興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我發誓我唔會再去呢一間大 "慈善" 獸醫診所(醫院) 到睇症!!(唔係非X利果間)

(比少少時間我慢慢打字)

伯爵府

話說, 我隻貓貓 (1.5歲) 響上星期4晚, 不停出入砂盤, 仲周圍小便...

佢D 小便係滴出黎, 亦有正常大細既小便, 亦有只蹲但無尿出
但總之佢就不停進出砂盤.... 神情係緊張既

我心知不妙, 一係有腎石咩石咩石, 一係膀胱炎, 一係就情緒問題...令佢咁樣
馬上打電話去"慈善" 獸醫診所, 睇下有無急證夜診...
佢地叫我馬上帶貓貓過去比佢地睇....

我將情況講左比醫生知... 我亦講我懷疑係新年圍村燒炮仗嚇到佢, 跟手我有屎花痕幫佢著左3日衫 (佢係好唔鐘意著衫), 又可能係小朋友嚇襯佢....
佢地話好大件事....要留院....
我當時都反問, 其實我個人覺得係情緒問題比較多, 因為始終貓貓得1.5歲, 食得訓得玩得, 食既貓糧我肯定係健康類型 (主食生肉糧+副食優質乾糧), 有石既可能性唔高....可唔可以唔留院...

但醫生講左好多好嚴重既後果比我知, 我真係亂到6神無主... 結果留醫...
當中佢地亦講明會驗野 / 種菌 / 抽血 / 吊水 / 洗膀胱 / 麻醉 etc....etc... 會做10幾樣會收費既野....仲要幫貓貓插尿喉.... 好貴~ 我想話, 一D都唔係 "慈善" 既價位....

經過一晚比我諗野, 檢討點解貓貓會咁之後... 我其實覺得事情並唔係禁差... 第2朝我已經要求接走隻貓~ 但同樣, 佢地唔比佢走, 亦不停同我講嚴重既後果...

過埋第2晚, 到星期6早上, 我要求一定要帶走隻貓, 錢啦, 病情啦, 都係我既考慮... 佢地好唔情願咁, 下午17:00先肯比返貓貓我.... 當我去接佢時, 果位醫生仲要好串咁., 叫我簽免責書, 又串我會令貓貓病情禁嚴重點點點點點
簽免責書, FINE~ 我明~ 我無問題, 我知道係我既決定, 但整過個程咩都無教我亦無解釋太多, 只係不停講D 好嚴重既後果比我知, 好快咁講D藥點餵.....
最後, 佢地叫我留意貓貓一定要PEE 到, 如果PEE 唔到一定要馬上返去.... 個醫生仲比說話我聽... "你咁樣要帶走隻貓, 我連出院果次驗血都驗唔到, 唉, 你自己決定黎架咋, 佢其實好嚴重架...你咁樣我都無辦法"

我真係心諗... 又驗? 究竟點解你地要驗禁多野????

伯爵府

響返屋企途中, 貓貓已經PEE 左3次, 好多尿, 我仔個身都被整濕....
以為好心安.....

結果, 到晚上, 佢又開始不停進出砂盤, 同星期4晚既一樣...
但我真係唔想再返去比果堆人照顧我隻貓~
一黎真係好貴~ (HKD7800 出院)
而且我整隻貓都變晒, 好惡, 仲緊張過未入院果時...
我真係唔敢想像佢地究竟對貓貓做過D 咩~
我亦明白, 陌生環境對貓貓黎講亦係壓力~
我仔亦響果間診所亦見到, 佢地響whiteboard 到有注明我果隻係惡貓.....要小心之類....

我眼光光等天光...... 終於等到我地用開果間獸醫開門~ (我呢個獸醫咩都好, 就係無急證睇....)

伯爵府

我帶比呢位西貢獸醫睇貓貓, 亦將事發, 留院, 出院...所有野講比獸醫知道

呢位獸醫真係好有臨床經驗, 佢好簡單咁摸左我貓貓膀光位, 了解完我貓貓飲食既野...覺得我貓貓係情緒問題, 好仔細咁教我點令貓貓情緒定落黎, 轉D咩貓糧, 教我點樣保護自己而餵到藥... (因為醫生見到我已經整手整腳都係好粗既血痕)...
只係收左我HKD300 診金, 咩都無驗... 而佢亦覺得, 我貓貓既CASE 係麻煩既CASE 而唔係嚴重到急到唔等得既CASE, 當初亦唔適合留院.
情緒問題既貓貓要穩定情緒多於要用藥.... 進出砂盤幾多次唔重要, 對情緒問題既貓貓... 插左尿喉, 做幾多入侵性既治療.... 一日唔攪掂情緒問題, 插幾多次喉, 做幾多野...結果都一樣~ 畢竟佢唔係有石阻住...入侵性既治療似乎有D不必要
佢話只要有2-3次係正常份量既尿, 其他次數無尿都唔重要~ 食得訓玩得訓得就OKAY... 咩都唔需要驗我就走得~

我跟住返到屋企跟住佢教我既野... 貓貓總算正常返....開開心心~~~ (原來我真係白白浪費左$7800....)

最好笑, 西貢醫生比我更了解自己隻貓... 佢分析..

新年圍村燒炮仗嚇到佢係一個前奏, 跟手9成9係因為我屎花痕幫佢著左3日衫, 令佢覺得好stress, 又lam 唔到毛減壓... 又唔肯郁...而病發....

而佢排除左小朋友嚇襯佢既可能性... 因為貓貓如果被嚇壞的話, 應該由6個月大到而家1.5歲已經因為pee 唔到既問題進出醫院N 次了...

伯爵府

我只能說~ "慈善" 獸醫診所既獸醫
可能太後生...
臨床經驗唔夠... 只會睇數據/報告去斷症

好唔人性化.... 令到貓貓受左好多無必要既治療
肉赤我貓貓, 亦肉赤我銀包...

以上純粹事件個人睇法~
不喜勿插....

p.s. 留院果邊, 終於出晒報告... 一切正常... 即係我睇開個醫生真係斷症正確............
我真係白花左$7800....................................................... (竟然星期4晚要到今日星期4先有齊報告...如果真係要等呢D東西先肯比佢出院既話, 我諗我應該要借財仔.....)

大宅

回覆 Ronnym 的帖子

多謝你的慘痛分享, 我真係唔係好知你講邊間咁衰, 仲有可否講下邊間好獸醫?請PM我, 唔該!
如可以講下好獸醫點教你穩定貓情緒同餵藥, 因為相信有養寵物既JM都好想知的.
謝謝你

人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

伯爵府

miname 發表於 17-2-16 12:02

多謝你的慘痛分享, 我真係唔係好知你講邊間咁衰, 仲有可否講下邊間好獸醫?請PM我, 唔 ...

唔知唔緊要~我其實都唔想開名...
有時每個人既觀點都唔同, 我都唔想一口咬定係人地有不足既地方...

我住西貢... 唔知道會唔會好遠....

我隻貓仔, 其實DAY 1佢黎我屋企...我都知佢係緊張派要好多愛心果D貓... 佢成日要痴住我隻老貓或我D 小朋友一齊訓~
會叫人, 會同人傾計講野咁... 要比好多時間佢果隻...

我個獸醫話, 如果貓貓係情緒化既... 好易有壓力果D... 冬天要特別小心
因為貓貓本身響冬天就會少飲水... 如果再好似我隻貓咁, 響冬天病發就真係幾麻煩
以下做法要睇貓貓本身性格而定....

- 比佢食多D濕糧, 一係乾糧加暖水~
- 屋企最好準備多D溫水~ 因為貓天生係食肉連血, 有體溫既.. 凍凍地既野, 其實佢地唔多鐘意
- 盡量比佢有安靜既時間, 不妨比一間房佢, 暗D既, 靜靜地
- 佢LAM 毛, 抓傢俱, 都係減壓既方法 (因為我幫佢著左衫佢做唔到呢D行為, 可能係發病主因)
- 多D同佢傾計, 摸佢
- 盡量唔好有突然發出大聲, 大叫呀, 爆聲... 果D....
- 要有比佢地躲既地方

大約係咁啦~

伯爵府

p.s. 留院果邊, 終於出晒報告... 一切正常... 即係我睇開個醫生真係斷症正確............
我真係白花左$7800....................................................... (竟然星期4晚要到今日星期4先有齊報告...如果真係要等呢D東西先肯比佢出院既話, 我諗我應該要借財仔.....)

侯爵府

多謝你詳細分折, 我家貓貓前幾日都胃口差咗, 係尋日開始正常返, 仲心大心細帶唔帶佢去睇醫生好, 唔係錢的問題, 淨係入籠已經係一個鬥爭, 貓貓出親街都驚到CC吓.

伯爵府

miname 發表於 17-2-16 12:02

多謝你的慘痛分享, 我真係唔係好知你講邊間咁衰, 仲有可否講下邊間好獸醫?請PM我, 唔 ...

餵藥....
其實我以為自己好叻架喇~
原因只不過我係未遇過強既對手.....

我養過3隻貓....

老貓, 係我比咩佢, 佢都會乖乖咁食~
一隻已經走左既貓, 都易餵藥....

呢貓1.5歲既貓... 一食藥就變老虎.....
我餵佢一定要我大仔或我工人幫手...
我地要著好長袖衫褲

先幫佢帶頭套... 仲要綁實.. 透明果D呢... 做完絕育要帶果D, 唔比佢LAM 下體果D呢...
跟住, 再搵一條好大條既毛巾, 仲要摺雙面, 等條毛巾厚D. 因為佢癲起上黎真係會踢穿....
跟住, 就可以輕輕屈好貓貓D手腕仔腳腕仔, 跟住可以好似包BB巾咁包住隻貓, 但要捉實D 角, 唔好比佢走甩. 一係可以用捲腸粉咁捲住佢...都係要捉實D 邊, 唔好比佢走甩

再用D 餵藥針筒... 將藥水藥丸, 分別送到喉嚨"定", 如果餵藥丸既要好快夾埋佢個口, FEEL 到佢吞左先好放手...

如果失敗, 貓貓會狂嘔泡架........

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

Ronnym 發表於 17-2-16 13:17
我真係白花左$780 ...

係咪太子個間?

侯爵府

Ronnym 發表於 17-2-16 13:49
餵藥....
咁我都算好彩, 我貓餵藥都唔難.

伯爵府

TwinWong 發表於 17-2-16 13:53
係咪太子個間?

你指太子果間 非X利? 唔係佢地呀,
其實太子呢間都收費合理~
星期日, 我貓貓出院後, 其實有試圖搵佢地幫手跟症, 可惜BOOKING 太FULL.
而我響西貢果間獸醫又有位比我即去, 唔洗去禁遠... 所以... 好幸運可以去返西貢自己用開果間睇~

大宅

Ronnym 發表於 17-2-16 13:17
我真係白花左$780 ...
咁可唔可以隱約講邊區或XX, 吾想中招, 等其他人參考下,
衰既吾講全名, 咁好的獸醫可以開全名表揚下啦!
謝謝

人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

侯爵府

Ronnym 發表於 17-2-16 13:59
太子果間 非X利? 其實呢間都收費合理~
星期日, 我貓貓出院後, 其實有試圖搵佢地幫手跟症, 可惜BOOKING 太 ...
或者PM醫院名俾我可以嗎?

伯爵府

miname 發表於 17-2-16 14:02
咁可唔可以隱約講邊區或XX, 吾想中招, 等其他人參考下,
衰既吾講全名, 咁好的獸醫可以開全名表揚下啦!
謝 ...

咁講, 我不如話 "幫唔到手" 果間, 係同我唔夾~始終醫生既野, 真係人夾人~ 唔想話人地對我同貓貓做左壞事咁.......
只係用左$7800問...得個吉.... 人同貓貓都感覺極差...
HK 島中區....... 好大間... so called 動物慈善機構...呢.... 有位明星好支持佢地既.
有門診有醫院.

好果間係西貢, 亞洲獸醫診所 - Dr. Davy C.Y. NG
真係用左呢位獸醫好多年, 我真心覺得佢係仁醫

大宅

Ronnym 發表於 17-2-16 13:49
餵藥....
你地餵到就好啦!

唉! 我果兩隻餵藥丸(磨爛加水)&藥水都超難, 已經睇YOUTUBE 都唔係好餵到.

伯爵府

miname 發表於 17-2-16 14:09
你地餵到就好啦!

唉! 我果兩隻餵藥丸(磨爛加水)&藥水都超難, 已經睇YOUTUBE 都唔係好餵到.

試下搵多個人幫手夾住隻貓丫~

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

Ronnym 發表於 17-2-16 13:59
太子果間 非X利? 其實呢間都收費合理~
星期日, 我貓貓出院後, 其實有試圖搵佢地幫手跟症, 可惜BOOKING 太 ...

無事就好

Ronnym    發表於 17-2-16 14:15

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主我都想知邊間,係米三個英文字,第一個英文字係N?

首頁

尾頁

跳至