論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:我反而覺得個工人只係4千零蚊有咩所謂,佢

原帖由 cometingliu 於 17-02-12 發表
我反而覺得個工人只係4千零蚊有咩所謂,佢得唔得閒又點,睇你有無位安置佢同可以幫輕你幾多,慳返你幾多時 ...
請工人絕對唔止四千蚊,唔計agent機票換人等費用,做得好就話,做得唔好但有人質响佢手要成日忍忍忍,屋企嘢無論大小到你要用先發覺唔見咗真係好激氣,長老們或其他屋企人財物唔見時嘅心理壓力都好大

大宅

birdbird 發表於 17-2-10 08:35

你唔好計住當你大仔返全日, 你工人有幾得閒, 你應該着眼工 ...

我都咁話,小朋友成長過程,話過就過,大B你已經miss佐,而家連細B你都交比奶奶主打湊。兩公婆再努力工作都買唔返。請個姐姐返嚟,湊返兩個B返嚟,等奶奶過嚟輔助。等大家都有啲歸屬感。而且,一個老人家真係湊唔掂兩個,體力都應付唔到

男爵府

Jnam 發表於 17-2-12 11:58
請工人絕對唔止四千蚊,唔計agent機票換人等費用,做得好就話,做得唔好但有人質响佢手要成日忍忍忍,屋企 ...

咁我又覺得唔係計到咁盡囉,用人勿疑,疑人勿用啦,咁多嘢擔心當然唔適合請工人啦,但我會睇如果唔付出喱幾千蚊,我要辭左份工即係付出十倍囉

複式洋房

如果係我,我會請個工人,將大細B接番自己屋企湊,再叫奶奶黎幫手,因為我唔想錯過小朋友既成長,唔同住好多野都經歷唔到。加上奶奶無可能湊到兩個仲要煮飯做家務,盞辛苦老人家。講錢,唔請工人,d錢一樣要俾奶奶湊仔費,除非你而家無俾,否則俾開都唔止4千幾。幼稚園好多假期,加上有初生B,萬一遇上長假期加細B病,點算!

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

請工人再接返大細B返屋企湊,奶奶過來幫手,bb每日成長,如果淨係星期六日先見好多嘢都錯過曬,同埋一個老人家點可能一湊二再加家務煮飯呢,雖然請工人有機會請著個唔好,但請到個不過不失其實都已經可以幫輕好多。

別墅

回覆樓主:

1. 其實點解我會俾99湊細B,係因為覺得我99湊一定好過工人甚至我自己湊,包括我媽咪都話我99湊得好好,清潔嗰啲一啲都唔擔心,反而擔心工人會求其同唔乾淨。

2. 當然我都明白99雖然口話OK,但應該會好吃力,尤其如果是但一個病嘅時候。

3. 其實如果請到個好嘅,肯過去幫我99手就當然好,但我怕請到個唔肯嘅就麻麻煩煩咁就chok住條氣

大宅

從兒童心理角度,無能力無辦法,有能力細B就唔好分開住啦!唔好以為佢細個唔識無所謂,影響深遠!

男爵府

回覆樓主:

一個家要忙好多野,並非只係煮饭接放學,一定要請幫手,工人或鐘點。老人家頂唔到幾多

大宅

好媽媽勳章

cayarln 發表於 17-2-10 01:12
大仔就嚟4歲,細B 7月出世,而家阿仔一直都係跟99住,夜晚我就過99到食飯兼教功課。
原本諗住請個姐姐返嚟 ...

如果係我
我會照請工人照顧大仔
每日叫工人朝早送細B去奶奶度
之後接返細B返黎同煮晚餐
咁你地一放工就可以返屋企 食飯同對住大仔加細B
工人要照顧大仔煮晚餐做家務同接送細B
其實超忙
唔會好得閒

子爵府

回覆樓主:

一個重要因素是長者是否接受到外人長期在家。
我家的長者非常不接受,以前請了姐姐,長者日吵夜吵,又黑面又鬧。

不如考慮請個鐘點,先試一星期做一天或二天,幫老人家做辛苦的清潔工作,而老人家主力做照顧小朋友。

現在d工人,尤其好工人難找,大部份工人的煮食技巧,我就

還有,用水\電及煤氣費必定高。我和家人請d工人,3个煮食唔合格。

大宅

一個BB仲要湊個大放學,又要買送煮飯又要洗衫拖地, 真系很辛苦, 你試下自己做幾天就知幾辛苦. 而且99年紀大, 有咩野就吾好啦, 有能力真是請個工人好. 即使同99關系幾好, 都系請工人在家, 99來幫下手好好多.

首頁

尾頁

跳至