自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

結婚已經十年,有兩個仔女,一切發展都很正常,但已感覺不到他喜歡我了,在他眼中只有仔女同自己,另外佢需要一個老婆去照顧教育仔女,照顧家庭,所有事都要跟著他的安排,如果件事進展得好,是他的努力成果;如果發生甚麼意外,便是老婆犯的錯;如果仔女叻,是因為他教導有方,是他的遺傳;有不好的地方,是老婆教導不好,是我的遺傳。他要做的事,你只需要支持和點頭讚好,不需要發表意見,也不需要商量,只有少少意見不合,便是老婆有問題,我的觀點角度錯。如果他的安排有差錯,我自問完全沒有責怪他,只會幫手去解決;但如果我有甚麼差錯,無論只是很少的問題,他一定會怪責,會辱罵;一句講晒,他是老板,我就好似係佢員工。
我的人生就好似一個附屬品,雖然有好的生活,沒有負擔,假期有節目,有時間就去旅行,但我沒有自己,我不能犯錯,不能不迎合他的心意,我不喜歡做老婆這份工。就算佢買東西給我,我都覺得他是不要老婆失禮他,而不是要買東西討好我。

我願意去做老婆的角色,我願意照顧佢,我仍然愛佢,愛我的家,我都想將來仔女會覺得媽媽愛他們,照顧得無微不至,照顧仔女我是快樂的,心甘情願的,因為他們也愛我。
但照顧老公無任何滿足感和快樂,他沒有感激我,只會命令我,他只要我好好做老婆,他沒有愛我,沒有任何愛我表現,他不會離開我,因為家庭一定有個老婆,他需要一個老婆去照顧家庭和子女,但他沒有當我是伴侶,只當我是他的員工,他也不在乎我的愛,因為他真心沒有愛我了。他愛生他的媽媽,他愛他生的仔女,但我似是外人,只是他的員工。

可見的將來都看不見有任何的改變機會,人生是這樣嗎?做老婆就是這樣的嗎?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

感同身受
返工老闆就係咁對我。

kmbb519    發表於 17-2-3 11:10

琥珀宮

畀面勳章

如果離不開,就好好愛仔女,最少仔女將來會尊重你

大宅

jodyfan 發表於 17-2-2 21:24
感同身受
返工老闆就係咁對我。

家裡的也要當老板嗎?

大宅

littlesister 發表於 17-2-2 21:50
如果離不開,就好好愛仔女,最少仔女將來會尊重你

你覺得這種情況是應該離開嗎?是應該要維持家庭美滿或是要顧及個人感受?是我想太多嗎?

公爵府

snowkit 發表於 17-2-2 21:08
結婚已經十年,有兩個仔女,一切發展都很正常,但已感覺不到他喜歡我了,在他眼中只有仔女同自己,另外佢需 ...

你決心要改變,無人可支配你。除非你安於現狀。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

路要自己揀,如飲水、冷暖自知!但選了就不要後悔,從來是先要放棄、才可得著!

wcpcelia    發表於 17-2-3 10:00

伯爵府

沒有愛的家庭小朋友都會感受到 將來小朋友會不會學爸爸咁喝你?

等小朋友大點要搵返自己 扮靚 返工 返學 咩都好 唔好圍著屋企轉 小朋友要放手 老公都唔好依賴佢太多 有一日他心一變你就真正變成外人。點都要有自己的生活同能力
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

回覆樓主:

家用ok?如果生活不錯就當打份工吧,世事不一定麵包愛情都共存,有時冇金錢支持真愛亦會變質。

大宅

生存係為左自己, 唔好為左他再感傷心難過, 或去討好, 自己要充實下自己, 你都明知道他都唔愛。

珍珠宮

好媽媽勳章

對唔住樓主,我想話你無病呻吟,你有既野大把人一樣都無....
當然你有你的落寞

象牙宮

回覆樓主:

使唔使返工?有D男人就係咁大男人心態,養起老婆就要話晒事,所以我幾反對唔返工!唯有忍忍下,平淡咁渡過呢世人囉!

公爵府

結婚已經十年,有兩個仔女,一切發展都很正常,但已感覺不到他喜歡我了,在他眼中只有仔女同自己,另外佢需 ...

如果離婚,妳能養活自己、保持現在的quality of life嗎?積極儲些錢,再過幾年等仔女大些一腳伸開佢

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

妳真係甘肯定佢一定唔會離開妳?
當佢一日遇到佢既真愛時,妳覺得佢會點?
如果宜家妳離唔開佢,甘妳就要為自己將來打算,保障左經濟先,萬一佢要走,妳都唔使甘彷徨。

琥珀宮

畀面勳章

snowkit 發表於 17-2-2 21:53

你覺得這種情況是應該離開嗎?是應該要維持家庭美滿或是要顧 ...

好難俾意見你,我係你就先改變自己,要多愛自己,有番自己既生活,懂得愛自己先會有人愛你

翡翠宮

回覆樓主:

你有無返工?
返工吾洗所有時間精力 focus 哂家庭度

珍珠宮

自己搵個興趣班讀下, 再唔係出去工作下。

男爵府

2024年龍年勳章

就當你係老公一名重要員工,跳下草裙舞,同老公傾下你唔接受咁樣,可以嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

好多人能忍受,但我一定忍受唔到感覺唔到老公既愛和尊重,比我會離開

珍珠宮

你有將感受講佢知嗎 ? 有時男人係唔會自我檢討的

首頁
12345...7

尾頁

跳至