婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

99幾乎日日上來,初頭諗住淨係幫手坐月,點知而家月就坐完,但都日日上來,最衰佢有鎖匙可以自己入屋,連扮冇人唔開門都做唔到。之前c6叫佢打電話先上來,佢次次打親來都已經係街市買緊餸,唔通我叫番佢返轉頭咩?咪即係焗住俾佢上!根本就係想日日來睇孫,但有冇諗過已經干擾左個仔屋企的生活!特別我想趁產假自己同阿B相處,唔係日日對住佢!佢自己一廂情願好意有冇諗過人地受唔受?一星期兩三次過來探下孫咪夠,唔使日日上來仲要由朝到晚下嘛?又成日同我個B講福建話,係咪想個B只識福建話認佢把聲唔認媽媽?
我已經同C6攤牌唔准佢媽再日日上來,但唔知佢會唔會做野定只係覺得佢想睇就俾佢,咁同一齊住有乜分別?

男爵府

可能你99唔覺有問題,佢幫你坐月都習慣上嚟玩下孫,叫老公同佢傾下先啦,就咁睇你99都照顧你地既,可能get唔到啫,最好收返鎖匙啦,但始終幫過你坐月,點都婉轉d好,其實對比某d 99,你99都算幾好,唔好咁嬲啦!

男爵府

叫你外家成棚人上嚟 同叫老公拎返鎖匙得唔得

大宅

引用:99幾乎日日上來,初頭諗住淨係幫手坐月,點

原帖由 kecyc2003 於 17-01-19 發表
99幾乎日日上來,初頭諗住淨係幫手坐月,點知而家月就坐完,但都日日上來,最衰佢有鎖匙可以自己入屋,連扮 ...
你帶呀B出街,等佢摸門釘

大宅

kecyc2003 發表於 17-1-19 17:53
99幾乎日日上來,初頭諗住淨係幫手坐月,點知而家月就坐完,但都日日上來,最衰佢有鎖匙可以自己入屋,連扮 ...

我明

大宅

幫手坐月就可以日日上來,感覺有點過橋抽板

大宅

你咪話好攰要入房瞓,唔理佢

如果餵人奶仲可以入左房唔出黎, 餵完又話自己都要休息, 叫佢返去

男爵府

叫人幫你坐完月就想叫人返歸?
你估嗰個係陪月咩
你老公同佢老母講
人地老母實話你兩公婆打完齋唔要和尚
而家就走嚟嫌人地阻住你
嗰個係佢個仔同佢個孫嚟架
唔通上嚟睇下佢地都唔得咩

你死梗啦
我好肯定佢一定會咁諗

子爵府

章魚妹妹 發表於 17-1-19 18:21
可能你99唔覺有問題,佢幫你坐月都習慣上嚟玩下孫,叫老公同佢傾下先啦,就咁睇你99都照顧你地既,可能get ...

佢唔係唔好,其實我都明佢做的野出發點係好,只係佢唔係好識私隱、空間呢樣野,又唔會理自己的好意對方係咪真係需要,變左自己付出左其實對方唔受

伯爵府

幫你坐月個陣又唔見你話需要私人空間……

子爵府

Aprilacm 發表於 17-1-19 23:32
幫手坐月就可以日日上來,感覺有點過橋抽板

其實坐月個陣係話明同我阿媽夾時間輪流上來,從來無要求佢日日上來,係佢自己咁做攞埋我阿媽d 時段,唔好講到咁難聽。之前有同佢暗示過話叫佢休息下唔使日日上來但佢唔理

子爵府

QY08040408 發表於 17-1-20 08:49
幫你坐月個陣又唔見你話需要私人空間……

已經講左坐月個陣係同我媽咪輪流從來冇人叫佢日日過來,係佢自己係都要日日走來見孫,唔係玩3幾個鐘係朝8晚9個隻,係咪因爲佢叫幫過手就一定要俾佢日日見連親子時間都冇埋要同人share個仔呀?

男爵府

咁婉轉d同99講想趁返工之前多d同BB相處, 又試下自己帶BB上99屋企坐下(如果唔係住得好遠), 等99知道其實佢唔上你度, 你都會帶BB過去探下佢的, 同99講叫佢趁你放產假就休息下、去約下朋友、去下旅行, 你都想帶BB去見下朋友、親戚...... , 遲下你返工可能又要麻煩99啦~ 你99可能一直照顧你坐月, 習慣左每日黎幫手, 冇諗到你都想要d私人空間, 你試下暗示下先, 唔好一黎就直接叫99唔好上黎, 始終佢幫你坐月, 你都要考慮下99的感受~

子爵府

虎到金來勳章

第日bb邊個湊? 多D返娘家得唔得, 再唔係話唔見左鎖匙換鎖

複式洋房

我當初都有樓主的情況,搞到差啲有產後抑鬱,每當6299上來我就自己入房,就算食飯都唔出來,慢慢c6就發覺有問題,於是佢就同6299傾,情況先有改善!完全明白你感受!

大宅

回覆樓主:

其實bb識多種語言都唔錯(福建話)

別墅

我明白樓主感受..我未生同99講話啊媽會過黎幫手..唔洗日日上黎!因為我鐘意啊媽幫我坐月..如果99唔幫手我都覺得無問題..我都知佢目的唔係凈係想幫我坐月而上黎,係佢想對住d孫,我知道佢諗乜!而上到黎成日問有無奶..啊b夠唔夠飽..好煩!寧願唔洗佢幫!而自己媽媽會關心我!凍唔凍!傷口痛唔痛!坐月心理狀態都要好架!跟住99就會理所當然咁日日上黎...!所謂既請神容易送神難...!

公爵府

非不得已千祈咪求99邦忙.手尾好長.

子爵府

kecyc2003 發表於 17-1-20 09:06
其實坐月個陣係話明同我阿媽夾時間輪流上來,從來無要求佢日日上來,係佢自己咁做攞埋我阿媽d 時段,唔好 ...

暗示聽唔明,只有照實說!
老公唔出聲就自己講。
唔想99太辛苦
又想多啲時間自己單獨照顧bb
所以以後,星期一三五,99休息一下。

男爵府

話唔見咗鎖匙要換鎖,唔比新鎖匙佢得唔得

首頁

尾頁

跳至