夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 2016畫展勳章 BB防敏心得分享勳章

寶寶出生,家中多了個家庭成員,應該皆大歡喜才是,但為什麼劇中Alex會投訴,因此而失去另一半呢?

立即睇片:

照顧新生嬰兒唔係一件容易嘅事,所以我哋鼓勵兩夫妻一齊去學習照顧BB,例如喺BB出世前一齊去上一啲關於照顧BB嘅課程。咁到BB出世之後,就更容易分工。丈夫一方面可以分擔下照顧BB嘅壓力,另一方面,又可以一齊享受照顧BB嘅樂趣。

除此之外,夫婦之間亦要互相鼓勵同支持、多啲肯定同讚賞對方,例如:丈夫可以多啲欣賞太太嘅細心,或協助太太幫BB沖涼或者餵奶嘅。

丈夫嘅關懷同體貼,太太要識得感恩,仲要學識放手,畀丈夫去學習照顧BB,咁樣除咗可以減輕自己嘅壓力之餘,亦有助建立健康嘅夫妻關係。

請即上家庭議會網站,瞭解更多親職敎育資訊:
http://www.familycouncil.gov.hk/tc_chi/edu/edu_newborn.htm

即日起至2017年2月23日中午12:00,
最快於本帖留言分享你對
有BB,無咗老婆?看法的首30位會員,
有機會獲贈精美「Chocolate Rain寶寶成長日記」一本,記錄BB成長趣事!

條款及細則:
參加次數不限,唯每位會員只會獲獎一次。
2017年2月23日中午12:00截止。
得獎者將於2017年3月3日前收到PM通知領獎方法。
親子王國有最終決定權。

子爵府

瞓得好勳章 環保接龍勳章

有左bb, 無左老婆?

緊係唔會啦, 多左bb, 家庭美滿, 老公只會多左個小情人愛錫, 開心都黎唔切啦

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有左BB大家都有共同目標 一齊愛錫BB 有時老公仲會睇到老婆湊B辛苦 主動分擔工作 感情會變好添!

別墅

其實有BB,應該係全家都會好開心,大家都會盡自己能力去照顧好BB,當然兩夫妻可以共同分擔湊bb同家務係最好,彼此又可以鼓勵對方支持對方,關係其實會更好!

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

有左BB唔會無左老婆,因為老婆個角色非常重要,BB最愛被媽媽抱住,只要多關心老婆既產後情緒,共同向住小朋友,夫妻齊心關係會更甜蜜。

男爵府

睇完伊個視頻,好感觸,之前我一直問自己係咪做得唔好,係咪我過份緊張bb,被投訴冇咗老婆。
原來我在喪偶式婚姻內,從來沒有c6的幫忙。還常常被投訴我沒做好這個,那個的。

子爵府

一般媽媽會比較緊張, 新手媽媽又未習慣多了個小朋友, 所以注意力會去咗小朋友到, 大大下習慣咗就會好D

別墅

有BB係唔會冇左老婆既,新手父母自然會將集中力落BB度
其實一人分擔一D,互補長短,多左好多話題, BB見到/聽到父母既交流,佢都會感受我地既愛

真係一件好開心既事

洋房

應該大家都會很開心,但夫婦忙於照顧小朋友,二人相處時間會少了,要抽時間二人世界

別墅

畀面勳章

初初的確會少了二人世界的甜蜜,嬰兒時期的孩子需要媽媽亦不為過。當孩子日漸長大,二人好好分配照顧孩子時間,孩子不會專屬媽媽,母親也不要心上只有孩子,騰出時間好好放鬆一下。

大宅

有了BB需然是小左二人世界的時候,但是增加了三人親子遊戲的時候,變得趣味又豐富。

大宅

兩夫妻都要抽時間拍下拖,家人幫忙照顧一陣,抖抖氣。平時要多溝通多讚美對方,日子越耐越問題越大大,我就係識講唔識做既過去來人。

男爵府

兩夫妻照顧BB,畢竟每個父母的性格也不同,育兒方式亦各有差異,最緊要互相體諒及扶持,大家都有心靈很脆弱的時候,另一半的支持十分重要,多表達欣賞及多點花時間溝通。

民房

一開始唔係咁放心比BB老公照顧攪到自己有D壓力。慢慢學識分工,明白共同肓兒都係一種樂趣。

大宅

新手媽媽通常比較緊張, 所有注意力放在BB身上, 另一伴難免感到被忽略。
希望BB長大, 會越黎越好, 夫妻間要互相體諒及支持, 用心感受陪伴BB時間。

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

有左bb,無左老婆?一定唔會啦!係多左1個媽媽就真,因為夫婦要一同努力湊b,為左bb,要更加健康!老婆見到老公病左,會比以前更著緊,叫佢快d睇醫生食藥,唔好傳染比個bb,所以不論bb或老公,都多左個關心佢既媽媽。

男爵府

瞓得好勳章

岩岩有BB老公已經好緊張~接近BB出世佢更加緊張~兩夫妻最緊要溝通~大家同心湊好BB

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

雖然照顧BB(尤其是餵夜奶)是辛苦, 但是看見BB成長是奇妙的, 辛苦是值得的.
家中有BB是全家都會好開心, 兩夫妻要多溝通 ,彼此多鼓勵和支持對方,關係會更好!另一方面, 可以找家人或請工人/陪月共同分擔湊bb及家務.

大宅

我覺得兩公婆最緊要有溝通!有乜嘢心事都好,記得要講出嚟大家分享,共同大家分擔!唔好收收埋埋。

大宅

牛年勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

有咗bb,當然不會無咗老婆喇。反而有咗bb後,大家溝通仲多了,大家都會更注重咗家庭,更會愛對方。

首頁

尾頁

跳至