自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MKma 發表於 17-1-20 23:01
同意!我媽媽八十多歲,但現在已經老人痴呆到認不到子女親人,又失去吞嚥能力,靠胃喉餵食。

我每次去探她 ...

明白,唯有可以做就係多點去探望。加油。

男爵府

回覆 opl2 的帖子

can't agree more

伯爵府

所以近年有人提出生死教育

jpwy    發表於 17-1-21 17:30
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

micsin 發表於 17-1-21 11:13
老人院 其實仲慘 只係你睇唔到 我做老人院架

我都明白,我有朋友開老人院的,佢都不安排自己老爺入自己開的老人院,而住政府的。

但我經歷過同長期病患一齊生活的實況,唔想仔仔同未來新抱步我後塵
,

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

opl2 發表於 17-1-21 11:18
多謝分享!
你經歷了這麼多,人生道理一定早己清晰,祝你身體健康,快快樂樂!
我也曾想過如果我不幸得了 ...

自行了結又唔得喎,屋企人好傷心的。最近家人發現患癌,慶幸冇擴散,所有癌細胞已清除,已完成化療,正進行電療,見佢積極面對治療,作為家人的我都感到安慰,雖然治療過程中幫唔到佢,但默默地在身邊支持佢,佢想講,我就聽。

我家四大長老都經歷過不同的疾病,老爺死得最舒服,我爸爸是經歷了很痛的階段,但死時都叫做冇痛苦(因落了很重的'瞓覺'藥),奶奶妨如一個活死人,講真好想佢快點脫苦海,我想過正常的一家四口的生活(結婚十五年,永遠夾住老爺奶奶在我們生活當中),我媽媽現在仲係好好,冇諗過佢將來會用什麼形式離開呢個世界。現在好珍惜跟她相處的日子。
,

珍珠宮

opl2 發表於 17-1-20 22:37
最近經常到醫院探親人,眼見她受盡癌痛之苦,好心痛,人到了這一刻對於平日的執著, 一切都變得渺 ...

我也祝大家身體健康

水晶宮

健康永遠第一

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

上年都經歷過爸爸去世,入院到走都只係3個月……但呢3個月對我地所有人黎講(爸爸,媽咪,家姐,我同細佬)都覺得痛苦同無助…………睇住爸爸病情不樂觀但醫院又驗唔出係乜,又發晒皮氣,所有去探佢既人都好難受……到有日佢走了,果晚我有喊,但諗反佢唔洗再受折磨反而對佢黎講係最好既選擇

男爵府

我愛Corina 發表於 17-1-20 23:17
無錯,人生苦短做自己喜歡的,食自己喜歡的。
一d賤人自有天收,我地無需為佢地動氣。

一d賤人自有天收,我地無需為佢地動氣。
X2
同意

珍珠宮

回覆樓主:

我都係親眼睇住我姑姐比癌魔折磨到極度痛苦之下離世,個種傷痛刻骨銘心!

男爵府

試過係醫院見對面床個病人,女人瘦到得返骨無晒力,好辛苦

伯爵府

好媽媽勳章

20020116 發表於 17-1-21 00:05
你講得好啱,可惜自己唔爭氣,受制於情緒,太執著,錯失好多本來應該美好嘅時光
...

我都係,以前好儍。

大宅

唯有仲係健康嘅日子, 開開心心咁過

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 bee918 的帖子

呢個主意真係很有意思和實用,因為好多時人對自己嘅死亡 和身邊人 嘅死亡時候真係 會 不知所措 的

伯爵府

I9528 發表於 17-1-20 22:54
行一轉婆媳版 / 夫婦版,就應該醒覺,在病魔面前,好多嘢,都係芝麻綠豆嘅小事,何必執著?
...

Agree. 所以身體健康最緊要。衰9962嗰啲真係唔好畀佢影響到情緒、健康 ,唔好畀佢哋影響搞到生cancer。
我都明白人哋對自己咁差,心裏面好難受, 自己又冇做錯。 但係控制唔到人,只能夠控制自己。 畀佢哋搞到病咗 ,就算有情緒病,都唔好啦。真係冇人可憐,仲會畀佢哋笑!唯有 let go ! 做人真係要錫自己,令自己開心。

大宅

回覆 opl2 的帖子

講得好好

公爵府

opl2 發表於 17-1-20 22:37
最近經常到醫院探親人,眼見她受盡癌痛之苦,好心痛,人到了這一刻對於平日的執著, 一切都變得渺 ...
自從有病之後已經明白依個道理,依家每日都會盡量開開心心咁過,人生當然有唔如意既時候,我習慣左每朝起身就忘記唔開心既野,每日都係新開始,人都開朗唔少,家人都覺得我轉變唔少,成日笑,家庭都多左歡樂

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:看到就快離世的人有所感慨

當下正在經歷中。 希望我嘅至親能放下執著, 行到最後一步, 不貪戀塵世事,去展開另一旅程

首頁

尾頁

跳至