興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

民房

[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]香港寬頻的客戶服務實在差勁,如果你們對電腦網絡不太認識,請千萬不要選用他們!![color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]我不熟悉電腦網絡,而他們的銷售員跨口表示 "我地既服務比XX(我家原用的電訊商)好" ,我就簡單地相信好,只會懂得問上網速度,月費是多少等問題,於是就簽了約,但他們的安裝只是在我家廳中電話線旁裝了一個插位那麼簡單,甚麼也沒有了!!
[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]我家原本使用的那間電訊商提供的真的是優質服務,當年是安排一個完備的安裝,除客廳外,也在睡房安裝,也包括路由器,並為我家電腦設定,最後我家只需輸入密碼就可以上網了!!
[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]而當我家向香港寬頻求助時,他們竟說當初沒有承諾甚麼甚麼,如果當初懂得問,也就不會落得現在的無助,他們是欺騙那些不熟悉電腦網絡的人!! 而那位電話客戶服務員也十分差,與她通話時聲音似在咀嚼東西,似邊吃東西邊回答,總體給人hea答的感覺,最差是竟然答不出快捷鍵,則是打客戶電話接通後,直接按1→2→4→3 (例子 )就可以與客戶服務員聯絡,竟然答不出,實在十分差勁!!!

禁止訪問

伯爵府

現在一般寬頻安裝師傅,只會提供拉線到一個預設的位置,至於router同其他電腦設定係唔包括在內,應該係你原先個師傅好人幫你攪

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

HKBN就是咁簡單,一插好線就可以用,電腦不用設定什麼,一開電腦就會自動連線.

如果你用router,佢插好線時已經用佢部電腦幫你router設定好曬,你部電腦咩都唔洗設定.只要開電腦就用得.

止於電話快捷鍵,因為唔同客用唔同計劃,可使用電話支援服務有唔同限制,真係好難比到你.

你有咩唔明直接上HKBN的網頁問,在上班時間有得即時同客服線上對話.

或在HKBN的討論區http://community.hkbn.net/forum_tc/forum.php?utm_source=hkbn_tc&utm_medium=referral&utm_campaign=promobox開貼問,都好快有人回你.教你點做.

msms0117    發表於 17-6-14 15:20

男爵府

回覆樓主:

其實裝多一個位以上係好似要加錢喎。

男爵府

回覆 見笑 的帖子

其實你對上個次裝機係咪好耐之前?
光纖入屋只係得個盒,即插即用,要入密碼應該係好耐之前既事

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

民房

RicardoKaka 發表於 17-2-9 16:10
HKBN插線已可用, 不用登入...
佢地都係咁答我,咁個插位係廳,即係要搬電腦出廳,或買條長長線駁入房?!
唉~我都係要搵朋友幫手!!!

民房

adam112 發表於 17-2-10 14:29
回覆 見笑 的帖子

其實你對上個次裝機係咪好耐之前?

應該都有4年前既事,主要因為月費平又輕信銷售員於是轉,結果攪成而家咁!!!

禁止訪問

伯爵府

homeplug係另一選擇

別墅

唔好勞氣, 下次唔好用佢吧

大宅

BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主,你誤會左佢地, 其實宜家光纖入屋間間都係咁, hkbn同pccw兩間我宜家都有幫襯, 都係咁上下

侯爵府

其實係好睇一個個師父,之前我有兩度地方都 裝PCXX 1000m 光纖,一個師父裝完用佢部腦試完上到即閃,另一個師父則幫我駁番晒之前甩左的lan 線,試過全部 function 晒先走,所以後者我請佢飲左罐汽水。

子爵府

回覆 見笑 的帖子

你裝時可以叫他將條線拉入房

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至