樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

up

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

meichan12001 發表於 17-4-25 08:12
我派左去洪褔邨,唔係翻新,係新樓黎嫁,我都覺得自己好好彩,我仲記得我嗰日去完觀音借庫之後,返到屋企 ...

果到可能easy D.

別墅

回覆樓主

想問本身同屋企人住緊公屋,有自己名,咁係咪要除左名先可以申請公務員個邊公屋?

男爵府

開心吸收勳章

Tsun0426 發表於 17-11-19 11:42
想問本身同屋企人住緊公屋,有自己名,咁係咪要除左名先可以申請公務員個邊公屋?
...

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

仲諗住叫我老公申請,但等我老公有23年年資小朋友都大曬啦。。。
羊年行大運!

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

Iloveoldseafood 發表於 17-3-13 16:00
咩部門?我3人申請9年,25年年資,毛都冇條
新樓俾晒新移民/綜援
...

其實要點樣集中投訴,我投訴呢樣野,個房屋署話公平派樓,但單親1個半月上新樓,同新移民全派曬新樓,佢地咩貢獻都無,反而公務員服務市民咁耐都話要計年資先可以上新樓!咁叫公平咩?
羊年行大運!

伯爵府

chunching_bb 發表於 17-11-28 19:28
其實要點樣集中投訴,我投訴呢樣野,個房屋署話公平派樓,但單親1個半月上新樓,同新移民全派曬新樓,佢地 ...

公務員仲耐過街隊添Y……

大宅

yaubb2014 發表於 17-11-28 23:34
公務員仲耐過街隊添Y……

我都係咁話,又要計年資,又要計地區
羊年行大運!

大宅

Xmas吸收勳章

meichan12001 發表於 17-3-11 13:55
我8年年資,可能我揀2人同埋新界區,所以快d掛

原來8年算快呀!我剛入職無耐,要做夠2年先有得申請,唉

寶石宮

2023年兔年勳章

meichan12001 發表於 17-4-25 14:31
你試下打呢個27945291,呢個係房屋署專人聽公務員公屋的,都係要撞手神,有機會飛咗去1823
...

伯爵府

chunching_bb 發表於 17-11-29 16:01
我都係咁話,又要計年資,又要計地區

不計收入資产已是莫大恩……

大宅

yaubb2014 發表於 17-12-2 22:22
不計收入資产已是莫大恩……

咁都叫恩賜?公務員呢家好難考得入,邊似得以前啲公務員咁容易考得入?想要個安泰邨都要23年年資,退休公務員先有,反而啲單程證,單親,可以好容易就入到新屋邨,何來莫大恩賜,香港市民應有權利都無
羊年行大運!

伯爵府

chunching_bb 發表於 17-12-2 22:30
咁都叫恩賜?公務員呢家好難考得入,邊似得以前啲公務員咁容易考得入?想要個安泰邨都要23年年資,退休公 ...

公屋本身不是公務員必有福利……如計收入資产,好多公務員已經冇資格申請……

大宅

yaubb2014 發表於 17-12-2 23:16

公屋本身不是公務員必有福利……如計收入資产,好多公務 ...

咁單程證大陸資產呢?
羊年行大運!

大宅

公屋本身不是公務員必有福利……如計收入資产,好多公務 ...

好多香港人大陸有資產都無申報,都申請公屋,政府公屋政策太多漏洞,公務員本身都要有能力先考到,都係服務市民,咁莫非單程證啲審查咁求奇,又唔可以check佢地資產,又可以上到新樓,個啲就唔係對新移民莫大恩賜?公務員都因為有條件係公僕囉!其他人士就。。。
羊年行大運!

大宅

公務員要交稅,子女書簿車船津貼好難攞,一般公務員收入,除非生3,4個,先拎到半額,一般公務員好少生咁多。
住宿舍要計收入,搬幾次都未上到公屋,仔女成日轉校,呢度要洗好多錢。

公務員唔係外人想像咁好。有苦自己知。

侯爵府

chunching_bb 發表於 17-12-2 22:30
咁都叫恩賜?公務員呢家好難考得入,邊似得以前啲公務員咁容易考得入?想要個安泰邨都要23年年資,退休公 ...

親戚30年年資都派吾到安達
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 17-12-4 14:37
親戚30年年資都派吾到安達

所以你話,點解單程證可以成日上新樓。。。
羊年行大運!

侯爵府

chunching_bb 發表於 17-12-4 14:44
所以你話,點解單程證可以成日上新樓。。。

唉、係羅、佢派左成50年既舊樓、不過佢都好滿意了、佢用左十幾廿萬裝修都好舒適
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 17-12-4 16:27
唉、係羅、佢派左成50年既舊樓、不過佢都好滿意了、佢用左十幾廿萬裝修都好舒適
...

咁舊都用咁多錢裝修,好捨得呀

首頁

尾頁

跳至