在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

黍緊BB出世,自己已經有一件四歲,如果BB出世,为分膽大家冇咁辛苦,如果初生頭兩年三日系奶奶到揍,我四至日拎番黍自己揍番吾知有冇問題呢?其實我屋企有姐姐,平時揍一個已經好busy, 初生又难揍,如果咁既安排对大家都会好D。有冇JM糸咁既安排?因為奶奶住得远,無可能日日过去我屋企,为有等BB識行大D先揍番屋企?咁既安排系米最好。我糸working mama 如果初生系奶奶家三晚,我休息好工作也不会影響,星期四晚至日再自己快揍番,星期日晚再送初生番奶奶家。

水晶宮

我個人不會接受小朋友經常不在自己身邊, 對他成長和同你的關係都會有影響

子爵府

要睇返JM返咩工

如果朝9晚6文職、唔需要咁安排

如果需要輪班既工作、唯有迫於無奈行以上方法

但都接受最多半年

因為小朋友會好易覺得你因爲細佬妹唔要佢

男爵府

回覆 iamchanmoon 的帖子

你屋企4yrs old個小朋友應該番學吧 (如是全日班) 其實初生都可以交工人揍 最多叫老人家幫手睇下
會否好d呢 定你唔放心交初生俾工人姐姐 ? 我怕初生放99家揍幾日先見一次 你都唔多捨得啦 加上只有99一個揍初生 有d咩都無照應 感覺還是放在自己家揍好d 加上大的小朋友 都可以多親近bb 感情又會好d 可以先試左一排再睇下點囉 .......

侯爵府

BB留返自己身邊好啲,大B已經四歲,會否考慮讀全日班?

大宅

iamchanmoon 發表於 17-2-15 00:21
黍緊BB出世,自己已經有一件四歲,如果BB出世,为分膽大家冇咁辛苦,如果初生頭兩年三日系奶奶到揍,我四至 ...

我自己working mum,有工人姐姐去婆婆照顧bb,但是不会同住,見唔到bb會有不安。你可以考慮其他媽媽意見,大女返全日,工人可以照顧bb。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我識人係好似你咁....佢仲勁d添...
初生時 (坐月後) 差唔多一至日都係99度揍....之後慢慢變成可能5日99度, 2日佢地度咁....睇佢工作情況 (無定時工作)..

而家BB 2歲, 有時都會係99度過夜, 但有時都會接返去爸爸媽媽屋企...

so far我見BB兩邊都痴既, 但對媽媽就唔會話好依戀咁....如果媽媽連續揍幾日, 咁BB會痴媽媽d...但如果BB係99屋企幾日, 到媽媽黎, 陪玩一陣, say byebye, BB都唔會特別話喊呀唔捨得咁....

暫時睇落親子關係冇太大問題...

但當然....BB被99縱...一定會有其他問題...而BB父母因為都少見BB, 其實自己都會偏向縱/滿足BB....有時媽媽一罵BB, BB就拿拿聲搵其他人...叫都唔返去媽媽度...所以我見BB父母都偏向盡量就BB的.....
咁我覺得就唔係好事了.....

大宅

Scallopbaby 發表於 17-2-15 16:47
我自己working mum,有工人姐姐去婆婆照顧bb,但是不会同住,見唔到bb會有不安。你可以考慮其他媽媽意見, ...

Apply, 好多人都想全日,waiting list

大宅

Bbpig2014 發表於 17-2-15 11:29
BB留返自己身邊好啲,大B已經四歲,會否考慮讀全日班?

其實政府全日学位有限,waiting list中

大宅

iamchanmoon 發表於 17-2-15 18:06
Apply, 好多人都想全日,waiting list

或者有d社區中心有暫託服務俾大女。

公爵府

回覆樓主:

工人揍埋啦。初生自己揍好d

珍珠宮

回覆樓主:

或者咁 可維持1年左右
bb1歲後 工人一湊2較好 或一直試搵全日幼

男爵府

我個人接受唔到bb唔係自己身邊,其實生得就預左辛苦,你要返工,夜晚先係同bb相處既時間。
或者可否頭一年或半年叫你99過去你屋企住?

大宅

你辭職自己揍,有工人幫手咪吾使辛苦奶奶同bb

水晶宮

點解唔叫99過嚟你屋企湊?唔使等小朋友兩邊走

大宅

dinosaurmum 發表於 17-2-15 22:42
點解唔叫99過嚟你屋企湊?唔使等小朋友兩邊走

因為一黍就系兩個,奶奶加老爺,屋企無位瞓,佢地要瞓廳

大宅

goodtea 發表於 17-2-15 21:12
你辭職自己揍,有工人幫手咪吾使辛苦奶奶同bb

生兩件更加要工作啦,點可以5做ga

大宅

NatalieTY 發表於 17-2-15 20:48
我個人接受唔到bb唔係自己身邊,其實生得就預左辛苦,你要返工,夜晚先係同bb相處既時間。
或者可否頭一年 ...

反而我会plan頭一年放去奶奶到揍,反正我自己揍四至日都足夠,等BB識行識走,大女P1,細個件N1 才接回來最完美.

大宅

namnamnamlolo 發表於 17-2-15 20:22
或者咁 可維持1年左右
bb1歲後 工人一湊2較好 或一直試搵全日幼

Yes, agree. 已交信轉全日,waiting 中

大宅

gloriatutor 發表於 17-2-15 16:56
我識人係好似你咁....佢仲勁d添...
初生時 (坐月後) 差唔多一至日都係99度揍....之後慢慢變成可能5日99度, ...

其實細個件痴5痴我無所謂,因為大女已經24小時貼身膏藥痴住我, 加上生完又就快要忙升小D嘢,超busy. 所以放奶奶三日可以分擔下,我可以放工專心同阿女做功課同温習。

首頁

尾頁

跳至