自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

以前都會日日追唔同嘅韓國綜藝節目
都幾鍾意韓國架
都要接觸到先見到佢地好多好差嘅行為

1,去台灣旅行時我睇緊個景指比朋友睇,
側邊無人,韓國阿叔走過黎拍低我隻手又拍開我叫我走開。

2,返工比一個阿嬸五個阿叔(一家族)問野,一問口韓文,我答english please 。佢繼續用韓文又連續拍枱又攞包煙出黎。成班人一齊拍

個下覺得佢地同大陸人無分別
一樣咁粗魯咁無禮,又好自大,覺得人地一定識佢自己國家嘅語言。我只係覺得終有一日會醜出國際。

子爵府

holyjuly 發表於 17-1-24 12:04
都幾鍾意韓國架

其實韓國人既行為同大6人咁上下,佢地「敬老」所以d年紀稍長既大媽大叔公公婆婆係可以出手拍打你或行街你阻住佢,佢地會一手推開你。在香港機場候機室,佢地會除鞋學洞高腳坐,一d儀態都冇。

子爵府

都幾鍾意韓國架
睇得 O 爸 太多啦 醒啦

韓國人咁多年都是這樣,

而家已經好好多了

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都對韓國人無咩好印象,最經典一次去加拿大坐船睇瀑布,我一早上船企左個好位,遲上船既韓國大嬸可能以為我好恰又瘦弱,不斷用佢個pat pat想迫我走,讓位比佢d親友,好彩我做開運動,企徥好穩,佢迫唔開我,又迫又推我半程船先放棄

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

佢地搵D 餓爸 打救旅遊業, 但就俾啲 阿渣私 同 阿豬媽 搗米

子爵府

nc2000 發表於 17-1-24 12:30
其實韓國人既行為同大6人咁上下,佢地「敬老」所以d年紀稍長既大媽大叔公公婆婆係可以出手拍打你或行街你 ...
不是敬老而是階级觀念勁重,
如真系有睇開韓劇都知,
即使大幾個月,談話都要用敬語

wcpcelia    發表於 17-1-25 10:41

珍珠宮

其實任何種族也有好和不太好的人,昨天在韓國我囝仔在公園哭,一個中年婦人立刻給他兩粒糖,所以我覺得她們也不錯!

侯爵府

畀面勳章

nc2000 發表於 17-1-24 12:30
其實韓國人既行為同大6人咁上下,佢地「敬老」所以d年紀稍長既大媽大叔公公婆婆係可以出手拍打你或行街你 ...

我12月去了南韓旅行,應該未來都唔會去呢個地方。d街有屎渠味;d人好樣衰又無禮;d廁所好多厠紙,佢地用完d厠紙係掉落垃圾桶,堆積如山慘不忍賭。去cafe叫左蛋糕义都無俾,問佢擰話未有就算!激死!
Nice to meet you!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都幾鍾意韓國架

可能仲差過我們的同胞

侯爵府

畀面勳章

leng1999 發表於 17-1-24 12:53
可能仲差過我們的同胞

應該差不多。

子爵府

回覆樓主:

KR d 男人係極大男人架
做戲果堆係假
我唔知係咪叫無禮貌
我覺得係文化上佢地唔尊重女性
未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

回覆樓主:

幫過韓國人打工,勁唔中意呢個地方啲文化,真心衰過B6,只係啲人冇咩見過首爾以外既人

1.老細同成班韓國男人晚晚勁飲到爛醉,完全冇意識咁俾人抬返屋企,老婆幫手用熱水抹身,喂食解酒丸,但完全飲左酒態度好差,老婆都要忍

2.唔係韓國人,你永遠都係二等文族,即使你韓文好叻,公司有個台灣人細細個過左韓國,一路呃著大家自己係韓國人,直至有晚飲大左...

3.只能你學佢地個語言,佢地係香港,但唔會學中文/英文(好差),生活圈子只有金巴利街,所以聽錯佢地既指令,一定係你韓文唔叻,唔會係佢地講錯,仲第一時間辱罵你:唔識韓文係度做咩?xyzz

3.春川,大邱出黎個啲阿珠媽唔洗等你派野俾佢地就搶,人一多真係衰過街市

4.最中意問你幾歲,總之大過你就可以蝦你,你要叫on li,oppa,etc

5.講價勁大聲

6.你識韓文,好少人會appreciate你外國人學習佢地國家文化,反而你講得唔好佢地會覺得你好揸,連韓文都講唔正!

。。。下删幾十點,個時激死我

因為我工作接觸係Local Korean多,有時相處都幾耐,所以見到咁多陰暗面

不過佢地係我眼中都有一樣就係真

侯爵府

畀面勳章

jaymima 發表於 17-1-24 12:56
幫過韓國人打工,勁唔中意呢個地方啲文化,真心衰過B6,只係啲人冇咩見過首爾以外既人

1.老細同成班韓國男 ...

其實韓國人無咩文化!因為韓星所以大家對呢個國家有所誤解。(emoji)(emoji)d風度翩翩的韓星應該係假,鏡頭背後都是粗人。(emoji)(emoji)

greenpea    發表於 17-1-24 18:16

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

新一代既後生仔好啲,啲上左年紀或者高層特別鍾意恰人,成日以為自己高高在上

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

以前去南韓做jewelry show,
啲大媽大大力粗粗魯打落我背脊叫我平啲!
著得再靚既都係咁!
怕左佢地

侯爵府

畀面勳章

lovelycats1 發表於 17-1-24 13:08
新一代既後生仔好啲,啲上左年紀或者高層特別鍾意恰人,成日以為自己高高在上
...

我12月就俾條靚仔20歳左右一手掃開,真是想打佢。無家教!正垃圾!

水晶宮

我睇韓劇成日見男男女女都好似成日罵人咁架喎, 所以已經覺得佢地應該無咩禮貌

男爵府

試過喺首爾坐地鐵,比一個呀朱媽鬧咗好耐,最後終於聽到佢講咩,佢講stand up!真心覺得冇禮貌,而且唔知道佢咁後生都要人讓座

韓國人只係冇強國人咁常出國啫,如果有機會出國,同強國人一定有得fight!

侯爵府

好媽媽勳章

jaymima 發表於 17-1-24 12:56

1.老細同成班韓國男 ...

完全正解
不過如果只係去旅行, 又唔係同佢地過人世, 咁就當係民族特色啦, 一係唔好去, 一係入鄉隨俗, 大家一齊大聲講野一齊戙高腳

大宅

回覆:韓國人vs内地人 ,純呻

小S 節目話韓國男人去完廁所唔洗手。
我幻想…佢地去廁所唔洗手然後同fans 握手……

仲有,幾年前有個舊同學好鐘意韓國,
直頭響果邊生活,佢話韓國人去餐廳食飯會脫鞋。
但唔係日本跪響度食飯果種。
係同香港一樣果d餐廳。

首頁
12345...13

尾頁

跳至