自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

itababy 發表於 17-2-6 09:27
係樓面都話唔收但收銀寸要收!
收銀話要收好正常,收少佐吾通數面俾返個收銀?

複式洋房

回覆樓主:

男爵府

大部分BB都計,除非你同D知客熟,可幫你寫小一個茶位

子爵府

其實講個名係茶錢,去幾間茶樓就算不佔坐位,無飲茶既bb一樣照收

琥珀宮

畀面勳章

不佔座位就唔應該收

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:一歲bb收茶錢

去過幾間酒樓,話如果bb會用佢地碗筷就要收茶錢

龍馬精神.......

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實無乜客就可以通容下... 咁有D不近人情...

伯爵府

其實人地都係揸正來做,已經講明收費。唔收你個$10係人情,收嘅係道理!
令我諗起呀蘇嘅茶包事件

男爵府

自己見識少,去開的酒樓餐廳都未試過收bb茶錢,所以先大驚小怪上黎講,唔好意思。
而家知道了,原來bb收茶錢係好普遍好正常。

我明㗎,係我自己要求轉枱,我接受條款,所以俾左茶錢,只係唔滿意做生意手法,職員態度。

禁止訪問

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

睇遲咗添, 即係邊間呀?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:好+mean+嘅餐廳,今次賺多十元但失咗個客

原帖由 emmafish 於 17-02-03 發表
好 mean 嘅餐廳,今次賺多十元但失咗個客

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

如果係自己要求轉大枱,人地提出offer,你又接受而轉枱,其實無嘢好嘈啦。不過我都明白,可能酒樓態度令你唔舒服想呻下。
我覺得就算係bb,佔位或用餐具其實要俾份一個位錢都可接受。
我見宜家好多媽媽會朋友,一人帶一個bb去飲茶,例如六個媽媽帶六個bb,每個bb又要bb椅,再加埋要位放b車,但bb又未必食大人嘢,所以都明白酒樓點解會收。

首頁

尾頁

跳至