樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁多位,我計劃緊遲啲出新樓想去抽 因為係全新手 想問下咁多位一啲問題:

1. 係咪發展商公佈左幾多日後就賣咁我已經要搵定AA?

2. 係咪搵AA時已經要問定回佣幾多?

3. 比較唔同AA回佣多少,要同AA簽回佣信

4. 點先知發展商俾幾多佣金佢地?會唔會有公佈咖呢?

5. 之後經AA入票

6. 之後睇樓揀樓簽臨時合約

按揭方面

1. 新手做按揭應該幾時問銀行睇下批到幾多?

2. 因為首期有一部分會按左而家層樓,咁應該簽臨約前先去按樓,再簽約,之後先去銀行做按揭?

唔好意思,其實爬左文幾日但都仲係唔係好清楚流程麻煩哂咁多位解答下我嘅疑問

禁止訪問

複式洋房

回覆 clubman1800 的帖子

好多謝你呀!!! 明白哂

大宅

clubman1800 發表於 17-1-25 10:26
(1) Yes, 亦可以問 Agent, Agent 有生意, 一定第一時間通知你
(2) Yes, 但 Agent 未必會確實回覆, 可能一直 ...

你按左層樓再買樓, 要計清楚壓力測試過唔過倒, 未按樓前就要問清楚銀行, 你咁做借唔借倒錢。否則借唔倒錢又買左新樓就閉家火

大宅

Heyyy15 發表於 17-1-25 08:45
咁多位,我計劃緊遲啲出新樓想去抽 因為係全新手 想問下咁多位一啲問題:

1. 係咪發展商公佈左幾多日後就 ...

你按左層樓再買樓, 要計清楚壓力測試過唔過倒, 未按樓前就要問清楚銀行, 你咁做借唔借倒錢。否則借唔倒錢又買左新樓就閉家火

男爵府

BK Milk勳章

請教
如按左現在供緊層樓, 再買, 是否慳左15% STAMP TAX??

大宅

peteto 發表於 17-2-4 16:42
請教
如按左現在供緊層樓, 再買, 是否慳左15% STAMP TAX??

當然不可以, 你名下會有2間樓, 只要買第2間就要比15% 稅

首頁

尾頁

跳至