用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

少年成長 今日: 1|主題: 1097

成長是否真的需要個伴?

大宅

國民生產總值:1184

BKXmas勳章

本來打算生兩個,等佢地有個伴互相照顧,同埋家庭感大d,第時長大都鍾意回家團聚,但真係冇咁易,有冇過來人話我知生一個好定兩個好?

王國熱話
FITTI /噓噓樂 /白版pampers / merries,邊隻尿片...
Moony 有冇加大碼片片?
日本merrxxs
pampers (白p) 用左年幾分享下

禁止訪問

國民生產總值:1126

大宅

國民生產總值:3083

BKXmas勳章

Badman. 發表於 17-1-17 11:34
兩個 -- 當然比一個好

將來你兩公婆百年歸老, 無論佢地是否已經成家立室, 都叫做有親人, 唔使孤伶伶一個. ...
agree

伯爵府

國民生產總值:17193

畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

yumilee 發表於 17-1-16 23:01
本來打算生兩個,等佢地有個伴互相照顧,同埋家庭感大d,第時長大都鍾意回家團聚,但真係冇咁易,有冇過來 ...
有能力最好生2個,我始終覺得至少生兩個會好啲,所以自己一早plan好生2個。點都好將來我同C6有咩事,佢地都有個至親,有事都可以有人商量。我2個仔須然不算感情好好(相差6年),大家玩嘅嘢唔同,但都會有講有笑,有時博我咀仲會同一陣線
問功課呀哥又會教下佢,玩遊戲仲投入,有人溝通吓始終好過得一個。
有樣更重要嘅係,有2個小朋友父母就唔會太專注落獨生子女身上,舉例青春期較反叛,可能唔喜歡同父母出街,又或反叛時激心,如果有2個小朋友嘅父母可能不會 focus 太多落一個身上,變相大家都容易多一點空間。有時見有獨生子女父母抱怨反叛期獨生子女有自己世界,不願陪伴/跟隨父母,父母就容易感到失落不開心,所以有2個就會好好多。當然我覺得家長有能力、有心機栽培佢先好生,否則就冇謂啦。

民房

國民生產總值:30

我都覺得有能力可以生多個, 細路多個伴好啲, 兄弟姐妹相處可以學下點同其他人分享溝通, 不過獨生子女都唔一定唔好, 你可以集中資源俾最好嘅佢嘛, 你另一半都OK就得

大宅

BKXmas勳章

lemon119 發表於 17-1-20 14:04
我都覺得有能力可以生多個, 細路多個伴好啲, 兄弟姐妹相處可以學下點同其他人分享溝通, 不過獨生子女都唔一 ...

我覺得兩年内追多個真係有d吃力

伯爵府

yumilee 發表於 17-1-20 22:04
我覺得兩年内追多個真係有d吃力
2 年太密,個人覺得相差4-6年最good. 大人小朋友都冇咁辛苦

禁止訪問

國民生產總值:1126

禁止訪問

國民生產總值:74

大宅

BKXmas勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-21 08:26
2 年太密,個人覺得相差4-6年最good. 大人小朋友都冇咁辛苦

4-6年我年紀就大了

大宅

BKXmas勳章

YannesM1130 發表於 17-1-21 18:17
我覺得有兄弟姊妹會好D,起碼有咩事都可以大家商量,同埋會學習分享。如果得一個,爸爸媽媽都錫晒,佢就唔 ...

我果個年代好多家庭都係3個或以上,所以覺得一個好難想像,成日覺得人際關係會冇咁叻。

唔知點解到自己就覺得兩個都覺得係極限咁

禁止訪問

國民生產總值:74

水晶宮

國民生產總值:69322

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

唔一定, 父母比多D時間陪佢仲好.

伯爵府

yumilee 發表於 17-1-22 00:43
4-6年我年紀就大了

三年抱兩講真係一件幾辛苦嘅事,除非妳大把人幫妳湊,否則時間都未必夠用,太接近亦容易爭寵,教功課都煩,青春期仲煩,要有心理準備。

伯爵府

國民生產總值:19821

BKXmas勳章

回覆:成長是否真的需要個伴?

我覺得一個同兩個都無咩所謂!最緊要兩公婆思想一致!

jc2009    發表於 17-2-17 15:03

大宅

國民生產總值:1309

BKXmas勳章

因為你有一個細佬或細妹, 所以父母財政只可以支持你讀普通資助學校, 出入要搭地鐵, 兩個人訓一間房, 只可以去台灣旅行.

如果你是獨生子女, 父母財政可以支持你讀國際學校, 出入有私家車, 有自己一間房, 一年至少去一次日本或歐洲旅行.

到你 30歲時回頭一望, 你情願要好的資源及生活質素, 還是想要一個細佬或細妹 ?

sonet    發表於 6 天前

大宅

國民生產總值:1309

BKXmas勳章

你認為給他最好的, 是否真的是最好 ? 佢會點諗 ?

我們可能都成長在有 3~4名細路的家庭, 如果當年屋企只有你一個細路, 你得到的資源一定更多, 可能現在的生活會更好, 賺到更多, 住更大的屋.

我現在用 "賺到更多錢, 有更好生活" 來交換你其中一個兄弟姐妹, 你是否願意 ?

大宅

國民生產總值:3692

BKXmas勳章

回覆 yumilee 的帖子

除非好以上一代咁生3、4個以上,如只2個,其實同1個分別唔大,做到伴、相襯相愛唔係必然。眼見好多例子,尤其一仔一女或年紀相差遠,兩個經常吵架、打架、爭野或零交流。長大後會唔會互相扶持,更加難說。如果自己好喜歡小孩、經濟許可,願意及有時間教養先考慮生多一個。

伯爵府

國民生產總值:17619

BKXmas勳章

PacoMum 發表於 17-1-23 14:01
回覆 yumilee 的帖子

除非好以上一代咁生3、4個以上,如只2個,其實同1個分別唔大,做到伴、相襯相愛唔係 ...
我都同意你說法, 生1或2個分別不大, 而家養育一位小朋友, 心機/金錢/住屋/學業樣樣都要安排好, 好睇自己周詳計劃.
我家裡得一位公主, 佢從來無講悶, 問她要唔要細妹/細佬就話不需要了....

有時我們大人同小朋友想法又有不同, 之前我係渴望有兩個的.

珍珠宮

國民生產總值:48038

BKXmas勳章

引用:Quote:yumilee 發表於 17-1-22 00:43 4-6年

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 17-01-22 發表
三年抱兩講真係一件幾辛苦嘅事,除非妳大把人幫妳湊,否則時間都未必夠用,太接近亦容易爭寵,教功課都煩 ...
我對仔女是3年抱兩,年齡相近都好的,哥哥由懂性開始,就知道有妹妹存在,不會打架,吵架是有的,他們會自己玩,不用我倍玩,現在兩個一齊中學,我就自由。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎