嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,
試過比香蕉麥皮/麵包佢食都唔食, BB 一起身就只想飲奶, 有咩方法可以轉固呢?
回覆 EY731 的帖子

您好EY731,明白BB唔食固體,媽媽會好煩惱呀。16個月BB應該以三餐固體食物為主要營養來源,即使食固體份量唔多,盡量都唔好太快補奶,寧願下一餐餓少少會食番多D固體食物。有試過爛飯/薯蓉/ABC粉/星星粉?食物更多元化,BB食慾都會好D架!媽媽要加油呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

多謝你回覆, 2餐固(午, 晚) 都OK, 只係早餐比較困難, 仲未改到早餐固.....
EY731 發表於 17-2-16 13:42
多謝你回覆, 2餐固(午, 晚) 都OK, 只係早餐比較困難, 仲未改到早餐固.....

您好EY731,想吸引小朋友早餐食固體,可以試吓食麥皮,加佢飲開既奶,吸引佢胃口。或者同大人一齊食早餐,媽咪根據小朋友咀嚼/吞嚥能力,將食物切成小碎塊就OK喇,例如豆腐薯仔魚湯上海麵、洋蔥蕃茄南瓜湯ABC粉、紅蘿蔔栗米肉湯米粉等,留意返少油、少鹽、少糖、高纖就最好喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

早餐既話你可以飲奶+麵包,或者奶奶+固體既搭配吖

首頁

尾頁

跳至