少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔計飯錢車錢文具衣物電話費, 你會比幾多零用細路呢?段返學日定星期定月計? 初中高中又差幾多? 有D乜野可以/唔可以實報實消? 都快新年想檢討吓, 請比意見

伯爵府

唔係一舊飯 發表於 17-1-6 13:41
唔計飯錢車錢文具衣物電話費, 你會比幾多零用細路呢?段返學日定星期定月計? 初中高中又差幾多? 有D乜野可以 ...

比$500一個星期返學,電話費、衫褲鞋襪另計

大宅

BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

濛查查 發表於 17-1-7 11:26
我就唔會比咁多, 先前我仔係咁買摟蛋, keep 住摟, 過百隻一樣, 根本就垃圾, 講極都無用, 佢一D感覺都無, 之後又亂買模型, 最後只好cut 零用先宜家好D, 但近來又買耳機

伯爵府

唔係一舊飯 發表於 17-1-8 16:41
我就唔會比咁多, 先前我仔係咁買摟蛋, keep 住摟, 過百隻一樣, 根本就垃圾, 講極都無用, 佢一D感覺都無, 之 ...

其實比零用錢佢,除咗應付基本洗費,仲要令佢地學識儲蓄,阿仔大部分所謂學生名牌波鞋nmd 書包Hershel 、PS4 全部都係佢自己儲錢買,我地一年入面,係佢生日先會買所謂名牌比佢

珍珠宮

回覆樓主:

唔計食,車費,文具等,純零用只500至600一個月。
亞仔買曬零食,買點數咭,月月清。
亞女只會用一百一個月,其他儲入銀行。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔計飯錢車錢文具衣物電話費, 你會比幾多零用細路呢?段返學日定星期定月計? 初中高中又差幾多? 有D乜野可以 ...
我細仔初中純零用每日$25蚊,佢好少亂洗錢大部份會儲起,大仔高中$60蚊日車費飯錢全包,不計星期六/日,另每月額外五百當零用,佢好慳家唔會亂洗,高小已經有教佢地量入為出,儲蓄的重要,所以佢地從不亂花。我唔建議比太多因孩子好易養成大洗,太少零用孩子亦難學懂理財。

伯爵府

濛查查 發表於 17-1-7 11:26

$500 齋使已經算好多~
我都唔會比咁多

翡翠宮

畀面勳章

我女每星期$250,日常用品,食飯搭車,行街睇戲再另外實報實銷

日日是好日

大宅

回覆 唔係一舊飯 的帖子

如果車錢、飯錢(好多時係學校訂飯) 都包左,淨係計零用的話,我覺得一個月500都已經好夠,主要係要教佢地儲錢
我聽過有個中學生,每個月有二千蚊零用!!! 分分鐘拎500 去搭巴士就係呢d 細路

男爵府

回覆樓主:

我女中一,返学吾駛搭車,淨係比食,一星期比一次$200($40餐).另外零用$100(一星期)

大宅

回覆樓主:

中四,每星期$300,食飯,搭車。佢都慳到儲埋有錢先約同學出下街(長假期先出或上黎屋企打機)

民房

—星期一百ok

大宅

睛靈勳章

中一500元一星期(返6日)
包括車費(每天大約搭30元,自己增值8達通),早午餐。
慳慳埋埋都儲到百幾蚊一星期,都儲埋唔少錢買佢既心頭好,
除左日常衣食住行之外,佢想要既野就自己儲錢買~

大宅

熱血金章

留毛作參考

大宅

熱血金章

popochu 發表於 17-2-8 10:15
中一500元一星期(返6日)
包括車費(每天大約搭30元,自己增值8達通),早午餐。
慳慳埋埋都儲到百幾蚊一星期,都 ...

曾經有個中學生問我要20元增值八遲通
因為唔夠錢坐西鐵返屋企

公爵府

阿仔讀中學我每日都係畀50蚊佢食lunch ,八達通我會另外幫佢入, 早餐有時喺屋企食, 如果平時要同同學去街或者食晚飯未另外再畀佢囉

禁止訪問

畀面勳章

洋房

我女中四,零用每月300,飯錢每星期150,車費文具和电話費我比,出街洗費我女自己負責

禁止訪問

大宅

宜家食飯就35

車費15

50一天?

首頁

尾頁

跳至