用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

少年成長 今日: 1|主題: 1097

有個甘既叔仔

大宅

國民生產總值:1530

BKXmas勳章

老公大佢細佬好多好多
佢細佬13歲 奶奶年紀五系細 所以同細仔五多五少都有代溝 叔仔中一 但成日五翻學 開頭話五like間學校 我99一味鬧佢 我就教佢話 如果你想改變就努力d 我相信你一定可以轉到校
我以為佢好乖 明白
但事與願違 五止五翻學 打機打到5點先訓 每日五同借口 五記得教鬧鐘 食曬d錢冇錢搭車 等等

叔仔性格系屬於推卸責任 極度依賴人 都比佢婆婆寵壞 13歲都要人拎埋飯佢面前食 提佢食藥 五識切蘋果 橙 芒果
我冇甘大個既小朋友 我五識點教
我99每日知佢五翻學都會8 9點打黎叫我過去睇下佢做乜五翻學 雖然揸車去都系30mins 但我好似要湊多個仔 叫我工人過去 工人仲比叔仔鬧到喊住翻 我屋企仲有個11個月大baby

有冇家長可以教下我點做 佢日日五翻學五會比人退學?應該如何入手?
我老公試過拎騰條打佢 因為佢打機打到99叫佢都五聽 拎走條電腦線 佢自己去買過條繼續打 仲郁手打99 所以老公一時太嬲打佢 佢當時喊住甘寫保證書以後五會 不過一晚過後 打回原形 到底點解佢可以好似冇曬感覺甘

叫我99搵社工 佢又好似五想甘 我都五知點解佢會甘

王國熱話
小調查:你心目中和姐姐的關係?
工人姐姐令我徹底失望
分享自己請本地完約菲姐姐, 只需 $700 .. 唔...
印印姐姐清潔

子爵府

國民生產總值:13922

BKXmas勳章

首先要通知學校社工.佢地系專業人士.呢樣系佢地ge所學.

大宅

國民生產總值:2246

BKXmas勳章

回覆樓主:

呢個叔仔係一個極反叛的年青人,唯有揾社工做輔導。

伯爵府

國民生產總值:17774

BKXmas勳章

hopingwong 發表於 17-1-11 15:31
老公大佢細佬好多好多
佢細佬13歲 奶奶年紀五系細 所以同細仔五多五少都有代溝 叔仔中一 但成日五翻學 開頭 ...

先講道理,再唔改cut上網,講明機唔係唔可以打,但返齊學先可以打,電腦set pw,限制零用錢,經濟封鎖

出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

洋房

國民生產總值:36

回覆 hopingwong 的帖子

我覺得你要同校方溝通下,了解返叔仔做咩唔想返學有時可能佢唔識同同學相處,又或者有bully唔出聲,呢d我地唔會知
佢搵唔同藉口,就係避學校,咁好有可能佢真係返得唔開心
搵下班主任同駐校社工傾左先啦

子爵府

國民生產總值:10253

BKXmas勳章

hopingwong 發表於 17-1-11 15:31
老公大佢細佬好多好多
佢細佬13歲 奶奶年紀五系細 所以同細仔五多五少都有代溝 叔仔中一 但成日五翻學 開頭 ...

吾好理佢!

大宅

國民生產總值:1530

BKXmas勳章

Vincy_817ws 發表於 17-2-2 17:54
回覆 hopingwong 的帖子

我覺得你要同校方溝通下,了解返叔仔做咩唔想返學有時可能佢唔識同同學相處,又或 ...

已經拖到今日都系甘 佢五翻學系因爲冇小學同學同係中學 同埋覆著西褲 但佢每日著運動服翻學 問佢點解 佢話因爲舒服 老師罰佢 佢話老師針對佢著錯校服 就系甘 事已至今 我五會再理佢 老師已經話 佢五翻多3日 會被踢 即使有翻齊 今個學期出席五夠 冇得考試

大宅

國民生產總值:2246

BKXmas勳章

hopingwong 發表於 17-2-13 23:29
已經拖到今日都系甘 佢五翻學系因爲冇小學同學同係中學 同埋覆著西褲 但佢每日著運動服翻學 問佢點解 佢話 ...

佢唔返學在家打機?

如果經濟許可,送佢去寄宿,歐美太貴的話,內地台灣都可以。 自己教唔掂就比人教。

你奶奶唔理佢,可能会無咗個仔,搏一搏送佢去嚴格嘅寄宿學校,每日做運動,無得打機,過回正常生活

大宅

國民生產總值:3739

BKXmas勳章

回覆樓主:

斷佢所有一切
如家居上網, 電話,零用,食飯錢
係屋企有得食有得玩有的玩
整到佢做左個惡人
13歲已經咁好難捱下去
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎