少年成長

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

WB1115 發表於 17-1-11 23:49

對於小朋友來說,遊戲治療是一個非常好的方法讓小朋友改善情緒、提升自信心、提升安全感 ...

情緒起伏大 如何改善呢?

男爵府

WB1115 發表於 17-1-11 23:49

對於小朋友來說,遊戲治療是一個非常好的方法讓小朋友改善情緒、提升自信心、提升安全感 ...

大宅

babyoo 發表於 17-1-31 20:29

請形容一下情況或舉例

男爵府

WB1115 發表於 17-2-1 20:59
請形容一下情況或舉例

可能 哥哥摸下妹妹 妹妹就會大喊 真係大喊
當不順意 就會唔會個個人 例如 佢倒"寫"水 媽咪叫佢幫手抹返 佢會話 唔要媽咪 跟住大喊
但一轉背 就會卡卡大笑

我都唔識教 好氣餒

另 想問下有可以增加兩兄妹合作關係?
我有時覺得佢兩個好似各自玩咁
(兩個相差13個月)

大宅

對於處理孩子的情緒,家長最常用的方法離不開「氹」「鬧」「打」,雖然這上方法收到即時的效果,但過了不久,孩子又會固態復萌。絕大部份的原因是家長忽略了孩子行為情緒的「背後原因」

例子︰孩子發脾氣扭買玩具。

家長一︰「好啦,買啦買啦。」這個方法能夠即時令孩子收聲,但當下一次家長唔買時,孩子的情緒會更激動及難以收拾,原因是孩子知道自己發脾氣扭計曾經「成功」過。

家長二︰「咪煩啦,唔買呀,再嘈打你架。」這個方法最常見,但亦是一個最差的處理方法,因為以暴力(無論語言暴力或身體暴力)來處理問題只會令問題愈來愈差以及當孩子長大時,這個方法已經制止不了。

家長三︰「遲D先啦,你乖D先啦」這個方法令孩子感到模稜兩可,到底遲D即係幾時﹖點樣為之乖D,當孩子乖左家長又無買嘅時候,孩子對家長嘅信任度就會愈來愈低。

以上三個都唔係恰當嘅處理方法,作為家長,你地又有咩方法呢﹖

要處理孩子的情緒及行為,離不開以下六部曲︰
用以上「孩子發脾氣扭買玩具」的事件作例子

第一︰

了解他的感受、期望、需要與行為

媽媽︰「媽媽知道你好想要呢個玩具」
作為父母,要時常代入孩子的世界了解他們的想法,不要認為他們是「扭計」
第二︰
針對破壞限制的行為進行溝通

媽媽︰「但係媽媽已經解釋左俾你聽因為屋企太多玩具/尋日先買完等等原因」
初步希望透過溝通來讓孩子了解父母的想法。
第三︰指出其他可以被接受的替代行為選擇
媽媽︰「如果你真係好想要,咁我地訂目標(如拎到10個貼紙),達到目標就可以買」
為孩子提供代替品,同時亦讓孩子有一個下台階。
但若孩子持續性扭,
第四︰

重複的回應 (重複第一、二、三)

媽媽︰「

媽媽知道你真係好想要呢個玩具,但媽媽已經解釋左個原因你聽,媽媽亦講左如果你真係好想要,咁我地訂目標(如拎到10個貼紙等),達到目標就可以買」

*最多重複三次
目的是希望讓孩子知道父母的堅決,不會因為孩子鬧情緒而心軟。

第五︰

孩子繼續不可接納的行為,選擇合理

/

自然的後果

媽媽︰「媽媽已經解釋左,如果你繼續扭嘅話,咁媽媽就要抱你離開喇,定係你想自己行﹖」

讓孩子知道繼續行為的後果,

同時亦讓孩子有一個下台階。

第六︰

多謝孩子的合作

媽媽︰「多謝晒你嘅合作」

目的是強化孩子自我決定的能力,補一補孩子嘅心底感受及情緒。

若這個方法持之以行,孩子鬧情緒的次數及每次鬧情緒的時間都會大為減少。

大宅

已更新分享一及二

大宅

回覆 babyoo 的帖子

先了解
1) 你是否ftm? 孩子可能有Attention Seeking (尋求注意力)的傾向及有機會有爭寵的情況
2) 2個孩子多大﹖ 如果年齡在2-4歲,各自玩都合理
3) 媽媽遇著你提及的情況,一般會怎樣處理?

大宅

WB1115 發表於 17-2-3 11:10

對於處理孩子的情緒,家長最常用的方法離不開「氹」「鬧」「打」,雖然這上方 ...

我都分享下先, 唔知呢啲'方法'work唔work, 請指教下...
我仔就黎5歲, 從來佢扭買玩具我都唔用打鬧既方法, 會解釋佢知, 例如屋企已經有相似既玩具會話佢知屋企有喇, 會描述佢知即係邊樣, 又或者佢最近好鍾意跟顏色買鞋, 我會同佢講有好多對喇, 起碼等三個月, 等啲鞋唔岩著先再買, 比個時間佢等佢知呢段時間想買都無得買, 可能我仔算係冷靜型, 對住又好似幾ok咁, 唔會扭

不過我仔有另一個問題...就係唔喜歡/唔主動同同齡小朋友玩, 成日解釋佢知一個人玩好悶架, 同小朋友玩會開心啲, 但都唔太有效...

男爵府

WB1115 發表於 17-2-3 11:14

先了解

我係返工媽媽 放工後都俾晒時間佢地了

兩個分別兩歲幾同三歲幾 咁即係唔一齊玩係正常? 妹妹成日話唔要哥哥 我要自己玩 我驚佢地唔和諧

如妹妹大喊 我會由佢喊一陣 問佢喊完未 佢會答未喊完再大喊 再過一陣 佢會話喊完 就再同佢講返唔可以點點點

男爵府

先了解

兩個分別兩歲幾同三歲幾 咁即係唔一齊玩係正常? 妹妹成日話唔要哥哥 我要自己玩 我驚佢地唔和諧

如妹妹大喊 我會由佢喊一陣 問佢喊完未 佢會答未喊完再大喊 再過一陣 佢會話喊完 就再同佢講返唔可以點點點

男爵府

先了解

大宅

yan826 發表於 17-2-3 12:12
我都分享下先, 唔知呢啲'方法'work唔work, 請指教下...
我仔就黎5歲, 從來佢扭買玩具我都唔用打鬧既方法, ...
媽媽呢個方法都唔錯,純粹提醒如果你個小朋友係好記性的話,咁你就要記得應承左佢嘅野要做得到,我有個個案到18歲都仍然耿耿於懷佢8、9歲時媽媽應承左買俾佢嘅野無買到,所以令到佢地母女間嗁關係一直都唔好。

至於唔同同齡玩又真係令人有d擔心,老師有冇反映過學校係唔係咁呢﹖佢同大/細過佢會玩得埋啲??

大宅

babyoo 發表於 17-2-3 12:20

兩個分別兩歲幾同三歲幾 咁即係唔一齊玩係正常? 妹妹成日話唔要哥 ...
2-3歲嘅小朋友屬於平行遊戲期(Parallel play),即係佢地逐漸進入群體生活,但係主要都係各有各玩,好少交流,而且,呢個小孩嘅小朋友未係好明白「輪流」「分享」呢個概念,所以會容易出現爭執的情況(所以點解妹妹會話唔要哥哥),媽媽要慢慢幫佢地做調節,記住分享玩具唔一定係大讓細,應該係玩緊個個玩完之後輪到下一個,可以參考一下Fb 葉偉麟兒童行為情緒治療師的相關文章分享。
如妹妹大喊 我會由佢喊一陣 問佢喊完未 佢會答未喊完再大喊 再過一陣 佢會話喊完 就再同佢講返唔可以點點點,
相信媽媽係一個講道理嘅媽媽,但係過程中忽略左妹妹嘅情感回應(絕大部份家長包括我有時都會忽略),妹妹喊背後一定有原因(炆憎?唔開心?嬲?我地就係忽略左呢啲位,稍後會分享下點樣可以情感回應。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你好, 想指教一下

我是全職媽媽, 兩個女分別5歲和2歲4個月, 妹妹性格比較温和, 但家姐性格聰明活潑, 多意見, 鐘意話事, 主張, 成日要和妹妹爭, 不服從命令

有次妹妹戴上一個髮夾, 我話妹靚, 家姐就即刻話: 唔靚, 好醜怪

有架滑板車, 其實家姐都玩咗一段時間, 走嗰時比妹妹玩, 家姐又係咁爭住唔比, 我話到入咗屋苑就比番你玩, 但佢都堅持話唔比, 唔得

其實我大多的時間都係陪家姐, 陪睇故事書, 玩玩具, 温習, 我都放最多時間比佢

同埋態度好差, 經常講一啲傷害人的說話, 就算是和同學相處, 都經常令同學不開心

請問有什麼辦法可以改善? 謝謝!

男爵府

sezsuet 發表於 17-2-4 22:46
你好, 想指教一下

我是全職媽媽, 兩個女分別5歲和2歲4個月, 妹妹性格比較温和, 但家姐性格聰明活潑, 多意 ...

我兩個都會 尊登去爭

珍珠宮

開心吸收勳章

樓主, 你好, 我和先生都要返工, 日間是由婆婆及工人湊小朋友, 我仔中午吃飯最頑皮最勞氣, 成日唔肯食, 食幾啖就話飽, 成日大大聲同工人及婆婆說話, 好無禮貌, 只有對住我才有禮貌, 請問應如何處理? 學校的老師及興趣班的老師都讚他好乖又專心, 想像不到在家是2個人, 他現在讀K3下午班, 我是否應該轉他讀全日班?

男爵府

WB1115 發表於 17-1-11 13:34
因為工作(幼稚園及家庭服務社工)、身邊朋友等的關係,看見有不同父母對於處理孩子行為問題及如何管教孩子 ...

三有興趣,推

大宅

最近有啲忙,我嘗試呢幾日更新下,抱歉

大宅

cloudwingwing 發表於 17-2-15 13:05
樓主, 你好, 我和先生都要返工, 日間是由婆婆及工人湊小朋友, 我仔中午吃飯最頑皮最勞氣, 成日唔肯食, 食幾 ...

其實仲有半年就畢業,轉唔轉全日基本問題不大,要諗嘅係點解小朋友係你/老師面前會乖,但對住婆婆會態度差,通常我地第一時間會諗嘅係,婆婆對於小朋友係唔係相對較遷就?或者對於設定俾小朋友嘅底線經常退後呢?相反媽媽會唔會係規矩上執行得較好,以致小朋友清楚明白到係咩人面前做咩行為會帶黎咩效果,簡單啲講佢掌握晒大家。

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至