自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

總有好多人喜歡以批鬥為樂,唔通有悲劇發生先開心!!!!

又出現博愛座魔人!

懷孕3個月的年輕媽媽搭火車回桃園,因為站太久覺得不舒服,所以坐在博愛座,但過沒多久出現一對年輕情侶,指著她罵說「大家都沒坐,你怎麼那麼不要臉坐這個位子,腳是殘廢了喔?」,年輕媽媽拿出「媽媽手冊」說「不好意思...我懷孕了,不能坐嗎?我很不舒服」,想不到對方不但不領情,還繼續嗆聲「妳懷孕?我看這假的吧你肚子也沒很大啊!拜託要騙也騙個別的吧?」,當下覺得難過的她就站起來不坐了,一直站到下車,一下車還忍不住大哭。
這位媽媽將受辱過程PO上臉書專頁《爆廢公社》,引發網友群情激憤,有網友說「真的超討厭這種自以為正義的白目」「祝福他們以後小孩是健康的」「自以為正義還做錯不願承認,太討厭了!」「當下我在你旁邊一定幫你罵回去!」
根據《ETtoday》報導,這位年輕媽媽受訪透露「在回家的路上感到肚子不舒服而到診所安胎,醫生說我情緒受到嚴重影響,加上久站導致下體出血,當下我整個人更崩潰...」「我已經證明我需要這個座位,但卻得到這樣的結果,我想我這輩子不會再搭交通工具了,一輩子的陰影...」(即時新聞中心/綜合報導)
出版:1250
更新:1640

年輕的懷孕媽媽將自己坐博愛座被辱罵的過程PO上網。翻攝自《爆廢公社》

Jolin_Yuen    發表於 17-2-6 13:18

男爵府

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlecar 發表於 17-2-6 11:55
唔知佢而家點呢, 希望一切平安啦

珍珠宮

又係尼D.. 搞咩下下要批鬥先安樂呀?

侯爵府

香港都大把呢D咁既道德X
我唔明點解關愛坐唔可以比後生坐?有須要識得起身讓位就OK啦
而家攪到就算攰到腳斷都唔敢坐落去,就係怕比人放上網公審

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

子爵府

HK而家D 後生一味似住大大聲公開數你, 嚇怕你, 加一堆粗口...唉..心痛...

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

有時呢d偽道德真係好煩

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

好一對廢青, 人地有證據都仲唔比人坐

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

真係越來越多偽道德既人,網上鍵盤戰士仲多呢D,一開POST 好似持平,但實際想起人底,之後狂笑狂閙,心理變態!!!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

關愛座係人地有需要先讓座, 唔代表唔可以坐, 將個原意都搞錯哂, 如果係咁, 我覺得要廢除關愛座, 其實人地有需要, 係唔係關愛座都會讓位, 咁樣搞到好多人思想變左關愛座先要讓, 其他位唔會讓.

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

有時候, 腰骨痛唔可以企...硬住坐關愛座..
D人既眼神....我真係好討厭....

但腰痛難忍...真係...唔知點好

大宅

唉!其實關愛座係俾有需要的人坐,昨天我搭車時胃痛到飛起,有關愛座,C6叫我坐,因為我有需要,但我都唔敢坐,真係怕左俾人批鬥

男爵府

虎到金來勳章

littlecar 發表於 17-2-6 11:55

其實我覺得如果本身無人坐既,邊個坐又有咩所謂,最重要係坐既時候,如果出現個有需要既人要坐,到時先比返個有需要既人坐都未遲啦,可必攪到有位而無人坐咁無謂呢?
心情勁好!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

王國教室勳章

唉,何必呢
我前幾個月去咗某西方國家,好多人都覺得嗰度d人好nice ....
有一日我自己帶細女出去,坐巴士,架車超多人。有個好老好老婆婆上車,行得好慢,咁有位西人女士就請一位十零歲的男生可唔可以讓位,佢話唔可以佢好忙(玩電話)。
之後佢隔離位下車,有個十幾歲女學生超快坐咗落去,又有另一個女人出聲話佢係都應該讓婆婆或者我抱住小朋友坐。
當然個女生都係話佢有權坐,做乜要俾人坐啊?
所以呢,無國界㗎呢d....

子爵府

我都唔會批鬥人哋讓唔讓位,大家都比錢,人人都有權坐,或者人哋有需要而你唔知,呢D人正一懶正義道德L,不過個媽媽心智太軟弱,唔識保護自己。鬧返佢就算,何必哭泣動氣。

侯爵府

karen_szeman 發表於 17-2-6 12:04

比埋證明都仲要比人鬧
真係好過分

首頁

尾頁

跳至