嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

求助,小朋友21個月大,有嚴重o字腳,剛去政府醫院睇骨科及照x-ray, 大腿骨內轉,小腳骨比較彎,醫生只講1-5歲小朋友都會有呢個情況,無方法矯正,只有冇改善下做手術,亦都唔再跟進,究竟我可以點做?
最新情況更新:
我小朋友係27個月時玩滑板車,短短2星期內突然正常返,以我估計係因為學步時著過比較厚既環保褲,影響佢姿勢唔正確,而玩滑板車因為經常要拍埋對腳,所以好快就適應左正確姿勢,所以佢呢個年紀,好多外行人,怎至醫生不約而同都覺得有問題,而最終都要繼續觀察!

男爵府

應該有鞋可以幫助吧

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女細過有小小,到k2時帶左佢去驗腳,配鞋墊會有改善 ,留意下著鞋,著返啲正常鞋,果啲玩嘅得個樣嘅唔好著,6至7歲前會生返好
想認識多啲屯門友

大宅

回覆樓主:

謝謝樓上兩位媽媽回覆,因為我仔仔o字型比較嚴重,dr k呢d鞋都未必幫得到,所以想睇下有冇同類case!

大宅

回覆 小平媽媽 的帖子

請問樓主, 可以帶小朋友去邊到驗腳? 同埋佢通常會教父母比邊類型既鞋及鞋墊佢著? 係邊到可以買到這類鞋及鞋墊呢? 係咪醫生話O型腳係可以矯正的呢?唔好意思, 咁多問題, 希望得到你回覆. 謝謝

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

vvitaa 發表於 17-10-20 00:52
回覆 小平媽媽 的帖子

請問樓主, 可以帶小朋友去邊到驗腳? 同埋佢通常會教父母比邊類型既鞋及鞋墊佢著? 係 ...

我當時係仁愛堂有驗腳日帶小朋友驗,佢有分店係屯門HANDS商場,有物理治療師同佢睇埋行路,果時小朋友做鞋墊都要接近$2000(唔知有無記錯)佢有教小朋友買鞋選擇,
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至