影視娛樂

跳至

首頁
23456...16

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

睇完5,6集,師任堂都幾命苦,嫁着個咁既老公。字幕唔打佢係師任堂老公,完全唔知依個大叔就係,真係一朵鮮花插在牛糞上。

石順都唔簡單,二十年後居然可以做左X大人老婆,以佢既背景可以做到手段唔簡單。

5,6集雖然悶悶地,會繼續捧愛姐場。

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-10 16:38
睇完5,6集,師任堂都幾命苦,嫁着個咁既老公。字幕唔打佢係師任堂老公,完全唔知依個大叔就係,真係一朵鮮 ...

我還未有時間看呢!今晚會開turbo追。5,6集仍然悶? 這樣下去,好難吸引觀眾看下去。當然我會繼續看,就算最終爛尾,須不想有此下場。

侯爵府

familyking 發表於 17-2-10 18:33
我還未有時間看呢!今晚會開turbo追。5,6集仍然悶? 這樣下去,好難吸引觀眾看下去 ...
我覺得真係平淡左D,主要交待20年後各人際遇,韓國果邊依兩集收視都跌左。
照劇情推進,開始鋪排李謙同師任堂藕斷絲連。

侯爵府

familyking 發表於 17-2-10 18:33
我還未有時間看呢!今晚會開turbo追。5,6集仍然悶? 這樣下去,好難吸引觀眾看下去 ...
以李英愛號召力,收視同口埤真係麻麻,不過我會繼續捧場。

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:familyking 發表於 17-2-10 18:33 我

原帖由 HappyHappyMa 於 17-02-10 發表
以李英愛號召力,收視同口埤真係麻麻,不過我會繼續捧場。
始終為捧愛姐場,主觀地我仍然覺得套劇唔算好難睇,E5~6鋪了幾條衝突梗,下個星期必定會增強戲劇性

又試下客觀地分析,套劇不算受歡迎,原因可能在於它的不倫不類。愛情劇嗎?男女主角註定只能做soulmate;穿越懸疑劇嗎?女主實際只含糊地穿越了一次;要展現藝術美學嗎? 目前情節推進仍是靠人物相生相尅引發的惡鬥連場,幾幅藝術品不過是劇情設置而已

最攞命如JM所說,女主角的丈夫在劇中是個小丑,幾個小孩選角又不精靈,遑論搶戲,僅靠李英愛個人的貴氣去建立師任堂的賢妻良母形象,目前睇來有點艱難,劇情細節好多時仲要古今兩用,有點挑戰觀眾耐性,畢竟目前好少觀眾肯像當年,用成80小時去追一套歌頌堅強毅力人性光輝的阿信的故事呢

擔心下啫,收視其實唔關我事

侯爵府

Pr0udfish 發表於 17-2-10 20:27
始終為捧愛姐場,主觀地我仍然覺得套劇唔算好難睇,E5~6鋪了幾條衝突梗,下個星期必定會增強戲劇性

又試下 ...
JM 講得太好,靠李英愛一人唔知觀眾可以撐幾耐。可能當初期望太大,所以落差感特別強烈D,希望之後劇情會推進好D啦!

Pr0udfish    發表於 17-2-11 22:02

子爵府

Pr0udfish 發表於 17-2-10 20:27

又試下 ...

姊妹一針見血,須然5,6集不算太悶,但進展緩慢,可能因劇集要超過30集,所以劇情推進要比平常慢得多,而且至今未有過什麼高潮位。希望下星期劇情能加點力度。

至今劇情重點有點模糊,好像要講師任堂與李謙可哥可泣愛情嗎?但師位堂又一開始就嫁作他人婦,還要是四孩之母。那愛情線要寫他們不倫之戀嗎?古代的話,未免太離經叛道了。不是的話,要師位堂做道德婦人,拿貞節牌坊嗎?現在的人應沒興趣看了吧!這劇暫時定位模糊,還不知走何方向。

現在只有李英愛還有點號召力,如我呢種舊fans撑場。而宋承憲至今還沒什麼看頭,中年人仍要演憤世嫉俗,很是勉強。還不如年青版李謙加現代版男同學搶鏡。

Pr0udfish    發表於 17-2-11 22:01

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-10 19:10
我覺得真係平淡左D,主要交待20年後各人際遇,韓國果邊依兩集收視都跌左。
照劇情推進,開始鋪排李謙同師任 ...

唉,劇情再不加多點力度,觀眾流失會更嚴重。須然對我來說,5,6集未算悶,只是進展緩慢而已。

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-10 16:38
睇完5,6集,師任堂都幾命苦,嫁着個咁既老公。字幕唔打佢係師任堂老公,完全唔知依個大叔就係,真係一朵鮮 ...

最不明何以石順能嫁給了高官大人,亦沒解釋,看她重遇義城君,但他仍沒將她放眼內,可能之後又要害師位堂了。

最神奇這個官大人駐顏有術,廿年來完全沒老過,樣子一模一樣呢!樣子

男爵府

familyking 發表於 17-2-11 17:52
最不明何以石順能嫁給了高官大人,亦沒解釋,看她重遇義城君,但他仍沒將她放眼內,可能之後又要害師位堂 ...

有同感,有乜理由個個都老左係佢冇變過樣?肯定食得人蔘多!

Pr0udfish    發表於 17-2-11 22:01

侯爵府

最不明何以石順能嫁給了高官大人,亦沒解釋,看她重遇義城君,但他仍沒將她放眼內,可能之後又要害師位堂 ...

係囉!個個都老左咁多,唯獨是閔大人個様完全冇變,廿年前石順仲係小妹妹,閔大人已經係咁既様,想觀衆記住閔大人個様都唔係咁㗎!或者咁解,依廿年得閔大人過得最開心所以様冇變,其他人鬱鬱寡歡所以老晒

子爵府

佢係鬼怪

HappyHappyMa    發表於 17-2-18 17:49

子爵府

HappyHappyMa 發表於 17-2-12 10:52
係囉!個個都老左咁多,唯獨是閔大人個様完全冇變,廿年前石順仲係小妹妹,閔大人已經係咁既様,想觀衆記 ...

可能石順就是貪閔大人有不老身才下嫁於他

子爵府

MC1128 發表於 17-2-12 16:06
佢係鬼怪

莫非他是真是鬼怪d friend
就他一人有不老身

MC1128    發表於 17-2-12 21:08

珍珠宮

HappyHappyMa 發表於 17-2-3 16:09
第四集劇情去得快D,好睇!個石順一早都知佢心腸唔好,估唔到佢會咁狠毒。所以千祈唔好得罪女人。
有冇人知 ...

請問星期幾做架?我用mytv super, 今日做Ep7

水晶宮

親子王國15週年勳章

melonfans 發表於 17-2-16 00:35

請問星期幾做架?我用mytv super, 今日做Ep7
星期三同四晚做
[

珍珠宮

amychoi 發表於 17-2-16 11:24
星期三同四晚做

thx! 尋晚 11:00 有得睇,其實幾點有得睇?

水晶宮

親子王國15週年勳章

melonfans 發表於 17-2-16 16:58
thx! 尋晚 11:00 有得睇,其實幾點有得睇?

我無試過睇當晚的師任堂。
但以前試過跟播灰姑娘與四騎士, 都係即晚10:00左右有得睇。
[

珍珠宮

amychoi 發表於 17-2-16 17:28
我無試過睇當晚的師任堂。
但以前試過跟播灰姑娘與四騎士, 都係即晚10:00左右有得睇。
...

mytv 同韓國同步,check下先,thx

子爵府

回覆樓主:

看完七,八集,仍然沒有重心,這套劇好像都是圍繞女角師任堂為主,男角都是配角。

現在現代老公會離婚,可能才發展與男一我戀情吧!但現代版又至今未見宋出現過,不知他會以何種身份現身,無理由是年青李謙延續吧!

而古裝老公又會否之後死呢?否則男,女主怎再續前緣。至今還沒看出瞄頭。一味的圍繞金剛山圖。

唉!好像很多線,但又沒重點,尤其感情線著墨太少,總是欠那麼一點什麼!

首頁
23456...16

尾頁

跳至