網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我已買到的寶貝18/1顯示己簽收,4px已經確認破箱拒收在17/1 叫我和賣家聯絡,我已即時通知對方,先退款(其實賣家都遲發貨15/1先發,我11/1購,點都趕得切過年前收貨,所以都唔退款,等埋佢集運)點知17/1問4PX先知破箱,韻達又顕示完成簽收,我已經自己申請退款,但賣家未接受我申請,現在距離付款日只有三天,賣家再拖的話,淘寶是否會自動過數比賣家?

男爵府

柏仔媽咪 發表於 17-1-24 15:46
我已買到的寶貝18/1顯示己簽收,4px已經確認破箱拒收在17/1 叫我和賣家聯絡,我已即時通知對方,先退款(其 ...
你申請左退款,個計時應該會停,個申請退款應該正在倒數計時中,只要賣家唔拒絕退款,就算佢唔按接受.倒數夠時間都會自動退錢給你

子爵府

klauyeung 發表於 17-1-24 16:18
你申請左退款,個計時應該會停,個申請退款應該正在倒數計時中,只要賣家唔拒絕退款,就算佢唔按接受.倒數夠時 ...

淘寶沒顕示退款倒數日,而且距離拒收日已經9天,發貨2日到集運丶拒收9日都回不了商家嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

柏仔媽咪 發表於 17-1-24 15:46
我已買到的寶貝18/1顯示己簽收,4px已經確認破箱拒收在17/1 叫我和賣家聯絡,我已即時通知對方,先退款(其 ...
放心喇,如果件貨無到手,一定可退錢.

子爵府

20150618bb 發表於 17-1-26 17:46

但淘寶物流紀錄,顯示已簽收,(但集運是拒簽的)

子爵府

柏仔媽咪 發表於 17-1-27 09:39
但淘寶物流紀錄,顯示已簽收,(但集運是拒簽的)

跟進了半個月,今天賣家拒絕申請退款,還把淘寶內的虛假簽收訊息做証據,我如何向淘寶申請介入?

子爵府

20150618bb 發表於 17-1-26 17:46

由19開始一直跟賣家聯絡,他只是一直拖延,今天還拒絕退款申請

公爵府

好媽媽勳章

唔好剩等賣家,試下自己聯絡韻達個邊

因為依家資料顯示已簽收,拒收只得私集個邊講,你都要搵等3方去證明未收件⋯⋯

男爵府

淘寶個物流,派件後就會跟集運唔show快遞,試下去韻達官網,睇下簽收後重有冇物流,一般拒收,簽收後官網仍會見退貨物流,唔見就問韻達confirm拒收,confirm到就比賣家做証明,confirm唔倒就當然追4pX証明拒收,你用官集,也可聯絡淘寶客服跟進

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

柏仔媽咪 發表於 17-2-5 10:34
由19開始一直跟賣家聯絡,他只是一直拖延,今天還拒絕退款申請
唔使理佢,最好在未發款前[10天]要退款,唔係就要比較長時間喇,如果佢唔合作可能要成個月.

大宅

你可以申請淘寶介入,
咁賣家自然就會追快递果邊處理,因為賣家要揾快递攞官方証據証明你已簽收,快递網上簽收記錄唔可以做証據
同時上傳官方集運件貨未入庫的截圖,4PX已拒收的對話做証明你根本冇簽收件貨

亦建議揾淘寶客服跟進

電話
(852)30183610
(周一~周六 9:00-18:00节假日休息)

淘寶線上客服,揀綠色或紫色果個
https://world.taobao.com/markets/all/help/service

唔得閒直接對話,可填表諮詢
https://form.taobao.com/script/fullview.htm?&id=1041

之後可以係下面睇返諮詢回復
https://service.taobao.com/support/leave_word_list.htm

首頁

尾頁

跳至