自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章

mandy108 發表於 17-1-21 00:13
呢種人,如果你幫慣左,突然唔幫佢,咁佢一定會埋怨你,同將所有錯都推落你度。
要防止事情變到最差,要識 ...

絕對同意,有時人性真係幾醜陋

侯爵府

環保接龍勳章

呢個係你親家姐, 你肯定唔係你個女?
講笑.
你家姐D要求好無理, 講真, 細時兩姐妹, 大時兩家人.
每人都有自己責任.
有困難可以找人幫下手, 但不是樣樣要人做.

1. 不會幫人湊女, 尤其你知自己家姐性格係咁.更加唔會
2. 教佢找資料, 3歲只係幼兒班, 好易攪. 最怕你家姐又無錢又要讀名校先麻煩. 俾指引佢, 由佢自己決定.
3. 咩都唔識做咩生意呀? 找工作做啦.

樓主, 其實之前你POST我都有回過,
都係個句, 如果你好似甘比咁嫁得咁有錢, 咁就咩都無所謂,
否則, 幫人都要適可而止. 唔好咩野都揹晒上身,
小心影響埋自己家庭.

侯爵府

環保接龍勳章

既然你姐咩都要比較,
咁唔好比佢知你咁多野,
保持距離.

大宅

可能我係無兄弟姊妹,所以好唔明點解啲人可以咁無賴。
先唔理佢個格有幾差,你所提及既問題我會咁解決
1)小朋友無辜,但最好同媽媽一齊生活,一嚟畀家姐知佢仲有個女要養要生性,二嚟小朋友知爸媽離婚都有個依靠。最多會同小朋友出多啲街或幫佢補吓習等佢知阿姨都好錫佢
2)痴線!女都生埋一句咩都唔識就唔做真係好著數,唔好理佢,叫佢去勞工署又好,咩都好,一個成年人要對自己負責。係咪我講依家洗碗有皮幾野你就做,夜晚做埋看更又多幾千咁你早晚更全部做?感覺佢要你幫佢諗,佢做唔到就賴你再多條道理要你畀錢佢
3)自己都顧唔掂仲做生意?太大想頭,發夢早啲醒

Somehow,我覺得你家姐咁,唔多唔少都係你媽媽同你「中」成,咁大個人都無腰骨,真係小心啲佢個女讀上去要你供埋佢。

珍珠宮

為什麼離婚都是要考慮的問題
如果被受傷害,我可能會盡力幫佢站起來,包括逼佢學習做單親媽媽
如果係自己選擇,所有問題完全當與自己無關。會解釋比阿媽聽,如果唔聽還是要遷就姊姊,那我會減少見阿媽,避免接觸攀比,影響小朋友。

男爵府

回覆樓主:

你家姐幾歲? 30? 40? 唔係6,70歲,又唔係文盲,自己女兒轉校都可以話唔識? ……根本唔係唔識,係無責任心,倚賴。

創業?佢連個女轉校都唔想攪,唔識,反而想創業?真係同倒錢落海有咩分別? ……唔借。

唯一可以幫既,陪佢去報名再培訓,做陪月又好,保安員又好,保健員等,要鼓勵佢腳踏實地,自力更新。

公爵府

俾我我唔會幫囉,
每個人都要為自已人生負責,
有人幫係人情,
但唔係必然,
就算親生姊弟都咁話

珍珠宮

greenmum 發表於 17-1-20 23:51
之前我開左幾個貼話我親姊好貪小便宜
焗我俾錢 佔我著數並且覺得理所當然
你家姐個格咁衰, 一定只做你家的寄生蟲.

諗落: 佢會唔會駛金蟬脫殼走佬格??小心D.

子爵府

回覆樓主:

其實如果個女個爸爸冇問題既話不如交俾爸爸照顧好啲,因為長貧難顧,你姐姐跟本就係想依賴你,所以咩都話唔識,已經做咗人媽咪有啲嘢係要自己面對,要學識獨力承擔,所以我覺得佢雖然係你就姐姐,但希望你唔好心軟,係時候放手等佢自己處理

珍珠宮

greenmum 發表於 17-1-21 00:02
最令我擔心係佢的性格

比較尖酸刻薄 別人過得好與壞她都會批判奚落
其實你心目中有哂答案啦.. 尼個擔子可能一世都拖累你的.

珊瑚宮

畀面勳章

恩庭寶貝 發表於 17-1-21 00:54
我真係有所懷疑樓主啲post?每個 post都係你家姐,咩都你幫,你又唔識 say no,又好似咩都唔識,你有幾千萬 ...

有同感,淨睇呢個 post 以為樓主係千憶新抱。

但係睇番樓主啲舊 post 又好似係每事問!如果係咁,樓主嘅能力都可能好有限!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊理得咁多!!!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

greenmum 發表於 17-1-20 23:51
之前我開左幾個貼話我親姊好貪小便宜
焗我俾錢 佔我著數並且覺得理所當然

又是一個一直靠人生活FTM 的故事。

所以最怕這種單方面相信自己一生有人照顧的人。她們永遠只會負累身邊人。

珍珠宮

我就吾會出手幫佢做,最多教佢可以點做。
有種人乜都旨意人幫佢做,做吾啱佢心水或有起事上黎就賴幫佢嘢嘅人。我領教得多

伯爵府

tiramisu_hk 發表於 17-1-21 00:09
1.佢意思好似係要個女暫時住我屋企因為有工人照顧
我唔會幫,話暫住分分鐘變長住

同意全部

侯爵府

除非佢show到有生意頭腦,真係做得過,否則唔會打本俾佢做生意
叫佢腳踏實地打份工好過,佢仲有個女要養,唔再18 22可以撞撞下

子爵府

唔會幫,乜都唔會幫
根據樓主你描述,佢慣性依賴屋企人(經濟上)長期幫佢其實係害左佢,佢一世都唔識獨立以為自己屋企人包單,咁點得
有啲野係要迫出黎,你家姐係時候學識獨立

子爵府

回覆樓主:

你叫佢自己攪,幫你一時,點幫你一世,你教佢

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

恩庭寶貝 發表於 17-1-21 10:29
大家無謂再教佢喇,幾個post大家都教晒佢點做,結果都係一樣,跟本成家都係愛登士家庭。 ...

樓主以前d post我都有睇,比我嘅感覺係一邊埋怨家姐老馮,但又繼續縱容佢,跟本就冇嘢好講。

別墅

真心 樓主唔好冷好人咁要幫你家姐啦
你家姐搞到咁依賴人 唔多唔少都係你縱出黎
你縱你家姐 又要怨你家姐
如果我係你 我話知佢訓街
冷血都咁講 親姐妹唔係大哂
佢都要對自己既人生負責任嫁
唔係下下都有後盾嫁 仲細咩

首頁
34567...10

尾頁

跳至