家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

公司要自己由工資到預付一些嘢,然後會退錢(reimburse)比返你。但係呢筆錢都係當做taxable income。 即是會被tax2次。 政府可以咁做?銀碼有5萬到。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:工資比tax2次?

什麼支出? 唔係好明喎 ?

妳人工26000,公司出30000 薪酬給妳,那出多 4000 是用作支付公司使費?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

引用:公司要自己由工資到預付一些嘢,然後會退錢

原帖由 vitatio 於 17-01-10 發表
公司要自己由工資到預付一些嘢,然後會退錢(reimburse)比返你。但係呢筆錢都係當做taxable income。 即是會 ...
由工資預付,是否第一次比工資時已減了預付既,咁就唔會tax 兩次啦。

即係:
工資三萬,你預付買野一萬,只出糧兩萬,之後再reimbursed 比番一萬你,咁taxable income 仍然 兩萬加一萬

大宅

回覆:工資比tax2次?

例如工資10萬,但公司要求你買5萬野自己預付先,跟住下月出糧就入番15萬比你(10萬人工,5萬買野既錢)

甘呢個情況,有5萬本身只係幫公司買野,但因為出糧果陣成筆入數,就變成左薪金甘款,引致要交稅?

係咪甘解

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:例如工資10萬,但公司要求你買5萬野自己預

原帖由 buysth666 於 17-01-11 發表
例如工資10萬,但公司要求你買5萬野自己預付先,跟住下月出糧就入番15萬比你(10萬人工,5萬買野既錢)

甘呢 ...
樓主失蹤了~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 17-1-11 23:17
樓主失蹤了~

唔好意思,因為太忙。但有睇回覆。

大宅

buysth666 發表於 17-1-11 22:55

甘呢 ...

這個最接近。

大宅

回覆樓主:

其實係一些員工津貼,要自己先付,然後向公司claim返錢。 公司就會reimburse個amount比返你。

因為每個員工用到既津貼係不同,公司唔會一次過撥款,要自己比錢先 (用自己工資)。 年尾就會向公司claim。以往個reimbursement係non taxable. 但由今年開始變做taxable。

即係啲錢tax完又tax。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:buysth666 發表於 17-1-11 22:55 例

原帖由 vitatio 於 17-01-12 發表
這個最接近。
你把每月同公司開支收據影,薪俸息祗填真正落袋的收入,另一項是寫其他收入,但註明係幫公司付出,後公司還給妳,報稅時連同影印的資料一同寄出,如果糧單祗有一個總數~

但我又奇怪,你公司 MPF 怎樣同你報? 公司不會甘笨報大條數,供多些MPF 除非妳人工多過3萬~

其實妳是新入這公司 ?

公司糧單,也應該拆開兩條數的?

買基金真係好傷

大宅

引用:其實係一些員工津貼,要自己先付,然後向公

原帖由 vitatio 於 17-01-12 發表
其實係一些員工津貼,要自己先付,然後向公司claim返錢。 公司就會reimburse個amount比返你。

因為每個員 ...
要睇係乜津貼wor.....如果係員工自己個人
享受/得益既如禮物/旅遊津貼,就真係要當收入計稅

男爵府

vitatio 發表於 17-1-12 07:13

因為每個員 ...

邊有tax完又tax,你收到的人工tax一次,你收到的津貼tax一次,無重覆喎。

大宅

大力大力 發表於 17-1-12 07:23
你把每月同公司開支收據影,薪俸息祗填真正落袋的收入,另一項是寫其他收入,但註明係幫公司付出,後公司還 ...

我唔洗比mpf, exempted.

大宅

superbear 發表於 17-1-12 08:50
要睇係乜津貼wor.....如果係員工自己個人
享受/得益既如禮物/旅遊津貼,就真係要當收入計稅

係機票津貼,飛完後claim返錢。可能係員工利益所以要tax。 但以往唔洗的(十多年了)。

大宅

vvevv 發表於 17-1-16 18:11
邊有tax完又tax,你收到的人工tax一次,你收到的津貼tax一次,無重覆喎。

因為有幾樣津貼,以往呢樣津貼係免稅,但由今年開始要比。

男爵府

vitatio 發表於 17-1-16 19:03
因為有幾樣津貼,以往呢樣津貼係免稅,但由今年開始要比。

之前無計tax可能公司報稅報錯左,正常津貼應該要計稅,除非公司唔用黎當expense 扣稅。以前做錯左可能俾稅局或tax advisor發現而家改番。

大宅

vvevv 發表於 17-1-16 21:49
之前無計tax可能公司報稅報錯左,正常津貼應該要計稅,除非公司唔用黎當expense 扣稅。以前做錯左可能俾稅 ...

明白,有可能係。謝謝。

侯爵府

vitatio 發表於 17-1-16 18:58
係機票津貼,飛完後claim返錢。可能係員工利益所以要tax。 但以往唔洗的(十多年了)。
...

改了稅例,是taxable item

大宅

sunshine0613 發表於 17-1-17 19:29
改了稅例,是taxable item

完來如此,謝謝!

侯爵府

vitatio 發表於 17-1-17 20:35
完來如此,謝謝!

其實已已經改了稅例很多年,你公司後知後覺

首頁

尾頁

跳至