懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我預產期是今年2017的4月
我現在26周多D.....
今天我上司問我,如果賠3個月比我,但我需要自己離職,大家會考慮嗎…
其實我3月幾,就開始放產假......
而本身我部門已經炒曬D人,現只余下我同另一同事.....等死.....
其實我好不容易先忍到26周...依家放棄會唔會好傻? 同我相信我放完產假就會立即炒我( 應該會賠多一個月比我 )
大家覺得賠償合理嗎?求指教

大宅

suzukimobaby 發表於 17-1-16 22:28
今天我上司問我,如果賠3個月比我,但我需要自己離職,大家會考 ...

而家先1月,我當你岩岩出左糧....
仲有2、3、4月既糧+雙糧+花紅呢?
仲有有薪產假既糧呢?4/5喎.......
你念下條數........

別墅

Junjuncheung 發表於 17-1-16 22:59
而家先1月,我當你岩岩出左糧....
仲有2、3、4月既糧+雙糧+花紅呢?
仲有有薪產假既糧呢?4/5喎.......

我依間公司無雙糧同花紅....
我係3月尾會開始放產假.....
其實我都好想到放完產假等被佢炒....
但佢今日講到出口..我好驚佢會對我做咩....因為一開頭我有左佢已經不停鬧我....想我自己走...不過我忍到....
佢奈我唔何

大宅

suzukimobaby 發表於 17-1-16 23:18
我依間公司無雙糧同花紅....
我係3月尾會開始放產假.....
其實我都好想到放完產假等被佢炒....

拒鬧你難為你可以去告拒~蘋果,平基會勞工處都幫到你,禁我都明白唔想搞大件事禁煩~你要記住拒而家炒你拒係犯法.....同拒鬥長命吧
當無花紅雙糧,禁有薪產假個的唔係錢呀?
其實你心目中條數點計?講黎聽下

大宅

suzukimobaby 發表於 17-1-16 22:28
今天我上司問我,如果賠3個月比我,但我需要自己離職,大家會考 ...

其實又唔洗計得甘盡嘅,係我就會拎3個月即走,但要求reference letter寫靚D

你諗下可以休息又唔洗做又唔洗俾人鬧又有錢,仲有生完想休息耐D都可以,到時再慢慢搵工啦。

大宅

loveck510 發表於 17-1-16 23:32
其實又唔洗計得甘盡嘅,係我就會拎3個月即走,但要求reference letter寫靚D

你諗下可以休息又唔洗做又唔 ...

經濟方便ok既我會答應佢, 但要封靚靚仔仔既reference letter, 等大家好黎好去。
日日俾佢鬧影響自己心情好無謂

別墅

Junjuncheung 發表於 17-1-16 23:22
拒鬧你難為你可以去告拒~蘋果,平基會勞工處都幫到你,禁我都明白唔想搞大件事禁煩~你要記住拒而家炒你 ...

其實我計過佢賠比我3個月量大約5萬幾 ( 未計1月份量同大假錢) ,如果我返足去到放完產假回來就會有8萬幾( 未計1月份量同大假錢)其實中間只係差2個月...就差成3萬幾蚊....如果賠4個月感覺合理D....但係自己要求同公司講....有可能嗎?

別墅

catcatbox2012 發表於 17-1-17 00:33
經濟方便ok既我會答應佢, 但要封靚靚仔仔既reference letter, 等大家好黎好去。
日日俾佢鬧影響自己心 ...

其實我經濟環境唔係太好...所以好大壓力

大宅

回覆 suzukimobaby 的帖子

如果經濟大壓力, 就繼續捱埋佢, 因為你有左, 出面無人會請你, 根住生左BB, 你自已都想湊多一陣, 例如半年先再出黎返工.
佢宜家唔可以炒你, 炒你仲可以去告佢攞多D賠償, 你要收集下佢D無理閙人證據傍身, 保障自已.

大宅

suzukimobaby 發表於 17-1-17 08:59
其實我經濟環境唔係太好...所以好大壓力

經濟環境唔許可就拎盡拒啦
始終bb出世好多錢使....
你老公呢?
我本身都大花同....係有左先認真開始草錢
我自己番緊呢份工都係新工
6月1上工,7月尾有左....
我公司9月個時加長我試用期
因為可能拒上面計過我有產假
所以加長左的試用期有權唔出花紅同雙糧比我
我3月中就開始放產假

別墅

回覆 rannycsh 的帖子

其實我真係有經濟壓力( 因要供樓 ) ..本來諗住坐完月就會立即搵工(預左佢炒).....無諗過佢連大肚婆都唔放過.....家無啦啦又要我提早走.......仲要賠得3個月......依家留又唔係....唔留又唔係.....錢對於我好仲要....BB買野需要用多錢...我盡量都想比最好ga佢......但另一方面又好怕佢玩野.......由我又有左開始...睇住身邊同事一個一個被佢炒........我真係好唔開心又大壓力....

別墅

回覆 Junjuncheung 的帖子

其實我同你都有d相似.....我係3月入職.....做左4個幾月無啦啦話要加長我試用期到半年....
我係做左5個月後發現有左.......跟全部門就開始炒人......依家連大肚婆都唔放過........
我都係3月中就開始放產假

大宅

計清楚數唔好蝕俾佢,唔忍都忍咗咁耐,起碼拎返應得嘅先走

大宅

kathyky 發表於 17-1-17 10:24
計清楚數唔好蝕俾佢,唔忍都忍咗咁耐,起碼拎返應得嘅先走

我番工都好多事非
你知而家好易好激動
呢排個肚又開始大
年尾又開始忙
有時好勀好想放棄
但我個同事話你唔捱都捱左禁耐
而家仲有2個月先放棄?

別墅

回覆 suzukimobaby 的帖子

如果係5萬幾同8萬幾既分別的話, 當然唔可以蝕比佢啦....都成60%架....BB 洗費又大...多3萬幾可以買好多野啦, 又或者拎黎供樓...
同埋有份工始終個心會定D 既, 放假都放得安樂D, 唔怕冇錢用.

別墅

回覆樓主:

攞錢即走啦,你個部門都無晒人,唔take offer佢都會迫走你,叫你整理上年d paper,換過晒d盒都夠玩死你。

別墅

其實我都預左如果真係......做到放產係需要...忍....
佢會唔會玩我...我就唔知....但我環境唔好就算要比人玩...
我都無辨法.......只怪我無錢....
所以依家只能睇下....佢會唔會賠4個月比我...
如果可以的話.....都仲可以諗下......如果佢話唔得......我都只有一條路...就係忍......

複式洋房

你而家有左惡哂,佢唔炒得你,只可以勸你辭職,所以你有本錢同佢講數,叫佢賠8萬俾你都合理,因為法例保障到產假完結.

複式洋房

樓主, 我覺得你老闆好衰, 但想一想, 分析下:

首先你公司都炒晒人, 即是捱唔到幾耐, 如果公司唔炒你, 突然玩結業或破產唔出糧或拖糧唔比你, 你告他們, 但搞一搞就拖幾個月, 到時你要想邊有時間上庭或去勞工處? 你要考慮埋~

又或者你唔走, 公司玩你,要你執晒D文件, 日日鬧你, 精神上你受到嗎? 真的會影響到BB, 值得嗎?

可能你的經濟上真的有困難, 每個懷孕的媽媽都想比最好的BB, 但什麼是最好呢? 是物質上? 還是順利出世, 健健康康呢? 或者同老公或父母再商量下, 經濟上可否幫忙, 你們買得起樓的, 基本上都不算是窮人!

祝福生產順利, 生個肥肥白白的BB, 見到可愛健康的BB 你就會覺得一切都值得

別墅

回覆 dorothybobo 的帖子

首先多謝你的祝福~~~~

公司係上市公司黎....而我部門只係公司ga其中一個業務....所以唔會玩結業或破產.....
只不過係我部門同務幫公司搵唔到錢....所以先轉請大陸人....代替......

精神壓力方面,我都有所擔心,所以我都會想清楚....點都會以BB行先.....

但有時係到諗....其實產假及孕婦保障都係每個國家都有基本福利...就講最近ga大陸.....佢地有6個月有薪產假....而香港都只不過係10星期(2個半月)

但香港ga老細(部份)就為左依(2個半月)去做不同小動作去比大量ga精神壓力迫害孕婦....
( 我感覺真係好恐怖....香港法律保障真係好落後.....同好唔公平.....因為只要你懷孕無論你係做咩都好.....都只會係錯........)

首頁

尾頁

跳至