醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

爸爸老人病,身體機能退化,未能自理,需長期照顧,請問應尋找護老院或療養院?分不清不同院名意思。
此外,我要為爸爸尋找私營宿位,是否逐一致電查詢?有沒有網頁或App協助格價、配對照顧要求等?

男爵府

我之前搵「長者家」幫手。聯絡後,有一位職員會提議幾間,逐一探訪。費用全免。不過,有JM話其「長者家」收老人院介紹費/佣金。所以未必介紹最好的。
既然免費,去看看先取個感覺,問下問題都好。

複式洋房

回覆樓主:

謝謝,繼續努力尋找資料!

珊瑚宮

醫務社工会比一張私營list你。自己心仪邊间。逐间上去參觀及問

玩具萬歲!

大宅

回覆 clarinetlala 的帖子

找護老院最緊近屋企人及交通方便,以便探望,有心儀的要自己上去看環境是否干淨企理,配套是否整全,例如(姑娘人手,到診醫生,營養師,物理治療,社工及興趣班及旅遊活動),最重要是要觀察住在安老院的老人家是否精靈及和姑娘有交流,因為很多安老院的營運式只是提供護理服務,一張床,每日三餐,其他自理,到時老人家就妻凉了!

複式洋房

多謝各位JM提供意見,明天會實地參觀,要多加留意細節!

侯爵府

clarinetlala 發表於 17-1-11 10:48
爸爸老人病,身體機能退化,未能自理,需長期照顧,請問應尋找護老院或療養院?分不清不同院名意思。
此外 ...

我阿嫲舊年因急病後要入安老院,醫務社工有俾一張安老院的清單我,我的經驗係:

1. 行多幾間,不要心急

2. 政府買位的質素會好一點,因為社署會定期有人上去巡查

3. 一定要在非探訪時間上去參觀,你先會見到真嘢,可以的話不同時段上兩次睇

舊年我係深水埗青山道行左十幾間,真係只得兩間滿意,所以真係要俾耐性,同埋要講緣份。

侯爵府

crshk 發表於 17-1-14 08:12
我阿嫲舊年因急病後要入安老院,醫務社工有俾一張安老院的清單我,我的經驗係:

1. 行多幾間,不要心急

仲有,政府買位的有指定格式的收費清單,收費有好清楚列明,無買位那些,我試過去問,覺得有些係唔清唔錯,所以你要留意!!

首頁

尾頁

跳至