用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

少年成長 今日: 4|主題: 1168

囡囡第一次問,可唔可以約同學出遠街?

複式洋房

國民生產總值:284

BKXmas勳章

小囡現年13歲,讀中二,本身是乖巧,她平日放學都準時回家,最近與同學熟絡,考試時放學會到同學仔家温習,今天問年初五有同學仔幾個約埋一齊要去旺角玩類似逃離密室的遊戲,我個心就唔想囡囡去,因為唔想佢慣咗要同同學去遠街,去得第一次就有第二次,但唔比佢去又係咪好專制?

王國熱話
請問可否介紹元朗/屯門比較好護養院,謝...
抱團養老
照顧一個有腦退化老人家真喺好辛苦
媽媽對腳又酸又軟,她話比死更難受 ~ 點...

水晶宮

國民生產總值:72500

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

yinyinpig 發表於 17-1-25 17:51
小囡現年13歲,讀中二,本身是乖巧,她平日放學都準時回家,最近與同學熟絡,考試時放學會到同學仔家温習,今天問 ...
都中二咁大啦, 要出去交際啦, 講明幾點前返家咪得囉! 幾時先放手??

複式洋房

國民生產總值:284

BKXmas勳章

回覆 kitbebe 的帖子

近近地,就試過,咁遠就未試過。

水晶宮

國民生產總值:72500

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

yinyinpig 發表於 17-1-25 18:24
回覆 kitbebe 的帖子

近近地,就試過,咁遠就未試過。
凡事總有第一次, 大個女要去街認識下香港地區, 對將來有好處的.

侯爵府

國民生產總值:20384

BKXmas勳章

回覆:囡囡第一次問,可唔可以約同學出遠街?

首先要知道佢既同學係咩人!人品是怎樣!如果佢真係想去,都要限時回來!但肯定有一就有無數次

禁止訪問

國民生產總值:1126

水晶宮

國民生產總值:54368

BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

好玩woo
要壞既你点困住都會壞

大宅

國民生產總值:3494

BKXmas勳章

回覆樓主:

我女無幾耐之前都同同學去玩密室逃脫,玩完仲識去朗豪坊吃飯,行咗一陣先回家。 其實日頭行ok㗎,香港好安全。

而家少咗飛仔,D飛仔匿埋打online機同玩手機

大宅

國民生產總值:4886

BKXmas勳章

中二要求日頭出街, 都係正常,最重要係電話長開,
讓你隨時找到她.

伯爵府

國民生產總值:16762

BKXmas勳章

正常社交,一定比,但要講明幾點返、要聽電話

大宅

國民生產總值:1898

BKXmas勳章

濛查查 發表於 17-1-26 10:20
正常社交,一定比,但要講明幾點返、要聽電話
同意,正常情況要俾,唔係佢會同你有隔膜,有野漸漸唔同你講。

男爵府

國民生產總值:9407

BKXmas勳章

回覆樓主:

講清楚人物、時間、地點, 要準時返,如果唔係冇下次。

男爵府

國民生產總值:7588

BKXmas勳章

中學生正常社交,知道和邊個同學去、地點等,手機跟身,我覺得無問題

禁止訪問

國民生產總值:205

珍珠宮

國民生產總值:39412

畀面勳章 BKXmas勳章

我女小六已經開始和同學去街。中學生要有社交,唔俾佢去,盞佢心思思,有機會出去就更唔想返屋企

我同女講明,只可以長假期約同學,要準時打電話報到,講明幾時返就幾時返,so far佢都做得到

禁止訪問

國民生產總值:79

水晶宮

國民生產總值:63518

開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

會比, 但會限時間比佢.

男爵府

國民生產總值:9760

2017勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

13歲真係好細個。。。
如果係我,我要衡量下女兒平日性格,係咪一個有分寸的人,仲要睇下佢同咩人去,會唔會有同學仔帶陌生人黎等等。。

複式洋房

國民生產總值:160

需要比GE.. 但講明幾點前返到OK

子爵府

國民生產總值:14685

BKXmas勳章

我個女小六升中一嗰年暑假就要求去旺角玩類似逃離密室的遊戲, 初時都有D 擔心, 都係同以上JM 諗法一樣, 報咗地點, 人物, 時間, 開著電話準時返OK 啦.....
佢嗰次玩完返嚟, 話好好玩, 叫我再陪佢去.....
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎