懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

新手媽媽餵人奶

問題是:我有奶,BB都肯食,但由於我的乳頭太大,bb成日都含唔晒就啜,啜到我兩邊乳頭都損晒了,才兩天就攪成咁...... 姑娘有教先渣奶,但渣奶的成效好慢,渣好耐先得2、3ml..... 完全唔夠BB食

請問有冇媽媽的情況好似我咁?可以點算呀?個人好想餵人奶,盡量唔想餵奶粉(不過都已經補過奶奶了(emoji))

大宅

我都係咁,每次埋身都要忍住刺痛,唯有不停搽番自己的人奶或羊脂膏等傷口快啲埋口,雖然搽左都會再啜損但慢慢好番就無事,同埋記得等bb個口張到最大時先俾佢食奶

別墅

我同你問題一樣,痛到唔敢俾佢啜,搽人奶就好返,我而家全泵奶俾bb食,間唔中埋身啜下,貨量充足

男爵府

回覆樓主:

餵人奶一個痛苦既过程,因为你奶頭未比阿B梅到霖
之後霖咗会变咗好似飲管咁伸得長,
好痛个幾日用手揸用柸仔餵,
加油

複式洋房

lkk-lkk 發表於 17-1-17 23:10
新手媽媽餵人奶

問題是:我有奶,BB都肯食,但由於我的乳頭太大,bb成日都含唔晒就啜,啜到我兩邊乳頭都損 ...

情況相似. 出世後第四日返健康院檢查時. 我B仲即時示範咬到我流血....嚇到我喔...
痛爆繼續餵俾姑娘睇
佢話我B咀太細. 冇辦法. 唯有盡量令佢張大D個咀.
以家第十二日啦...每次第一下啜都係痛爆...但食落就好D.
同自己講陣痛都頂到..哩D痛冇問題嘅!加油!
所以你都要加油喔!

大宅

我都有呢個問題,嗰陣每星期不斷啜損好返無限loop,差啲放棄左。之後每次用手鏈細乳頭塞落佢咀,一得閒就唧人奶出黎厚敷。同bb磨合左一個月先叫冇事。而家差不多四個月,好彩依然中意埋身無白費我既痛楚,捱過左就冇事嫁喇加油

民房

回覆樓主:

我個陣都係咁,未含哂就啜,佢啜左2餐我就損哂,係醫院都係手揸出嚟,頸都痛埋,返到屋企就泵,傷口好返就試埋身,直到2個月左右,已經可以全埋身唔痛啦,加油呀

大宅

wingjoyce 發表於 17-1-18 14:08
我同你問題一樣,痛到唔敢俾佢啜,搽人奶就好返,我而家全泵奶俾bb食,間唔中埋身啜下,貨量充足
...

請問係幾時搽人奶/羊脂膏?餵之前定之後?
餵前和後需要點樣清潔乳頭?

別墅

littlepigstar 發表於 17-1-31 02:03
請問係幾時搽人奶/羊脂膏?餵之前定之後?
餵前和後需要點樣清潔乳頭?
...

啜損左個幾日,泵都有點痛,泵完用乳頭上嗰啲人奶敷住,幾日就無事

複式洋房

回覆樓主:

我係乳頭太細 驚吖b食唔到 我暫時都係用 泵 因為甘樣我先知佢食幾多。

大宅

畀面勳章

lkk-lkk 發表於 17-1-17 23:10
新手媽媽餵人奶

問題是:我有奶,BB都肯食,但由於我的乳頭太大,bb成日都含唔晒就啜,啜到我兩邊乳頭都損 ...

你可以用電泵,泵出黎改用樽餵

大宅

Xmas吸收勳章

回覆樓主:

我都係咁,所以開頭你泵住先,等bb個口大d先埋身,我十幾日後先ok。

男爵府

喂錯方法,去問人應該點喂。

首頁

尾頁

跳至