夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

財政差距大,思想不同,育兒方針,方法,想法都唔同,越來越覺得呢個婚姻係一個錯誤的決定,係雞肋,比離婚好因為佢都鍚仔女,出街有多對手始終輕鬆d, 但大家幾乎無交流,完全談唔上共同計劃下半生,或許共同計劃子女成長的路,更遑論心靈上的交流

前2個星期仲因爲教仔方法唔同幾乎大打出手,令我覺得我地的婚姻真係變質了,婚前對對方的愛已經磨蝕晒,好似戶口透支咁無晒感情

打交後一直分房訓,大家亦無傾番點解決件事,我亦唔想面對唔想同佢傾,講真心裡面已經覺得佢唔係我嘅伴侶,唔係可以攜手一齊行嘅真正partner

今日情人節放工聽這麼近那麼遠忍唔住喊,心痛只係結婚5年感情已經變得好淡,關係麻麻

一天一天 日日夜夜 面對面 既相處 也同眠
一點一點 逐漸逐漸 便發現 縱相對 卻無言

靜靜默默望著熟悉的背面
一彎身影 原來離我多麼的遠
像天涯 那一端 沒法行 前一吋

我 留著你在身邊 心 仍然很遠
也許終於都有天 當你站在前面 但我分不出這張是誰的臉
更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網
我 留著你在身邊 心 仍然很遠
我想伸手拉近點 竟觸不到那邊 就欠一點點 但這一點點 卻很遠

觸摸得到 揣摩不到 這麼近 那麼遠 卻仍然
相宿相棲 不聲不響 我跟你 已改變 已無言

靜靜默默望著陌生的背面
心中所想 原來離我多麼的遠
像天涯那一端 沒法行前一吋

大宅

回覆樓主:

始終要面對面講清楚,拖拖拉拉就幾年架。

子爵府

hello1972 發表於 17-2-14 23:28
始終要面對面講清楚,拖拖拉拉就幾年架。

我其實都唔想面對
離婚?賣樓? 我一個湊2個其實會好辛苦
就好似有條雞肋好過無咁

子爵府

畀面勳章

如果兩個人都想改善關係,大家有呢個方向,就要去尋求輔導了。。始終大家只結婚五年,還有兩個小朋友,往後的路仍然好漫長。。

caca8j    發表於 17-2-15 00:09

複式洋房

一天一天 日日夜夜 面對面 既相處 也同眠

起嗎都有同眠吖......

複式洋房

回覆樓主:

睇完後好有同感。 婚姻係繼續落去, 但係各自各行。 無共同交流, 零關心。 我地只你兩個小朋友的父母。。。唉

子爵府

回覆樓主:

唔解決
做同屋主
咁你係咪想各自搵大家所謂的心靈伴侶
各自出軌?
婚姻就係有各種難關...
未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

回覆樓主:

當人的思想變咗,這段關係更容易破碎。
當先生同你講: 你,家庭及小朋友冇一樣放入頭3甲內,你更加心痛。每日同時間比賽,返工,放工,接小朋友放學,煮飯洗碗,教功課,有時晚上做嘢公司嘢,做完可鬆一口氣,啊仔開始大,有時幫吓我接衫或掛衫,有點安慰。一日又一日,有時想有佢同冇有什麼分別?

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

女人最痛就係嫁了錯的人....小朋友仲細,關係可以修補就儘量修補啦!如果真係緣盡就止蝕離場啦....無記錯的話樓主經濟完全獨立,如果父母唔愛對方,其實依個家已經明存實亡,勉強一齊,小朋友唔會快樂

男爵府

家下鬧咗交又情人節老公冇乜行動先咁氣頂啫
兩公婆好好傾下 婚姻真係冇贏呢家野
大家和好就叫雙贏 好返就順返條氣好快唔記得難過既事啦

子爵府

呢首喺黃X文填得最好嘅歌

子爵府

回覆 黑色誘惑 的帖子

兩公婆已郁手, 好難返轉頭.
老婆 : 接受吾到老公動粗
老公 : 接受吾到老婆咁吾溫柔

大家都在想, 當初嘅佢去了哪裡?

其實大家都變左

大宅

黑色誘惑 發表於 17-2-14 23:23
財政差距大,思想不同,育兒方針,方法,想法都唔同,越來越覺得呢個婚姻係一個錯誤的決定,係雞肋,比離婚 ...
same same here~ sign....

侯爵府

eggpudding 發表於 17-2-15 09:14
唔解決
做同屋主
咁你係咪想各自搵大家所謂的心靈伴侶

讚同
大家都唔想傾,甘咪唔好傾囉
但第日無左對方時唔好後悔今日點解唔傾就得啦

男爵府

如果真心想一起走落去 都要擇日好好傾下 未傾前唔知點面對面講 可以試下寫信 講下自己感受 等多幾日等你老公消化左再傾囉 當唔係為自己 為仔女都要面對面去解決架 .....加油 傾完可能有改善呢

子爵府

QUEEN314 發表於 17-2-15 12:38
回覆 黑色誘惑 的帖子

兩公婆已郁手, 好難返轉頭.

你完全講了我的心聲
其實佢無打我,係我come 佢3巴
當然佢亦有推我

子爵府

回覆 黑色誘惑 的帖子

你come佢3巴佢都只喺推你, 佢都算喺咁

大宅

黑色誘惑 發表於 17-2-15 15:42

你完全講了我的心聲

你come佢3巴,佢推你。

唔知我有冇get錯啦,我覺得你應該道歉先,始終郁手打人都係唔啱,而且佢都只係推開你。

你有冇諗過,如果係佢come你3巴,你會有咩感受,大家平時相處,都要留意下語氣,態度。

子爵府

Icy28078380 發表於 17-2-15 18:10
你come佢3巴,佢推你。

唔知我有冇get錯啦,我覺得你應該道歉先,始終郁手打人都係唔啱,而且佢都只係推開 ...

你無get 錯,亦提醒左我
如果佢come 我3巴我諗我一定離婚無得傾

其實係佢見到細路扭計時好容易火滾,一火滾就會大力扯細路,咆哮咁喝佢地,我已經多次叫佢唔好咁樣,今次佢又扯個女,又推佢落梳化,我除左come 佢唔知點樣stop 佢

我覺得我地好似d無文化嘅家庭咁吵吵鬧鬧,完全係始料不及

侯爵府

黑色誘惑 發表於 17-2-15 18:30
你無get 錯,亦提醒左我
如果佢come 我3巴我諗我一定離婚無得傾

我非常唔接受男人使用暴力對家人,推一下都唔可以,同老公認真講你哋既問題,請佢以後唔好再使用暴力。

首頁

尾頁

跳至