嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

每一樣起碼要試幾次 她先習慣的

禁止訪問

禁止訪問

回覆 EssaBaby 的帖子

BB 吐番出黎有機會係未吞到,媽媽可以用磨棒將切碎嘅菜葉放係濾網上磨成幼滑質感,而切肉類時菜刀與肉嘅紋理成直角,先將肉嘅纖維切斷,再唔同方向將肉刴碎,都可以令BB 易吞D 架。除左菜心同雞肉,BB 有冇試過其他食物?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

禁止訪問

EssaBaby 發表於 17-2-13 21:47
多謝jm! 咁等我試下再打得碎d先! 而家都係試左呢2樣咋, 因為想比佢慢慢適應唔敢轉太快 ...
BB剛剛轉固體係需要慢慢適應,質感幼滑D BB 亦係較易接受,記住每次只俾BB 試一款新食物,由少量開始連續試三日觀察有冇敏感反應,如果BB 吞得好就可以試另一款新食材,食唔同種類食物可以令BB 營養更均衡架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至