自由講場

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

寶寶的免疫力較成人低,所以有時會咳嗽、打噴嚏,甚至發燒,很多新手父母都會因此而怪責自己,你在小朋友生病時,又有否出現劇中Betty過份擔心的情況?

其實生病,幾乎係每一個小朋友喺成長過程嘅必經階段,唔一定因為有人為錯誤先會發生。而發燒,即係身體溫度比正常高,好可能就係生病嘅徵狀,亦可能係接受免疫注射後嘅反應,表示身體嘅免疫系統正常操作,以對抗外來嘅病菌。

如果BB發高燒,最好就係為佢量度體溫,同埋觀察佢嘅發燒情況係咪持續、有冇出現食慾不振、煩燥等現象。當出現呢啲現象嘅時候,可以同佢沖涼或者補充水分,幫助BB退燒。如果真係有異常情況而又好擔心的,就應該帶佢去睇兒科醫生。

BB病咗,冇人想嘅,最重要嘅係,夫婦之間亦要互相支持,先可以畀BB最好嘅照顧。

請即上家庭議會網站,瞭解更多親職敎育資訊:
http://www.familycouncil.gov.hk/tc_chi/edu/edu_newborn.htm

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

謝謝分享

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

新手媽媽唔好比自己太大壓力,病有時好難避免,照顧仔女,C6都有責,大家共同分擔,最緊要有咩事唔好騰哂雞,自己搞唔掂就要搵人幫手

男爵府

政府有呢個題目的宣傳真的好,父母好容易因爲bb病而自責

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

次次阿B 病, 我都會諗係咪自己做得唔好, 同佢COM唔夠被...
我都唔想咁諗架, 但係總覺得自己做得唔夠好...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無人想孩子生病,無須自責

伯爵府

原來有那麼多影片資訊

首頁

尾頁

跳至