懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一胎,無經驗,六月中預產。登記的是聯合醫院,但係又唔知點間醫院如何,考慮緊要唔要轉私家。有無聯合生產經驗的媽媽分享一下意見。謝謝!

複式洋房

我兩胎都在聯合生,我覺得聯合醫生同護士都幾好。

大宅

我第一胎法國生,生完bb響育嬰房湊。媽媽到落得床依時自己選擇去餵奶。休息得好,屋企人全日都可以黎探b/陪媽媽。不過當時最大嘅遺憾係無學識餵人奶,仲學壞手勢每次埋完身俾奶粉,大仔無試過全人奶。

細仔因爲血壓問題去聯合產科覆診時被建議入院,最後響佢度生埋。可能因為我本身已經有湊過大仔,覺得其實佢d姐姐好煩,成日叫你做呢樣做果樣。政府醫院每日得2節時間探病,即係大部分時間你都要一個人湊bb,休息唔十分足夠,但調轉諗你會學識基本照顧bb。鼓勵母乳哺育,但姑娘覺得bb可能食唔夠都會問你想唔想補少少奶粉,唔使跪求。最後,細仔成功全母乳。慳左幾萬,再加奶粉錢。

別墅

多谢大家的分享!

男爵府

第一胎聯合順產。感覺醫生姑娘好好~
Bb 可不用跟自己,但每2個中拎b餵奶。
上次順產得不太順利~所以今胎去私家開刀。

禁止訪問

別墅

回覆:聯合醫院定私家生

我係第一胎,16年10月聯合生完,我嘅感覺係無論產前房定產後房都好,醫生姑娘姐姐都好好,而且佢地俾我嘅感覺係所有姑娘都超好耐性同笑容,問佢地嘢都會慢慢解釋俾你知,我就未試過俾佢地兇或者係串過囖~(雖然我有見過有媽媽話有個姑娘好惡又有俾人串過咁)生完之後姑娘都好注重要你休息,佢如果見到你半夜個b係咁喊都會主動同你講話“不如推bb去姑娘房度你休息下啦,夠鐘我推bb黎俾你餵奶”,所以喺生完之後我都休息得好夠下~如果你係諗住順產嘅話,我會建議你去聯合生,都不失為一個唔錯嘅選擇,但產檢就自己再搵私家,政府兩邊睇!咁將原本去私家生嘅錢,正如其他sis講,慳翻俾bb日後用仲好

別墅

k92957 發表於 17-1-22 01:51
我係第一胎,16年10月聯合生完,我嘅感覺係無論產前房定產後房都好,醫生姑娘姐姐都好好,而且佢地俾我嘅感 ...

請問陪產,是否要開到7-8度,老公先可以入產房?

別墅

回覆 teddynteddy 的帖子

唔係啊~只要你可以落產房,老公就可以入去陪你架啦~

別墅

k92957 發表於 17-1-26 12:24
回覆 teddynteddy 的帖子

唔係啊~只要你可以落產房,老公就可以入去陪你架啦~ ...

上胎係QE生,4度落左產房,老公就可以開始陪,呢點我可欣賞。。。今胎想去聯合,希望都ok啦。

大宅

我15年生第一胎喺聯合。醫生姑娘姐姐都好好
嚟緊第2胎都會喺聯合生

洋房

我係港安果邊生過呀,新果邊醫院環境幾好,姑娘都好細心

首頁

尾頁

跳至