心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好煩,又係佢升我級,但他不是好重用我,他比較喜歡我同事(跟我同級)
而且只聽下層的是是非非,總之我做乜都唔好,真係有點灰心!
而且有好多時都公開在tea room 教訓我,或在whatsapp 指責我呢個in charge
我真的好怕好怕,自責自己無用!回想我未升之前我係一個優秀的員工,但現在只覺自己一無是處!我唔開心

男爵府

若果一無是處 ,是不會升級的, 既然升級應該對你有期望 ,別灰心。

正確教訓及指責才有進步,在乎你心態如何感受 !

只要盡力而為,便如自我成功了。

不同人在不同崗位上,都有其存在價值和功用 ! 加油 !

大宅

可能我睇唔開,有時都好悲觀,轉了牛角尖,仲想離開這個工作剛位,但想深一層,老細無理由會咁樣做!

無論點,我都要保持正面的想法

伯爵府

引用:好煩,又係佢升我級,但他不是好重用我,他

原帖由 rexmom 於 17-02-16 發表
好煩,又係佢升我級,但他不是好重用我,他比較喜歡我同事(跟我同級)
而且只聽下層的是是非非,總之我做乜 ...
人工一半係受氣……做熟左就你揸旗了……!

大宅

yaubb2014 發表於 17-2-17 08:23
人工一半係受氣……做熟左就你揸旗了……!

充滿正能量(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

熱血金章

愛之深責之切,您老細就係想您能獨當一面成為他的左右手,慢慢適應一下喇!改變係需要時間去調節自己的心態和做事模式。

大宅

rexmom 發表於 17-2-16 17:11

我同你一樣,覺得升職後壓力大,升職前我表明唔想升,因為我驚升左後成為冇貢獻嘅人,反而職位低,做得好,得心應手,依加奶晒屎(emoji)

大宅

Wahahatictac 發表於 17-2-20 00:31
我同你一樣,覺得升職後壓力大,升職前我表明唔想升,因為我驚升左後成為冇貢獻嘅人,反而職位低,做得好 ...

最慘嘅係老細常常俾D嫌棄的咀臉給我看,我認我唔係醒,但都唔駛開口埋囗話我蠢!我係冇佢咁叻,睇住佢連升兩級,其實我都好無引,諗住調職再算
有時我都想睇開D,之不過佢真係太過份,我做左個proposal ,佢竟然話唔係我supervisor.話重來冇俾意見我, 叫我唔好寫佢個名落去,我老頂就提議我去寫,又鼓勵我去參加比賽,為自己部門爭光,如果唔係我老頂剛剛到任,我一早寫左佢係我super ,駛乜再受哩個人氣
我現任老頂之前未到任,俾哩個老細率得好勁,幸好有現在的老頂幫我擋一下,同埋佢真係會點下我,唔駛等我唔知點做,因為當時我也升了無耐,大老細淨係俾左個job叫我做,但又講明唔會教我點做,因為佢話冇人教的,結果我無論做乜都唔啱佢心水,常常在茶房表演她的單打本領,根本唔會同我溝通,次次打電話來找一個唔願升的心腹做事,而我因為常常俾佢辱駡而弄到自己自信心低落,連發夢也夢見自己俾佢鬧,而我的工作表現也因為冇自信而差了
我現新上任的老頂也知道我跟老細的情況,所以佢也會樣樣提點我,但始終我走不出自己的心魔,見到老細就心驚膽跳!

別墅

rexmom 發表於 17-2-16 17:11

只能看開點,一起加油

男爵府

不如轉工。

首頁

尾頁

跳至