烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

邊樹買? 安全有品質嘅

珍珠宮

大廚勳章

通常 咁樣問嘅 JM , 大都唔識調校爐火、溫度 , 咁就好難再談論 "安全" ....

所以 , 我會推薦 Br~no 電烤爐 畀樓主 .
有自動 "恆溫" , 咁就夠哂安全嘞~
配埋 pan cake 模, 最啱煎隻蛋 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

吉之島、一田、永安
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

khman 發表於 17-2-6 10:04
通常 咁樣問嘅 JM , 大都唔識調校爐火、溫度 , 咁就好難再談論 "安全" ....

所以 , 我會推薦 Br~no 電烤爐 ...

我只係唔想下下煎隻蛋要洗個大pan 或鑊啫

瑪瑙宮

khman 發表於 17-2-6 10:04

所以 , 我會推薦 Br~no 電烤爐 ...

煎隻蛋開bruno, 我寧願洗返隻大pan pan, 仲唔使鍚住嚟煮,你個suggestion 唔係幾啱我

珍珠宮

大廚勳章

cindy618 發表於 17-2-6 17:55
煎隻蛋開bruno, 我寧願洗返隻大pan pan, 仲唔使鍚住嚟煮,你個suggestion 唔係幾啱我
...

I see ~

你唔想洗鑊 , 咁就即係要揀 傳統 teflon(PTFE) 易潔塗層 啦 ,
但 teflon 易潔塗層好易燒壞㗎 , 除非你識得控制爐火 , 能夠將溫度 嚴格限制在250℃以下 , 咁先至叫做 安全 。

至於 新款嘅 "陶瓷" 易潔塗層 , 好多時 用得一年半載 就開始黐底 , 我覺得有 d 搵笨 , 所以 我唔推薦嘞。

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

瑪瑙宮

khman 發表於 17-2-6 20:52
I see ~

你唔想洗鑊 , 咁就即係要揀 傳統 teflon(PTFE) 易潔塗層 啦 ,

大有學問,我去研究下先

khman    發表於 17-2-6 23:07

男爵府

cindy618 發表於 17-2-6 00:19
邊樹買? 安全有品質嘅

12 cm 鑄鐵小煎 pan. 好好用。 我這個在日本 aeon 買。 你可以睇吓 lodge 這個牌子有冇類似。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真心覺得洗隻小pan pan 同隻普通pan冇大分別。專登買隻小既來煎蛋似乎有D阻地方

瑪瑙宮

5R2H 發表於 17-2-13 12:30
真心覺得洗隻小pan pan 同隻普通pan冇大分別。專登買隻小既來煎蛋似乎有D阻地方
...

但又輕又細,易洗好多喎,洗完京乾都慳左唔少位喎,我廚房好細架咋

男爵府

5R2H 發表於 17-2-13 12:30
...

除左煎蛋,仲煎糕、燒滾油灒蒸魚等等。 小煎 pen 煎完就咁食。 大嘅 pen 就整完點都要轉碟先食。 我懶, 洗少樣

珍珠宮

大廚勳章

joycesw 發表於 17-2-13 14:38
除左煎蛋,仲煎糕、燒滾油灒蒸魚等等。 小煎 pen 煎完就咁食。 大嘅 pen 就整完點都要轉碟先食。 我懶, ...
嘻嘻 ~ 我 d 煎 pan 又係 煎完直接上枱、唔駛另外上碟㗎 ....我仲會懶到 , 將成個煎 pan 放入雪櫃 (冇必要 就唔駛洗㗎嘞 ) !

我用嗰款 就係 t~fal "甩柄" 煎 pan 囉 !!!

不過 t~fal 用咗 傳統 teflon(PTFE) 易潔塗層 , 對樓主嚟講 , 唔係咁安全

ご馳走様

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我屋企有細煎pan同不鏽鋼淥麵㷛仔,想掉又唔知買唔買新既好。煑少少野唔駛下下用大㷛大鑊點都方便d,但係細廚具一放爐面,大火少少就燒住個膠炳唔係咁好。

男爵府

khman 發表於 17-2-13 16:22
嘻嘻 ~ 我 d 煎 pan 又係 煎完直接上枱、唔駛另外上碟㗎 ....我仲會懶到 , 將成個煎 pan 放入雪櫃 (冇必要 ...

我就用 staub / lc,又係煮完成煲上。 食唔晒懶起上嚟都係成煲入雪櫃。

至於最後樓主或其他人決定用邊啲工具都係個人選擇。 無所謂嘅。 只係我咁啱買咗隻諗住用嚟灒油,點知有次一個人攞嚟煎幾隻餃又用嚟白鑊烘芝麻後發覺又真係好鬼方便

男爵府

bosch 發表於 17-2-13 16:53
我屋企有細煎pan同不鏽鋼淥麵㷛仔,想掉又唔知買唔買新既好。煑少少野唔駛下下用大㷛大鑊點都方便d,但係細 ...

所以我自己覺得鑄鐵就最好了。 又唔使複習到要控制温度。 總之凍鍋落油,加熱至見煙就落料。 就唔會痴底。 用完熱水洗就可以了。 鍋都唔洗養。 除非用洗潔精洗就要養鍋。

瑪瑙宮

joycesw 發表於 17-2-13 16:54
我就用 staub / lc,又係煮完成煲上。 食唔晒懶起上嚟都係成煲入雪櫃。

我又係想白鑊烘米

男爵府

cindy618 發表於 17-2-13 17:38
我又係想白鑊烘米

如果份量唔多啱晒。 我係凍鍋落芝麻中細火一路烘到變色。 當然間中要搖吓佢啦

同埋鑄鐵鍋一開始都係中大火加熱。 忌一開始就用大火

瑪瑙宮

joycesw 發表於 17-2-13 19:34
如果份量唔多啱晒。 我係凍鍋落芝麻中細火一路烘到變色。 當然間中要搖吓佢啦

同埋鑄鐵鍋一開始都係中大 ...

就係想要呢種,邊度買呀?
你話唔可以洗潔精洗?

男爵府

cindy618 發表於 17-2-13 19:41
就係想要呢種,邊度買呀?
你話唔可以洗潔精洗?

我係日本 aeon 買㗎。 500 円咋。 你去吉之島、永安睇吓 lodge 個牌子有冇。 staub 有個長柄迷你煲。 我嫌九百幾買嚟燒滾油就太心理不平衡。 所以 aeon 見到呢隻 pan 仔即買

鑄鐵其實用熱水洗就夠。 因為等啲油脂留嚟養鍋。 如果唔養鍋, 香港潮濕天氣怕好易生銹。

今日煎雙蛋

瑪瑙宮

joycesw 發表於 17-2-13 20:08
我係日本 aeon 買㗎。 500 円咋。 你去吉之島、永安睇吓 lodge 個牌子有冇。 staub 有個長柄迷你煲。 我 ...

去望下先,唔該哂

首頁

尾頁

跳至