烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:nanachan036 的帖子

子爵府

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

伯爵府

子爵府

rose-mag 發表於 17-2-5 23:37
自己買蝦剁打蝦膠,剝殼挑腸都用咗大半個鐘,加埋魚漿整蝦滑魚滑,用芫茜做湯底,唔駛落鹽,個湯都幾清甜好 ...

請教魚槳在哪裡買?

謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

PandaVV 發表於 17-3-18 22:37
請教魚槳在哪裡買?

謝謝

你住香港?街市有d魚檔會有賣,通常會一兜放喺度,賣完就冇,買時問下有冇放調味,多數都冇。我以前喺香港住果陣,好多時會買嚟煎魚餅,食剩就會放雪櫃,之後可以切條炒豆角或者西芹。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

芫茜湯底可以加D 天津冬菜, 嘢咪D.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好味道

男爵府

rose-mag 發表於 17-2-5 23:37
自己買蝦剁打蝦膠,剝殼挑腸都用咗大半個鐘,加埋魚漿整蝦滑魚滑,用芫茜做湯底,唔駛落鹽,個湯都幾清甜好 ...

版主你好!請問魚漿會腥嗎?需要自己再調味嗎?我以前係香港都會係街市買黎煎魚餅或滾湯,但係美國未買過(因為係大華或獅子城見果啲魚漿同香港街市啲個樣好唔同,所以唔敢試)thx

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BrandonMa 發表於 17-3-23 16:30
版主你好!請問魚漿會腥嗎?需要自己再調味嗎?我以前係香港都會係街市買黎煎魚餅或滾湯,但係美國未買過 ...
比香港嘅差D,我加調味料之餘會加蔥粒、芫茜、蒜蓉、紅蔥頭碎入去攪勻,之後再搓好放入湯煮熟,通常都會即晚清,最多都係有剩俾仔女帶午餐,都OK唔係好腥喎。

男爵府

rose-mag 發表於 17-3-24 08:36
比香港嘅差D,我加調味料之餘會加蔥粒、芫茜、蒜蓉、紅蔥頭碎入去攪勻,之後再搓好放入湯煮熟,通常都會即 ...

謝謝你!等我買黎試下先

大宅

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

除咗芫茜 , 就咁清水嗎?

My Egg Egg Egg Egg Easter House

王國長老

fishes 發表於 17-3-25 18:08
除咗芫茜 , 就咁清水嗎?
係呀,我冇加其他,呀,有兩片薑,之後試味已經幾好味就連鹽都冇落到。試過學台灣人整,將芫茜、蔥粒、魚露/醬油、麻油、鹽、胡椒粉放碗,之後就放入魚丸同湯,鹹到冇朋友,反而用最少調味最少材料整就成家擦晒,我估都係口味問題。
我自己有時會落多D芫茜,加埋皮蛋做湯底,順便當埋湯飲。

珍珠宮

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 17-3-26 12:06
係呀,我冇加其他,呀,有兩片薑,之後試味已經幾好味就連鹽都冇落到。試過學台灣人整,將芫茜、蔥粒、魚露 ...

芫茜皮蛋湯底正, 清下熱氣清清下熱氣。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

想問下魚漿你自己整嗎?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

王國長老

auntie_big 發表於 17-3-27 02:24
想問下魚漿你自己整嗎?

冇點自己整啦,揾到間買海鮮嘅賣嘅唔錯。
以前自己整,但呢邊買唔到新鮮原條鯪魚,其他魚整唔多得,所以而家買算數,講究d加肥豬肉都ok嘅。

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 17-3-27 02:46
冇點自己整啦,揾到間買海鮮嘅賣嘅唔錯。
以前自己整,但呢邊買唔到新鮮原條鯪魚,其他魚整唔多得,所以而 ...

我就係知你係外國, 我又係, 根本買唔到0魚, 但又唔係成日買到魚漿, 所以想問下有咩魚會做到類似嘅。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

首頁

尾頁

跳至