美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

前幾年好多人係 BK 介紹 silk'n, 不過我無跟大隊, 因為傳聞EBAY 買 silk'n 有假機

又怕有咩事有保養, 所以我乖乖地去百貨公司買 飛利浦 就算.

我無跟佢指示話每 2 - 4 星期一次, 我係每 1 - 2 星期就打一次.

不過我改咗用剃, 無再用拔毛機.

我以前出去做過兩節 IPL, 個technician 同我講過 =>
IPL 係針對係anagen (growing phase) 生長期嘅頭髮先有用.
假設你拔出來, 條頭髮要連住黑色根先係最有用. 如果個根係米白色 / 灰色, 咁就打完都無效.

由於wax / 拔毛機係連根拔起, 如果你做 ipl 時毛毛未出到皮膚面, 佢話就咁打個毛囊係無用的.
所以如果你 wax 開/ 用開拔毛機, 有機會部分毛毛會次次都打唔中

而脫毛膏佢話會令皮膚敏感 d 同埋影響毛毛個機構, 個效果做出來無咁好.

所以佢當時話如果你要用 wax / 拔毛機/ 脫毛膏都okay 嘅...

不過佢「建議」我, IPL 期間最好係用剃啦

--------------------------------------------------------
因為我怕痛, 五度入面我腋下只係打四度. 打咗一個月, 毛毛少咗一半有多.
有時見到有條新生毛, 用手整佢, 佢會直接化開 姐係上次有打中佢

我有做bikini, 不過我兩星期先打一次. bikini 位我覺得痛好多

所以我只係打三度, 打咗兩次, 少咗兩成左右...

其實我無打算脫清, bikini 我覺得佢生少d 就已經okay

但係好明顯我係打時無睇清楚, 搞到一邊少毛過另一邊

翡翠宮

另外我手指同面都用四度打咗一次

手指嘅毛而家生得好慢, 我估打多兩次就okay

第一次打面後個日, 我塊面打嘅位出咗 d 超細粒粒
好彩過多兩日就散咗 嚇死我

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問你買邊部?幾錢?

大宅

咩model啊樓主?我本身都想買部試下

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 17-1-21 16:27
請問你買邊部?幾錢?
我個部係舊機, 香港已經無賣啦. 澳洲買 AUD 250

我諗大牌子用落其實差唔多, 唔使指定都okay 掛?

我見香港YOHO 賣 panasonic 有兩部好平. 8xx 同13xx
再睇清楚原來個頭只係得兩萬發 換頭要 420... 所以我無係香港買

首頁

尾頁

跳至