烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

joycesw 發表於 17-2-13 05:28
12 cm 鑄鐵小煎 pan. 好好用。 我這個在日本 aeon 買。 你可以睇吓 lodge 這個牌子有冇類似。

...

lodge~~~citysuper 有。我都買咗個細pan仔煎蛋及製荷蘭鬆餅

男爵府

jc2001 發表於 17-2-13 21:19
lodge~~~citysuper 有。我都買咗個細pan仔煎蛋及製荷蘭鬆餅

同道中人。 以前體會唔到。 點知無心插柳柳成蔭。 依家覺得好好用。 細細隻唔阻定

大宅

joycesw 發表於 17-2-13 21:50
同道中人。 以前體會唔到。 點知無心插柳柳成蔭。 依家覺得好好用。 細細隻唔阻定
...

男爵府

cindy618 發表於 17-2-13 20:43
去望下先,唔該哂

不過你買嗰時留心下如果你係電磁爐。 因為我個 pan 仔係電磁爐唔用得嘅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

joycesw 發表於 17-2-13 22:15
不過你買嗰時留心下如果你係電磁爐。 因為我個 pan 仔係電磁爐唔用得嘅
...

用明火呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jc2001 發表於 17-2-13 21:19

tks, 我要去買

子爵府

減齡達人勳章

joycesw 發表於 17-2-13 22:15
...
嗰鑊仔唔係鑄鐡嚟咩,原來電磁爐唔得架,仲腍住跟買添

男爵府

oilaioilai 發表於 17-2-13 23:39
嗰鑊仔唔係鑄鐡嚟咩,原來電磁爐唔得架,仲腍住跟買添

係鑄鐵。 不過佢其他 model 係可以用電磁爐。 得呢隻迷你版唔得

可能 lodge 牌得呢。 總之買嗰陣睇清楚啦

珍珠宮

大廚勳章

joycesw 發表於 17-2-14 10:48

係鑄鐵。 不過佢其他 model 係可以用電磁爐。 得呢隻迷你版 ...

多數 電磁爐 都要求 鍋具底部 (圓周)直徑 長達 12cm 以上 , 所以 你嗰款 12cm pan 仔 唔係好啱一般電磁爐使用 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

khman 發表於 17-2-14 11:43
多數 電磁爐 都要求 鍋具底部 圓周直徑 要有 12cm 以上 , 所以 你嗰款 12cm pan 仔 唔係好啱一般電磁爐使用 ...

原來如此。

珍珠宮

Log on 有隻好細嘅pan

千色店有幾款雙耳嘅pan 也很細

男爵府

healthymimi 發表於 17-2-14 18:53
Log on 有隻好細嘅pan

千色店有幾款雙耳嘅pan 也很細

子爵府

減齡達人勳章

joycesw 發表於 17-2-14 10:48

係鑄鐵。 不過佢其他 model 係可以用電磁爐。 得呢隻迷你版 ...
ok, thx

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

joycesw 發表於 17-2-13 17:03
所以我自己覺得鑄鐵就最好了。 又唔使複習到要控制温度。 總之凍鍋落油,加熱至見煙就落料。 就唔會痴底 ...

搭單問下,如果鑄鐵鍋大,但落得少油,係咪要將油掃勻個鍋,以免部份鍋底空燒?

同埋我最怕落食物同埋落水,d 食物已經回溫同埋我慢慢落暖水,但個鍋都好大聲咋咋聲,我怕d 塗層會甩,請問咁樣落食物同水係咪真係冇問題?

男爵府

bosch 發表於 17-2-15 16:53
搭單問下,如果鑄鐵鍋大,但落得少油,係咪要將油掃勻個鍋,以免部份鍋底空燒?

同埋我最怕落食物同埋落 ...

大鍋如果少油就用油掃掃勻個鍋底。

要落水的話我都係落熱水。 好似我煮魚頭湯我就會煎完落熱水。 雖然都係會咋咋聲,但最少個鍋唔會咁大溫差。

bosch    發表於 17-2-16 07:34

複式洋房

joycesw 發表於 17-2-15 17:44
大鍋如果少油就用油掃掃勻個鍋底。

要落水的話我都係落熱水。 好似我煮魚頭湯我就會煎完落熱水。 雖然都 ...

請問用完你會点请潔?要用油來養鍋?

男爵府

yymcandy 發表於 17-4-1 17:21

I want to know too

男爵府

yymcandy 發表於 17-4-1 17:21

唔使呀。 用熱水洗。 唔落洗潔精。 自然吹乾

複式洋房

joycesw 發表於 17-4-2 08:49
唔使呀。 用熱水洗。 唔落洗潔精。 自然吹乾

Thanks

大宅

joycesw 發表於 17-2-13 05:28
12 cm 鑄鐵小煎 pan. 好好用。 我這個在日本 aeon 買。 你可以睇吓 lodge 這個牌子有冇類似。

...

吉之島賣廚具部現在有買,還有幾種size添

首頁

尾頁

跳至