論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

媽媽家中印姐姐只做了兩個月,話自己爸爸中風,要求我們兩個星期no pay leave, 重要我們比一半機票錢佢返去,有咁嘅規定嗎?急問,請大家幫忙!

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-16 20:23
媽媽家中印姐姐只做了兩個月,話自己爸爸中風,要求我們兩個星期no pay leave, 重要我們比一半機票錢佢返去 ...

更係冇咁嘅規定啦!

佢做了兩星期,你如果好人嘅咪比返呢兩星期錢佢,自己買機票。記住叫佢簽定封信,寫明幾時幾人唔返來就當佢解約。

唔返來多

男爵府

開心吸收勳章

回覆 Pekkle_bon 的帖子

唔係吖,佢做了兩個月。想請兩個星期no pay leave,要我哋比一半機票錢。我都覺得佢可能呃我哋,但唔比放no pay leave,佢留低對我媽媽亦唔慌好,我媽媽80幾歲。

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-16 20:31

唔係吖,佢做了兩個月。想請兩個星期no pay leave,要我哋比一半機票錢。我都覺得 ...

你姐姐是否本地完約姐姐,如佢上工前你無支付佢返鄉時回香港的機票,姐姐的要求是合理的,除非你的agent費用已包括姐姐的機票在內。

男爵府

開心吸收勳章

回覆 tuenmunoasia 的帖子

本地完約姐姐,上工前沒有給機票。但為什麼我哋又只需比一半呢?另外最頭痛係我諗佢多數係呃我哋,返去可能唔返嚟,又或者斷了我們約,又同agent 呃第二家人。

珊瑚宮

僱主只需比一程来程机票工人来HK上工

工人吾做比一程去程工人回家

玩具萬歲!

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-16 20:48

本地完約姐姐,上工前沒有給機票。但為什麼我哋又只需比一半呢?另外最頭痛係我 ...
每個合約無論係海外姐姐或本地姐姐都要包來回機票,你姐姐係本地完約應是完約後無返鄉而直接到你家上工,如佢係完約後返鄉再到你家佢一早會要求你支付佢返鄉後回程機票,你可以向你的agent問詳情,agent費用是否已包姐姐回程機票,好多姐姐都係上工後才回鄉,所以你是應支付佢回程機票。

水晶宮

CurrySo 發表於 17-1-16 20:48

本地完約姐姐,上工前沒有給機票。但為什麼我哋又只需比一半呢?另外最頭痛係我 ...

一張合約包
1) 工人家鄉來香港的機票開約
2) 完約時: 由香港飛返家鄉。

你現在欠(l), 工人要放no pay leave, 所以問你拎一半機票錢!

男爵府

開心吸收勳章

那張回程機票不是佢前僱主比的嗎?佢同前僱主完約時,僱主是要比佢回程機票的,了是嗎?那個工人是我家姐幫我媽媽搵的,但是佢現在不在香港,我仍未聯絡上佢,詳情我不大清楚。今日出糧比姐姐,佢就有咁要求,要我哋盡快比錢佢走。

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-16 21:04

那張回程機票不是佢前僱主比的嗎?佢同前僱主完約時,僱主是要比佢回程機票的, ...

前僱主係只負責姐姐完約後返鄉的單程機票,而姐姐返鄉後回港上工的一程機票由現僱主負責,我姐姐都一樣完約後無返鄉直接到我家上工,總之如你請姐姐時無支付佢任何機票錢佢中途返鄉你就要負責佢返香港的一程機票。

男爵府

開心吸收勳章

tuenmunoasia 發表於 17-1-16 21:09
前僱主係只負責姐姐完約後返鄉的單程機票,而姐姐返鄉後回港上工的一程機票由現僱主負責,我姐姐都一樣完 ...
哦⋯⋯明白了,thx!

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-16 20:31

唔係吖,佢做了兩個月。想請兩個星期no pay leave,要我哋比一半機票錢。我都覺得 ...

佢冇心係度做嘅留下留不住,放佢no pay leave (都冇人工)

千其記得叫佢簽定封信幾時幾日唔見就當佢解約。仲要去報警,都係我Agency 教。

因為試過有case 係過姐姐,幾日後先返(可能又想返來做)就話自己遇意外住院咁,總之呢啲唔係安份做嘢,攪東攪西嘅工人留係度一日擔心一日。

男爵府

開心吸收勳章

多謝提點。已經叫我家姐帶佢去返agency 度攪。Agent 都係好似你咁嘅建議。唉,d工人就可以古古惑惑出怪招揾我哋笨,我哋d僱主反而乜都冇保障!

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-17 23:43

多謝提點。已經叫我家姐帶佢去返agency 度攪。Agent 都係好似你咁嘅建議。唉,d工 ...

我果時好希望佢唔好返,返來我仲有排擔心又手尾長。

男爵府

開心吸收勳章

咁佢終於有冇返吖?其實我都覺得佢唔返都好,古古惑惑咁,有時重問我媽媽可唔可以唔返去瞓?我媽媽話要問過個女,咁佢先話 :咁唔洗啦,我返嚟瞓啦!

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-17 23:54

咁佢終於有冇返吖?其實我都覺得佢唔返都好,古古惑惑咁,有時重問我媽媽可唔可以 ...

冇返,我去備案時警察話好多係咁,我就覺得自己係度浪費警力。警察講但係真係有case 話自己撞車,失憶返唔到來住,唔係想咁⋯⋯總知佢哋千其百怪咩人咩籍口都有。

講比外人聽簡直笑死人,我果時等住人湊大細女,遇上這些麻煩友,真想死。

男爵府

開心吸收勳章

唉,要請個好工人,真係好難!

子爵府

CurrySo 發表於 17-1-19 22:12

唉,要請個好工人,真係好難!

每個工人都總有啲嘢,無禮貌,無記性已經事少。冇法啦你估佢想,佢叻嘅就唔係工人啦

CurrySo    發表於 17-1-20 18:15

首頁

尾頁

跳至