用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

少年成長 今日: 14|主題: 1211

有個甘既叔仔

大宅

國民生產總值:2054

BKXmas勳章

老公大佢細佬好多好多
佢細佬13歲 奶奶年紀五系細 所以同細仔五多五少都有代溝 叔仔中一 但成日五翻學 開頭話五like間學校 我99一味鬧佢 我就教佢話 如果你想改變就努力d 我相信你一定可以轉到校
我以為佢好乖 明白
但事與願違 五止五翻學 打機打到5點先訓 每日五同借口 五記得教鬧鐘 食曬d錢冇錢搭車 等等

叔仔性格系屬於推卸責任 極度依賴人 都比佢婆婆寵壞 13歲都要人拎埋飯佢面前食 提佢食藥 五識切蘋果 橙 芒果
我冇甘大個既小朋友 我五識點教
我99每日知佢五翻學都會8 9點打黎叫我過去睇下佢做乜五翻學 雖然揸車去都系30mins 但我好似要湊多個仔 叫我工人過去 工人仲比叔仔鬧到喊住翻 我屋企仲有個11個月大baby

有冇家長可以教下我點做 佢日日五翻學五會比人退學?應該如何入手?
我老公試過拎騰條打佢 因為佢打機打到99叫佢都五聽 拎走條電腦線 佢自己去買過條繼續打 仲郁手打99 所以老公一時太嬲打佢 佢當時喊住甘寫保證書以後五會 不過一晚過後 打回原形 到底點解佢可以好似冇曬感覺甘

叫我99搵社工 佢又好似五想甘 我都五知點解佢會甘

王國熱話
女兒發育期
小朋友近視藥水
越來越\'灰
小朋友幾大個, 做媽媽的才可無負擔地自己...

伯爵府

國民生產總值:16748

BKXmas勳章

首先要通知學校社工.佢地系專業人士.呢樣系佢地ge所學.

大宅

國民生產總值:3710

BKXmas勳章

回覆樓主:

呢個叔仔係一個極反叛的年青人,唯有揾社工做輔導。

伯爵府

國民生產總值:18195

BKXmas勳章

hopingwong 發表於 17-1-11 15:31
老公大佢細佬好多好多
佢細佬13歲 奶奶年紀五系細 所以同細仔五多五少都有代溝 叔仔中一 但成日五翻學 開頭 ...

先講道理,再唔改cut上網,講明機唔係唔可以打,但返齊學先可以打,電腦set pw,限制零用錢,經濟封鎖

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

禁止訪問

國民生產總值:55

子爵府

國民生產總值:12799

BKXmas勳章

hopingwong 發表於 17-1-11 15:31
老公大佢細佬好多好多
佢細佬13歲 奶奶年紀五系細 所以同細仔五多五少都有代溝 叔仔中一 但成日五翻學 開頭 ...

吾好理佢!

大宅

國民生產總值:2054

BKXmas勳章

Vincy_817ws 發表於 17-2-2 17:54
回覆 hopingwong 的帖子

我覺得你要同校方溝通下,了解返叔仔做咩唔想返學有時可能佢唔識同同學相處,又或 ...

已經拖到今日都系甘 佢五翻學系因爲冇小學同學同係中學 同埋覆著西褲 但佢每日著運動服翻學 問佢點解 佢話因爲舒服 老師罰佢 佢話老師針對佢著錯校服 就系甘 事已至今 我五會再理佢 老師已經話 佢五翻多3日 會被踢 即使有翻齊 今個學期出席五夠 冇得考試

大宅

國民生產總值:3710

BKXmas勳章

hopingwong 發表於 17-2-13 23:29
已經拖到今日都系甘 佢五翻學系因爲冇小學同學同係中學 同埋覆著西褲 但佢每日著運動服翻學 問佢點解 佢話 ...

佢唔返學在家打機?

如果經濟許可,送佢去寄宿,歐美太貴的話,內地台灣都可以。 自己教唔掂就比人教。

你奶奶唔理佢,可能会無咗個仔,搏一搏送佢去嚴格嘅寄宿學校,每日做運動,無得打機,過回正常生活

大宅

國民生產總值:4880

BKXmas勳章

回覆樓主:

斷佢所有一切
如家居上網, 電話,零用,食飯錢
係屋企有得食有得玩有的玩
整到佢做左個惡人
13歲已經咁好難捱下去
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎