mktg做埋

進修下d niche d新d的technique會較有利
最後當然際遇是最重要

別墅

mancer 發表於 16-12-30 09:23
Entry level的話in house人工比agency高

3d high level過cad

唔好意思我想問一問,咁讀多媒體設計/室內設計係咪都好過廣告設計?好係指人工較高,同埋入面教既軟件係專業啲(3D CAD)?

大宅

其實... 要好搵到錢一定唔係做設計....
而且設計真係好個人口味...識software唔代表你識設計~
有d人讀完都搵唔到工,接唔到job...
(利申: 設計系,大學畢業)

別墅

coffeefamily 發表於 16-12-30 13:22
其實... 要好搵到錢一定唔係做設計....
而且設計真係好個人口味...識software唔代表你識設計~
有d人讀完都 ...

明白,雖然仲未知條路係咪好啱我,但我仲有時間想搏一搏,而家盡可能都係學最有用既software

大宅

回覆 anna_ls 的帖子

加油呀~ 設計路不易行~總有人做到!!!

別墅

coffeefamily 發表於 16-12-30 14:31
回覆 anna_ls 的帖子

加油呀~ 設計路不易行~總有人做到!!!

多謝你:mother:

民房

anna_ls 發表於 16-12-30 12:21

唔好意思我想問一問,咁讀多媒體設計/室內設計係咪都好過 ...

室內>多媒體>廣告

注意室內設計在建築、工程公司會值錢d,但要跟埋project同落site

Event果d室內設計,人工好低的

不過室內ot耐d,因為rendering d圖用好多時間,成日落site夾野要tough d

Designer呢行,你有興趣有talent可,但專d會吃香d,hea做的就爭d了

要識在美感同商業中找個平衡

別墅

mancer 發表於 16-12-30 19:25
室內>多媒體>廣告

注意室內設計在建築、工程公司會值錢d,但要跟埋project同落site

明白。。我考慮下要轉科

民房

anna_ls 發表於 16-12-30 19:34
明白。。我考慮下要轉科

嘩~你多方research下先
去jobsdb睇下design工行情係點

別墅

mancer 發表於 16-12-31 00:48
嘩~你多方research下先
去jobsdb睇下design工行情係點

會呀,有朋友讀緊都做緊會問下意見,同埋都唔想哂一年時間去讀重覆既野,學多啲都好既,多謝你俾既意見

複式洋房

我係做graphic ,宜家有左BB 5m,雖然份工唔算辛苦,人工適中,但都打算生完後轉part time.

大宅

回覆樓主:

c6 做agency designer, 一年超過一半時間返10am 放11pm, 9點走到叫唔錯。聽佢講, 做in house 時間會好dd, 但人工會值d。做媽媽既, 自己要考慮清楚, c6 啱啱已連續工作14日, 連續2個星期六日都要返工。係香港, 做design 無人會重視同尊重, 無人會理你有無家庭。d客同非design 位既同事會覺得你既工作好簡單, 襟個制就完成, 唔值錢, 唔駛時間。

sunshine_paris    發表於 17-1-17 15:42

大宅

五年有17K都好喇, 我公司好多10年都冇17呀

別墅

mikiki531 發表於 17-1-17 12:20
五年有17K都好喇, 我公司好多10年都冇17呀

你公司designer係邊類架?

複式洋房

我做UI/UX,50K+,下屬起薪點都17K

首頁

尾頁

跳至