自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我小朋友而家14m(即係15年11月出世),最近同親戚朋友傾開而家d K1都要interview,如果表現無咁好都唔收,所以最好讀n班。但我本身又唔想push小朋友咁細個就返學,又無乜經驗,加上有99早晚照顧佢,所以本身諗住仔仔出年先讀K1。

但原來而家入幼稚園條件真係比較高,而我上網睇好似今年9月既n班都已經過左申請註冊期,我應該點做呢?抑或是開始同bb返多d playgroup?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

siuwing11192 發表於 17-1-21 23:25
我小朋友而家14m(即係15年11月出世),最近同親戚朋友傾開而家d K1都要interview,如果表現無咁好都唔收, ...

返n班平過返playgroup

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

番N班要足兩歲先番得

如果要報K1,即係今年九月要開始留意下心儀幼稚園嘅報名日期

洋房

回覆:popocat 的帖子

但N班係未報唔切喇🤔🤔🤔

洋房

回覆:Angelice-BeBe 的帖子

我聽人講話有d幼兒園會有d叫託兒生咁既位,到11月夠2歲先叫正式入n班咁?

男爵府

你要翻工定做緊全職媽媽?
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

洋房

回覆:sharonchan.0711 的帖子

我返緊工,所以係99全天候湊我個仔,但講真係縱既,如果咁落去我無信心我個仔應付到K1 interview😞

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果99湊,你覺得小朋友會不會悶先?
如果長期對住老人家,咁當然返學會開心d,學下自理等,返N唔代表係push既。
不過細B找N班一般都比較難,你要自己逐間打去問仲有無位了。

子爵府

如果係15年的細路,要返17年n班已經過左面試時間喇。唯有寫信插班。

洋房

回覆:yokulami 的帖子

好的,唯有咁做啦,thanks

公爵府

如果唔揀擇,總會有k1收,讀唔掂先repeat 一年,無n班讀就上play group ,學吓收規矩,群體生活,分享玩具同聽指令

珍珠宮

siuwing11192 發表於 17-1-21 23:57

我當年係足2歲後(12月出生)去叩N班門叩回來的。
之前全部考不上,但9月開學後,可能有些細路唔適應或第處有位,總有中途退出/轉校的,我去叩啱有,就試返了一星期2個鐘,之後就轉全日了。
我覺得返N最大得益係個仔有同齡玩伴日日一齊玩,呢點大人點照顧都俾唔到,除非你已經有班其他細玩伴日日同佢一齊玩。
反而佢返咗學後,改變咗好多我對教育佢嘅睇法,第一次面對別人客觀指出我個仔問題(我以前認為絕不是問題)點消化?聽或不理勸告?第一次爭執中被咬傷了,點處理?同siblings爭吵引起你發毛嘅感覺完全唔同。那才是除了眠乾睡濕外,學做父母嘅開始。Happiness is not come from so called happy schools, but happy parenting.
我冇大細B嘅迷思,大B唔係易做,因為靠估expected佢“成熟過”細B,越上壓力越大;細B又未必唔能應付,父母要根據仔女個性(只獨留在家絕不全面)去調整期望。返學係我心目中唔係苦事唔係“挨十幾廿年”,苦事係背負超過自己能力嘅父母期望:要科科三甲、要人人稱讚、面對不了批評、面對不了失敗,面對不了無面.....到依家阿仔已經中學,從未後悔夠2歲就送佢返N。

翡翠宮

回覆樓主:

跟自己意思啦~

我仔今年K3,由未識講嘢開始比人問返邊度pg /n班,個個知道我仔咩都冇讀又冇去興趣班時,講到我好不負責任咁!好似害左個仔咁!
有親戚個孫同我仔咁大,當年就話個孫返幾日pg又n班,到K2時見到我仔,先話自己個孫仲係好多嘢都唔識,26個英文字母都認唔晒!
我真係唔覺得一定要返呢d班,你仲要有人湊!
不過我知好好好多人都會做,我朋友個仔6個月大已經返pg!話比佢體驗下喎!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

三歲先讀

男爵府

其實我覺得返唔返都無所謂,n班主要係託兒性質。反正你已有人幫手湊。我女無返n班直接讀K1完全無問題,只有第一天返學喊一陣。父母如果有時間,都可以教到n班,play group 學到的東西,例如,獨立處事,同小朋友玩遊戲,禮貌,如廁,各方面智識等等。也有聽過bb返N班後經常病,父母最終頂唔順申請退學。

水晶宮

我囡今年九月返K1喇,佢無讀N班,未返過任何 play group,因為我同老公都好無所謂,而且我超怕麻煩,之前in左4間極普通嘅學券幼稚園,得一間收,但我自己超開心,因為唔駛煩再搵幼稚園的問題 !
其實返唔返N班,睇家長想點,身邊總有些人覺得要返,例如無人湊/姐姐湊、想佢早d過群體生活、早d學自理、想K1 in 得好d、想直升K1 ........
我自己覺得唔駛返,因為屋企人湊得不錯、想慳$,ABC,123 自己都教到, 阿囡自理能力都唔錯 (自我感覺良好) .....

大宅

回覆樓主:

留名
睇意見

男爵府

回覆樓主:

你小朋友11月出世 正常未返n班已經要k1 interview 所以係冇關係 但可以俾定心理準備你知 細b係好蝕底 學校係鍾意收大b 報d冇咁熱門學校機會大d 或等call waiting入

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我細仔冇上過playgroup, 冇上N班,最近報K1見了5間都收哂。

伯爵府

siuwing11192 發表於 17-1-21 23:57

18年,N班K1都報。
17年有d學校都仲有N班位,我記得方方當年我都係過左日子先問距地都有位,不過一定係PM offer。但最後我無讀。

認真考慮俾11月b做大b。

首頁

尾頁

跳至