嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓如果帶1歲BB去旅行

1)香港機場禁區係唔係唔比帶100ml 以上水樽? 台灣返港機場有冇限制? 咁係機場點飲奶呢?
2) 去到果度點煲粥呢?
3) 係唔係酒店通常可以request BB牀同浴盤?

男爵府

1) 我都想知...(機場網站寫 : 所有藥物、嬰兒奶品/食品及健康所需的特別食品,經查證後可獲豁免) - 唔知係咪要沖定奶先可以拎入禁區呢...?
2) 用燘燒壺
3) 可以REQUEST

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

1)香港機場禁區係唔係唔比帶100ml 以上水樽? 台灣返港機場有冇限制? 咁係機場點飲奶呢?

如果有bb同行係無問題;由香港去台灣或台灣返香港都係無問題
2) 去到果度點煲粥呢?

我帶即食baby food
3) 係唔係酒店通常可以request BB牀同浴盤?

bb床可以request, 但未試過問有無浴盤

男爵府

回覆樓主:

我上次入香港機場禁區有帶超過100ml水,一罐熱一樽凍水,一盒奶,一支果蓉.佢都無話我.反而bb食物剪刀一定要記得寄倉.

大宅

1)我之前(2年前)試過差唔多400ML水過香港境,返黎都過100ML,都無出聲 (短程機)
2)baby food蔬菜肉蓉(放SUITCASE)撈飯 (好似好新鮮食法,阿仔好鍾意)
3)同酒店REQUEST就OK

大宅

回覆樓主:

有bb係度,基本上帶幾多水都無咩問題,香港直頭見你帶住bb,連袋都唔駛打開,scan完嗰袋後就可以直接過
日本返香港時,就會要你打開d水樽,俾佢哋睇吓,聞吓有無問題就ok,可以過
泰國都係,總之帶b過關,話for bb嘅基本ok

酒店嘅話,我會要事先sd mail俾酒店,問佢哋有無浴盤等,有嘅就要求佢哋留一套俾我

男爵府

回覆 joycelee8888 的帖子

我去過好多次,我勁帶水上機都無問題(2-3支水都ok)

洋房

joycelee8888 發表於 17-1-3 11:21
想問吓如果帶1歲BB去旅行

1)香港機場禁區係唔係唔比帶100ml 以上水樽? 台灣返港機場有冇限制? 咁係機場點 ...

我岩岩係台灣翻黎,台灣過關要我掉左bb剪刀

首頁

尾頁

跳至