美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Jolinlam111 發表於 17-1-27 20:31
我平時最鍾意用屋企d隨手可得既野來做mask,護膚...
慳錢之餘又work....我並唔係話我自創,我只係分享下, ...

身體磨沙,我見人用海鹽,不是用白糖喎

水晶宮

bbkk707 發表於 17-1-30 19:18

其實兩樣都得,無問題的,砂糖平D咁解

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都有用白糖及海鹽做身體磨沙,磨完真係超滑

夏天用海鹽,可順便去暗粒
冬天用白糖

侯爵府

回覆樓主:

留名

子爵府

留名學嘢

大宅

winnie雲妮 發表於 17-1-30 21:25
我都有用白糖及海鹽做身體磨沙,磨完真係超滑

夏天用海鹽,可順便去暗粒
其實沙糖可經常磨會有滋潤功效,磨完都唔會乾做面好D,而鹽會磨得徹底啲適合全身,同埋厚位置..

大宅

bbkk707 發表於 17-1-30 19:18
其實糖都得架,磨完唔會乾,但磨得無咁勁

大宅

fathippo 發表於 17-1-29 12:08
好啊!我好想將下顎骨慢慢推番前,最起碼唔想越嚟越差
下顎骨你可擘大個口,之後用手指公放係耳仔下方前少少,你會摸到個角位,即下顎骨盡頭,之後你可以慢慢合埋口,合埋口既同時,其餘4隻手指禁住面部同顎骨鬥力,手指公用d力推佢,雙手同時做,你如果唔明我拍片你睇,你會感覺到你顎骨開始軟,同埋你會感覺到你有沒有高低面架,你感覺到用手去摸就知

大宅

再介紹一d大家可能聽過既

1)蛋白fu上面之後用超薄身個種化妝棉,無棉花個種,貼上去,乾左就c落來,好似黑頭貼咁,好多粉刺同黑頭都可c落來,但唔會整大毛孔
2)烚蛋之後,快速脫蛋殼,但重點不脫衣不整爛隻蛋,之後包毛巾快速6面or 唔舒服既位or 皮膚痕癢之類,凍左後折開來看,要完整蛋黃唔好碎,你睇下外面蛋黃有沒有一個個泡凹凹凸凸甚至有紫瘀青色,你會看到吸左D野之後好快好
3)用薑來煲水,一定要煲滾左,放涼少少好啦、要燙燙地先有其效,用來浸下體,會不停放泡泡,好輕係咁出風,好堅架治女人病,搞野既氣同風邪

子爵府

Jolinlam111 發表於 17-1-31 03:06
下顎骨你可擘大個口,之後用手指公放係耳仔下方前少少,你會摸到個角位,即下顎骨盡頭,之後你可以慢慢合埋 ...

好啊,咁麻煩你可以拍片比我睇嗎?同埋推前都要用按摩油按太陽穴啲倍嗎?

公爵府

回覆樓主:

整左body mask,想問咁嘅結度夠唔夠?會唔會太結我仲加左葡萄籽粉

男爵府

回覆:分享幾個只需廿零蚊既diy 護膚..

留毛學野

大宅

skyfree333 發表於 17-1-31 14:29
整左body mask,想問咁嘅結度夠唔夠?會唔會太結我仲加左葡萄籽粉
其實結好過希,因為唔會掉落地,痴住係個身到,等時間都唔會咁麻煩係咁流,你try完有沒有好滑既感覺,我平時多數磨完就fu上身5-10分鐘,但我搵凍水沖收番緊d 皮膚,之後就可落椰子油當lotion用,你起碼一星期都keep住軟軟滑滑

公爵府

Jolinlam111 發表於 17-2-1 07:00
其實結好過希,因為唔會掉落地,痴住係個身到,等時間都唔會咁麻煩係咁流,你try完有沒有好滑既感覺,我平 ...

有啊,我都有搽椰油係幾軟嘅
好似搽煉奶咁
我想問你沖完d麥皮點清潔返個浴室?我怕會塞住
同埋醋加牛奶加鹽要溝水嗎?可以講個比例嗎?

大宅

想問磨沙係濕磨定乾磨? 淨用糖就得?
磨沙完係咪就做牛奶麥皮fu身?
真係好想試下,你地講到真係好滑溜甘haha~

大宅

skyfree333 發表於 17-2-1 10:16

我平時係用1公升奶,加一包細包裝快熟麥皮煲矩,熟左就加蜂蜜備用,之後沖涼拎埋糖入去,清水過身後,用糖加少水,做全身磨身,我唔慳家一之用大半包糖Or鹽,磨完過水後,用頭先煲好左當然唔洗煲到好熱個種就得,我地又唔係食落肚,因為我家是企江有門架,我咪係入面拎埋鄧仔坐10分鐘,之後沖身,其實麥皮佢會溶解,你清潔嘅時候沖耐d,就ok唔會阻塞喉管...至於你講用白醋沖涼,我自己認為多d都唔怕,我平時一次落2支去浸,但最好加埋牛奶,因為白醋加牛奶會有中和作用,令肌膚酸鹼值去返最平均,仲有就係有滋潤同埋殺菌消炎嘅作用

大宅

skyfree333 發表於 17-2-1 10:16

我講嘅係用來浸浴,因為醋唔可以就咁用係皮膚度架,記住浸埋個頭髮,滑到你唔信,對付開叉好得架

大宅

Queenlady 發表於 17-2-1 12:32
想問磨沙係濕磨定乾磨? 淨用糖就得?
磨沙完係咪就做牛奶麥皮fu身?
真係好想試下,你地講到真係好 ...
一定要濕磨...至於你想快既我教你用加熱左既奶,沖身後,用奶當水去磨,即係拿一撮糖,加少許奶,唔好溶哂矩,dd溶就可磨,糖會溶得快點,但磨完唔好即沖,等一陣,但用鹽就磨完沖左矩,記住用涼水,即使用熱水沖都好要過冷河

公爵府

Jolinlam111 發表於 17-2-1 15:11
我平時係用1公升奶,加一包細包裝快熟麥皮煲矩,熟左就加蜂蜜備用,之後沖涼拎埋糖入去,清水過身後,用糖 ...

一公斤?我琴日煮左一大碗都唔洗200ml,一碗味千碗滿哂,仲要加左其他粉要用更多奶,一星期一次,一公斤成年分量咪變壞
浸浴個個方法洗唔洗加水啊?
你有無方法對付毛囊炎啊?

別墅

Jolinlam111 發表於 17-1-31 03:24
再介紹一d大家可能聽過既

1)蛋白fu上面之後用超薄身個種化妝棉,無棉花個種,貼上去,乾左就c落來,好似 ...

用姜水浸下身,要浸幾耐,椰子油系邊買到,Thx

首頁
12345...6

尾頁

跳至