婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

侯爵府

老實講句,知而行難 講就容易 實力會好困難。

先唔好講咩相處技巧,有邊個男人睇得出自己阿媽妒忌個仔錫老婆?

由於至終都冇諗過會發生呢d突發狀況,佢哋點會諗過如何處理或應急方案。

(簡單舉例: 我以前返幼稚園從來冇教過演習走火警,有次堅著火跳晒燈,老師連帶我們去邊個方向逃生,用什麼方式處理都驚慌失措,最尾喺二位主任指揮)

大多數呢班c6就喺似幼稚園生甘,冇經驗 唔知咩事 邊一方著火又唔知道 逃去邊度避都唔知道,似小朋友甘驚企喺度!如果睇過有一本書叫,男人是火星女人是金星的心理學書就知道我講咩…

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

~玉子豆腐~ 發表於 17-1-18 15:37
其實兩頭暪真係好d?我反而唔中意老公甘,因為我地係個孖人偏心細仔吵大鑊搬走既,我自己就覺得既然都甘既 ...

又咁講....睇下關係去到邊度( 應該話差成點)

我夠非常憎我細叔仔啦 ! 而得當眾用粗口罵佢添...

但我都要先比SIGNAL 老公, 表明左我唔LIKE 佢地一家, 如果我老公唔企出來檔( 例如我叔仔夠膽死點我做野)

我咪囉正牌"媽叉"佢.

所以我已經唔使去佢兩個寶貝仔生日會.....PK 佢, 我地去細叔仔屋企, 期間要轉車, 無車直達架.

全程怏先1個鍾零20 分鍾...慢就個半鍾, 未計等車.

佢條粉人, 竟然要求我幫佢老婆出去拎外賣, 正式叫---凳都未坐暖, 就叫我幫.

大佬, 我"翱" 個半鍾頭車來, 你身為主人家未準備好食物, 仲老鳳要人幫.

最令我則目是-----原來唔係所有東西可以食, 佢老婆而家直情收埋2 味餸入廚房, 叫佢2 個仔入廚房夾.

食唔晒, 又拎番出來, 難係YOU'RE WELCOME 叫賓客食剩餘物.

大人大姐, 坐個半鍾頭車, 真係唔係貪食你D 野, 我只覺得佢地兩公婆唔識尊重人,.

大宅

Huuu 發表於 17-1-18 15:51
老實講句,知而行難 講就容易 實力會好困難。

先唔好講咩相處技巧,有邊個男人睇得出自己阿媽妒 ...
唔緊要啦! 有在職培訓嘅~

你睇PAGE 1, 第# 9 的回覆, 我已誠邀佢老公開班啦!

侯爵府

gross 發表於 17-1-18 16:11
唔緊要啦! 有在職培訓嘅~

有咩培訓技巧可以處理一個會玩133的奶奶,和C6返緊工的時候有咩應急方案可以處理一個會走去妳公司踢館的奶奶?
冇得教!自己都係喇,唔認同,覺得煩,一定聽唔入耳!你哦哦,好皮氣嘅左耳入右耳出,一喺粒聲唔出玩電話,皮氣差一野拉門出街!

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 17-1-18 16:18
有咩培訓技巧可以處理一個會玩133的奶奶,和C6返緊工的時候有咩應急方案可以處理一個會走去妳公司踢館的奶 ...
太激了....

我無老爺奶奶....

不過, 我老公在他家人心目中是黃大仙, 順理成章我變觀音.

我地被示為打救眾生, 凡事必要幫忙.

伯爵府

~玉子豆腐~ 發表於 17-1-18 15:37
其實兩頭暪真係好d?我反而唔中意老公甘,因為我地係個孖人偏心細仔吵大鑊搬走既,我自己就覺得既然都甘既 ...
我知你嘅情況係點,我老公4兄妹連另一半關係算唔錯亦唔算太煩,我老公唔會將我d唔好嘅野同6299講(即係明知老人家會唔中意嗰d)但我大伯同叔仔就唔識做,咩都講俾99知,老人家就會對新抱有意見

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

但有好多假民主。若果唔出8席,男人所有人批判你。出席咩 就不停踩你,使你,用你錢……

別墅

畀面勳章

cchwin 發表於 17-1-18 12:51
咁係嘛,男人唔好以為係大時大節出席女家飯局(仲要係過年嗰d大節日先出席,其餘d細節日都唔出現),就好似 ...
JM你好勁....如果發生係我到我已經痴左線

別墅

畀面勳章

Huuu 發表於 17-1-18 16:18
有咩培訓技巧可以處理一個會玩133的奶奶,和C6返緊工的時候有咩應急方案可以處理一個會走去妳公司踢館的奶 ...
我都好同意係無得教...天生的...
我C6對我同對佢媽媽都有底線
邊個過火佢都會鬧...
所以其實係C6教育我同我99....

別墅

gross 發表於 17-1-17 21:02
又未至於迫, 但...表現出唔開心囉!

咁咪好囉
我老公係迫我同佢屋企人每星期見一次

公爵府

anna59 發表於 17-1-17 20:52
講就容易,做就好難,因為男人無唸過,自己個媽,家姐,细妹咁差

同意!

好激氣!嫁左人服侍個老公好好地生埋仔,唔駛老公養,做好新抱本份都受盡男家氣,當我二等人;老公卻視而不見!如果唔係為左個仔,離婚好過!

男爵府

cchwin 發表於 17-1-18 12:51
咁係嘛,男人唔好以為係大時大節出席女家飯局(仲要係過年嗰d大節日先出席,其餘d細節日都唔出現),就好似 ...
老婆出席男家活動就本份, 男人出席女家活動就恩賜, 呢d男人最賤格!!!! 我c6都唔會主動揾外父外母飲茶, 好彩我提出時佢都會一齊去, 否則實俾我鬧爆佢!!! 不過真係個個星期返男家, 但一個月可能先同娘家父母飲得一次茶.................

男爵府

gross 發表於 17-1-18 13:37
係又說出另一重點.
有同感!!! 老公對各家庭成員有求必應, 而佢d家庭成員以為我都一樣, 可以老馮要求我做呢樣果樣!!!

男爵府

AAV 發表於 17-1-17 23:32
睇到呢篇,諗下自己情況,覺得我老公好想我去男家聚會,但調轉,我又真係唔會話覺得佢唔去女家唔得。不過我 ...
都未必, 男人唔出席女家活動, 女家親戚可能只係覺得男人忙, 男人應以事業為重, 女人唔去男家活動, 男家親戚會鬧個男人點教老婆, 個老婆不分尊卑、冇規矩、冇家教................... 我男家就係咁樣對d新抱同女婿啦~

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-1-19 13:26
有同感!!! 老公對各家庭成員有求必應, 而佢d家庭成員以為我都一樣, 可以老馮要求我做呢樣果樣!!! ...
所以我而家盡量減少出席男家活動.

我又唔係佢地朋友, 亦唔係佢地親人, 講好聽就話"當" 我自己人, 想我義無反顧地幫佢地咪叫聲我嫂嫂囉! 唔幫佢地咪黑面囉 ! 唉~ 話之佢.

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

anna59 發表於 17-1-17 20:52
講就容易,做就好難,因為男人無唸過,自己個媽,家姐,细妹咁差
我老公反而知自己阿媽,細妹難頂,所以樣樣野都推我出去,叫我開口講,仲話同佢媽 / 妹溝通唔到我一早講明再要我同佢媽佢妹傾屋企D野,遲早一日會爆煲,結果我真係爆煲啦,同男家反面lu, 而家我老公自己同返佢媽佢妹溝通,我老公成日响我面前呻佢媽佢妹D野我唔再可憐佢,唔再做傳聲筒

珍珠宮

呢d 野系要等d 長老上晒天堂, 無利益沖突, 就可以解決

珍珠宮

回覆 cchwin 的帖子

你老公好唔惦喎, 比我就唔會同佢結婚, 自私自利

大宅

anna59 發表於 17-1-19 14:00
呢d 野系要等d 長老上晒天堂, 無利益沖突, 就可以解決
我老爺同奶奶一早已先遊.

我最討是叔仔一家... 做埋晒D 黑人憎嘅野.

首頁

尾頁

跳至