少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

十一歲過二天去拍照, 有無JM可以分享下有D咩要注意

珍珠宮

沒有JM可分享嗎
照了莫爾, 醫生說要排期照X光, 超擔心, 今星期已見了私家物理治療和試了推拿, 感覺很內疚, 沒有好好看管小孩

大宅

回覆樓主:

知唔知幾多度?我仔都係學童保健時發現,得幾度,都要照x ray,照左兩年無大變化,keep住返去健康院覆診。醫生話唔係個個人100%直,偏少少唔其,主要擔心佢地發育會加快側彎所以要keep住睇。而家仔中四,都係七、八度。無做任何治療。

珍珠宮

A仔媽咪 發表於 17-2-5 22:33
知唔知幾多度?我仔都係學童保健時發現,得幾度,都要照x ray,照左兩年無大變化,keep住返去健康院覆診。 ...

多謝你的回覆, 我女ATR 6 , X 光應該未止這個度數

為有現在起比多D照顧佢

大宅

angiehouse 發表於 17-2-6 10:00
多謝你的回覆, 我女ATR 6 度, 照X 光應該未止這個度數為有現在起比多D照顧佢

我仔照完反而減左,可能企得較直…

伯爵府

不用太擔心, KEEP 住覆診,
我仔差不多整個中學時期都年年去照X-RAY, 見醫生,
直至去年, 醫生話發育差不多完成, 定了型, 可不用再理..

其實人人都有不同程度的彎曲, 係範圍以內就得.

珍珠宮

asa2012 發表於 17-2-7 10:17
不用太擔心, KEEP 住覆診,
我仔差不多整個中學時期都年年去照X-RAY, 見醫生,
直至去年, 醫生話發育差不多完 ...

是的, 現在為有要她改正姿勢,做多一點増強背肌運動,

重有迫佢增肥, 亞女皮包骨, 背脊完全無肉

大宅

好媽媽勳章

angiehouse 發表於 17-2-7 12:06
是的, 現在為有要她改正姿勢,做多一點増強背肌運動,重有迫佢增肥, 亞女皮包骨, 背脊完全無肉 ...

我女十歲左右發現脊柱側彎,去年十一歲要照X-RAY, 2X度,排期去大口環跟進,好彩係大口環check到都係20度,唔需要穿矯形衣,轉介去做物理治療,半年後返去大口環覆診。

你女來m未?來m前一年左右會高得特別快,容易有脊柱側彎,因d肌肉唔夠d骨生長快,來m後高慢左,加強背肌訓練就可,不需太擔心。

囡囡04年5月25日出世,重3KG
09/06/04   3.35kg
25/06/04   4kg
30/07/04   5.2kg
01/09/04   6.3kg
02/10/04   6.9kg
29/11/04   8.2kg
28/12/04   9kg
31/1/05     9.9kg
13/6/05    10kg

珍珠宮

KMY 發表於 17-2-7 15:07
我女十歲左右發現脊柱側彎,去年十一歲要照X-RAY, 2X度,排期去大口環跟進,好彩係大口環check到都係20度 ...

女未來M, 但見她胸部已開始發育, 可能吾洗一年會來了,

她近一年高了差不多8 CM, 所以出事

大宅

想請問我女小二, 我覺得佢肩胛骨邊大邊細, 係咪會有學童保健? 定同佢去排症?呢D係長遠問題,所以我想揾政府跟進會經濟好多, 請各媽媽教路,
i'm 雨婷寶

珍珠宮

raintingbow 發表於 17-2-28 17:10
想請問我女小二, 我覺得佢肩胛骨邊大邊細, 係咪會有學童保健? 定同佢去排症?呢D係長遠問題,所以我想揾政府 ...
你叫佢坐低再彎向前給你看下, 脊柱會現出來, 學童保健時亦可提出, 過來人忠告, 不要坐梳化, 側訓在兩腿之間夾個枕頭

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

唔該,我留意下先
i'm 雨婷寶

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

考遠WOR, 天水圍

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

我個囡就係嚟左m先發覺到佢嚴重左,7月先睇報告,依家唔知可以做咩

珍珠宮

有無帶架? 好似有D人來M後先高得快, 所以來M後都要帶2年架

首頁

尾頁

跳至