在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

有人幫你湊b當然最好,堅決反對請工人。

男爵府

Rebma 發表於 17-1-6 16:58
有無JM因為要返工,由放完產假後,每日早上返工前會称個BB去俾人湊,放工就接回家?因為我諗住每日返工前, ...

我用緊社區保姆的服務,因為佢地係半義工性質,所以好有愛心,你可以選擇放BB係自己屋企叫保姆黎或者放係佢屋企,我果個保姆係我隔一條街住所以好方便

複式洋房

Littlecatta2013 發表於 17-1-6 21:18
其實冇話唔得。如果你響阿媽屋企食埋晚飯,就輕鬆好多。番到屋企同阿b玩一陣,沖個涼阿b訓,你就可以做下 ...
我想請教..咁你係冇工人冇鐘點冇長老住附近,兩公婆番full time job 的情況下..當你返工時邊個幫你奏B??
我來緊都要面對呢個問題...

複式洋房

MommyPanel勳章

靚Win 發表於 17-2-22 15:48
我想請教..咁你係冇工人冇鐘點冇長老住附近,兩公婆番full time job 的情況下..當你返工時邊個幫你奏B??
我 ...
我宜家都係冇工人冇長老, 返工前送B去媬姆EE屋企, 收工接返佢.

珍珠宮

靚Win 發表於 17-2-22 15:48
我 ...

第一個月有陪月番一至五8小時,
第二個月自己湊,
bb兩個幾月放完產假就每日送去ee家湊日間,放工接回。六日自己湊。
到8至9個月大,育嬰園有位,番育嬰園到2歲7個月畢業,要搭車,放工要煮粥仔飯仔佢食。
2歲8個月送全日N班到而家3歲幾,自己接送,好在響屋企樓下。
呢3年幾接送係我送老公接,中間有年幾兩公婆食外賣或淥面。直到兩歲幾小朋友跟哂大人食飯我又煮返飯一齊食。
我99住屯門,62都退左休可幫99手,有時兩老一齊出黎。我住九龍東,99做back up,但要預先講同夾定,因為住太遠。

複式洋房

回覆 Littlecatta2013 的帖子

多謝你詳細的分享啊..我同你情況都好似..6299都係住屯門,我住九龍..佢地都唔會幫到我..

首頁

尾頁

跳至