少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

11歲女,鬧佢兩句就話要去死,聽到心好難受,但唔可以因為佢咁講就唔鬧佢,大家有冇意見點處理呢?

禁止訪問

伯爵府

試下收下火先, 你心平氣和, 個女都惡不出樣.

青春期才開始, 先不要搞到關係不好,
萬事有得商量.

囡囡見你態度改變, 就會改變. 加油

侯爵府

jasmineChong616 發表於 17-1-17 15:56
你點鬧佢先

佢話默書小錯唔改,我話唔得,默左3次都唔識,跟住佢吹我幫佢check功課,當時我處理緊d衫,我咪發火話唔幫佢睇,唔埋佢

侯爵府

asa2012 發表於 17-1-17 16:03
試下收下火先, 你心平氣和, 個女都惡不出樣.

青春期才開始, 先不要搞到關係不好,

我已經好小鬧佢,由朝都係鵝到晚,叫完又叫,叫多兩次唔做就算

伯爵府

鵝- 都要盡量少做, 因為佢地會覺得長氣,
疲勞轟炸.

有時佢地係聽到, 但就不給反應, 做阿媽的, 見佢地不動, 以為聽不到,
或心急, 忍不住再叫, 不斷循環, 佢地就覺煩厭...

都係果句, 漸漸要改變同子女的溝通方式. 大事都不容佢地話事,
小事就隻眼開隻眼閉, 廢事勞氣, 又傷關係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ckfamily 發表於 17-1-17 16:07
佢話默書小錯唔改,我話唔得,默左3次都唔識,跟住佢吹我幫佢check功課,當時我處理緊d衫,我咪發火話唔幫 ...
11歲唔應該仲要家長 check 功課,默書佢話唔改咪自己負責囉,孩子開始長大,父母也要給予空間讓小朋友學習承擔,多接納佢嘅意見,多溝通,孩子進入青春期,須要父母包容與支持,家長切忌又鵝又鬧,孩子不服氣自然會更反叛。

lojo11    發表於 17-1-19 12:19

侯爵府

asa2012 發表於 17-1-17 16:30
鵝- 都要盡量少做, 因為佢地會覺得長氣,
疲勞轟炸.

我都明白,我話得多我都覺得自己好煩,但有時唔話唔得,好似每日放學,成樽水都冇飲,沖涼沖成15,20分鐘,沖完涼又唔吹頭,洗手又唔卷起衫袖整濕晒件衫,雖然呢d都係小事,但真係每日都係咁,有時忍唔住都要出聲

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-17 22:44
11歲唔應該仲要家長 check 功課,默書佢話唔改咪自己負責囉,孩子開始長大,父母也要給予空間讓小朋友學習 ...

學校家課册要家長簽名,所以一定要睇,今年五年班,學業方面唔係放手既時候,其他事已經開始唔埋佢,又作自己攪掂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ckfamily 發表於 17-1-18 07:54
學校家課册要家長簽名,所以一定要睇,今年五年班,學業方面唔係放手既時候,其他事已經開始唔埋佢,又作 ...
所以良好嘅學習態度係要從少培養,家長從小就要適量地放手,若到高小仍未能訓練到孩子自律,就算升中後一樣會問題多多,到時家長想跟都未必跟得到。唔好睇少孩子嘅能力,有時只是家長對子女沒信心,並非小朋友做唔倒。冇關痛癢嘅事就譲孩子自行處理吧!

翡翠宮

畀面勳章

ckfamily 發表於 17-1-18 07:52
我都明白,我話得多我都覺得自己好煩,但有時唔話唔得,好似每日放學,成樽水都冇飲,沖涼沖成15,20分鐘, ...
我女高小時都係咁,後來我轉左方式,用行動代替哦同鬧。
放學番黎有水未飲完,我會要佢即時飲完,俾個水樽我去洗。整濕件衫要佢自己掠衫,第二朝未乾都要佢照著(當然係因為當日天氣不太凍才敢),總之係要佢做不好每一件事,都會有手尾要佢跟手。不過,我會搵一個客觀原因黎同佢講,好似我要洗水樽,我要煮飯唔得閒幫佢搞件衫咁,總之要做到好似好客觀,唔係針對佢或者專登為難佢。
久而久之,佢都改善左唔少,始終人是不會希望自找麻煩的。

但有時我們都要學識隻眼開隻眼閉,沖涼二十分鐘,其實唔算過份,可能佢好享受呢個純粹私人的空間呢?我女沖涼平均時間是25~45分鐘。你女算係快手啦。

readymama    發表於 17-1-31 19:48
芝麻街    發表於 17-1-20 20:37
日日是好日

子爵府

每個人教育方法不同,但我和你分享吓我自己嗰套

我個女12歲,但我們關係依舊親密,沒有特別反叛期,但功課我已經放手好耐,畀佢既底線係吾可以吾合格,從來冇理佢水有冇飲完、冼手有有冇摺䄂等鎖事,冲涼佢都沖成45分鐘㗎!若果佢要做project,我會幫佢吹頭,得閒就自己吹,10:30要上床瞓覺,功課未做完自己處理

其實小朋友已日漸長大,家長要適度放手,你話佢,佢哋吾明係出於愛,反而覺得你係吾(emoji)佢

侯爵府

alima 發表於 17-1-19 11:32
每個人教育方法不同,但我和你分享吓我自己嗰套

我個女12歲,但我們關係依舊親密,沒有特別反叛期,但功課 ...

我都明白,係要放手,呢幾日已經冇幫佢睇功課,冇吹佢做功課,話定比佢知呢個星期六,日行程,等佢安排自己時間做功課,尋日已經欠帶書,我冇鬧佢,今朝起身,我叫左佢兩次,佢都唔起身,我唔埋佢,過左幾個字,就話個時間比佢知,佢就即刻彈起身,跟住就拿拿聲著衫食早餐,最後都冇遲到,希望咁樣佢會有改善啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔都係11歲, 無睇功課好多年... 眼不見為乾淨, 有咩老師會話佢... 默書只會提佢, 佢自己溫.... 少D磨擦大家都會開心D..

侯爵府

回覆樓主:

樓主係一個無微不至嘅媽媽,總有一日年青人會明白。講開又講,我女問過佢阿爸,‘你要我聽你講,咁你有無聽過我講’。坦白講我睇洗手濕衫袖同沖涼要二十分鐘係好少事,毋須太認真。至於飲水飲唔晒通常有原因,宜溝通清楚對症下藥。

珍珠宮

ckfamily 發表於 17-1-17 14:32
11歲女,鬧佢兩句就話要去死,聽到心好難受,但唔可以因為佢咁講就唔鬧佢,大家有冇意見點處理呢?
...

咁輕易說出個死字,不如在大家心情好時候,好好傾吓

大宅

開心吸收勳章

比d耐性啦!還小啊!我家那位都有hea,我都會盡量忍讓,time out,就是彼此都很生氣時要分開一下,例如入房,你要幫她找出她讀書的問題,慢慢教。不要傷害彼此的感情,如果有一天她識了壞人,就慘啦!所以我們做父母的,愛與容忍很重要。

珍珠宮

爸爸豬 發表於 17-1-19 16:00
咁輕易說出個死字,不如在大家心情好時候,好好傾吓
小朋友講過死字根本唔係想死,只係學番黎激父母多。

珍珠宮

回覆:鬧兩句就話要去死

樓主!妳跟亞女跟得太貼了,咁樣只會令個女反感!放手吧!小朋友從小就要撞下板才能成長

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:鬧兩句就話要去死

睇唔過眼既嘢,都只能輕輕帶過提點下就算,青春期開始要面又逞強,真係好難頂

首頁

尾頁

跳至