論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

熊大 發表於 17-2-7 18:11
agent有沒有幫手?似唔想回港,d野有冇執走?
agent都揾唔到,夏天衫執走晒,剩返D冬天衫!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 發表於 17-2-7 18:14
agent都揾唔到,夏天衫執走晒,剩返D冬天衫!

同我境況咁。咁你打算等幾耐?
我遲d仲要捐曬佢d衫

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

熊大 發表於 17-2-7 18:25
同我境況咁。咁你打算等幾耐?
我遲d仲要捐曬佢d衫
等埋今星期!佢做野o.k.,我小朋友好仲意佢,就係呢樣唔好,玩失蹤!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

我工人都係借完錢走佬
仲呃我話老公攪大咗人地個肚 係我面前喊苦喊忽
仲要臨上機check in 打比我叫我幫佢比行李超重費(over 70kg) 成$980
佢都痴痴地!

隋心而行

大宅

leewu 發表於 17-2-7 22:37
我工人都係借完錢走佬
仲呃我話老公攪大咗人地個肚 係我面前喊苦喊忽
仲要臨上機check in 打比我叫我幫佢比 ...

最失望是平日相處ok..點知失去所蹤。
$980我一定啋佢都傻。
passport響一佢地手就遇麻煩事

男爵府

已經有4間財務嚟追佢還錢
隋心而行

別墅

leewu 發表於 17-2-8 14:56

4間咁狼

大宅

leewu 發表於 17-2-8 14:56

打嚟你話無做之後,仲會不會打來?
是否passport keep佢手?

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

熊大 發表於 17-2-8 16:50

佢地叫我send termination letter同已向入境處 terminated contact 封信

好彩叫係send 完比佢地就冇打嚟
隋心而行

男爵府

熊大 發表於 17-2-8 16:50

係呀!
佢地有passport 同contract 就可以借錢
隋心而行

大宅

leewu 發表於 17-2-8 22:19
係呀!
佢地有passport 同contract 就可以借錢

可能我個係renew contract 果刻出事

大宅

piggymonkey 發表於 17-2-7 15:34
回覆 熊大 的帖子

1. 咁講其實agent 乜都未攪,只叫入境處check 是否已離境,佢可不回覆(因私隱問題)

我先生今日去了警署報了案,但原來訊息有提過返了印尼唔算失蹤。依家只是留咗個勞資糾紛個案做個紀錄。 至於若有財仔追上門,警方也會有追數部去處理,佢話一般知女傭借,走咗,都唔會再有進一步行動。

另外又要去勞工處又做個紀錄,要做的也做曬了!

大宅

回覆樓主:

我想請問就我個個案,可否向入境處blacklist個工人?可否幫忙解答?

大宅

熊大 發表於 17-2-6 23:20
由亞女出世開始請工人,換了三個姐姐,第一個四年,第二個五年,第三個兩年,仲續埋新約。

估不到昨夜放假 ...

睇完你個 Post 想起年多前同一情況,當時為左呢件事唔開心左一段時間,希望你儘快可以請到好既新工人姐姐幫你手!

願主賜福

男爵府

熊大 發表於 17-2-8 23:11
可能我個係renew contract 果刻出事

renew contract點出事?

大宅

little_kid 發表於 17-2-13 18:03
renew contract點出事?

本身我地keep 姐姐passport..咁renew contract..俾咗passport佢拎去agent搞,之後姐姐又話要續passport..所以passport keep咗響佢度。 之後就發生咗呢仲事啦

男爵府

熊大 發表於 17-2-13 22:09
本身我地keep 姐姐passport..咁renew contract..俾咗passport佢拎去agent搞,之後姐姐又話要續passport.. ...

我都係renew contract完左姐姐就話俾財務追數唔做, 但我一向無keep工人passport.
我"仍住"係自己搞續約出事。 原來我打算經agent續約, 但工人話佢可以幫我自己搞, 會平啲。 我就俾工人搞。

大宅

little_kid 發表於 17-2-14 09:23
我都係renew contract完左姐姐就話俾財務追數唔做, 但我一向無keep工人passport.
我"仍住"係自己搞續約 ...

我有經agent續,但可能passport過咗姐姐手,就自己借錢又買機票走埋。至於有沒有真正出境我們也不知,入境處只stop visa..佢地話睇吓入境處主任回不回覆我。請問你知不知,我可否就我個案向入境處 blacklist個姐姐?

大宅

熊大 發表於 17-2-14 10:58
我有經agent續,但可能passport過咗姐姐手,就自己借錢又買機票走埋。至於有沒有真正出境我們也不知,入境 ...

當然可以blacklist啦 ! 無端端走路 , 又偷錢 。 你要落file追佢一個月代通知金添呀 ,唔好比佢第時反咬話你欠佢 。
快快去blacklist , 唔好害下一個僱主 。

首頁

尾頁

跳至